Kinect Rush: Een Disney Pixar Avontuur

De eerste film die ik als klein – en toen nog lief en schattig – jongetje in de bioscoop zag, was Toy Story. Met mijn mond open keek ik hoe Woody, Buzz Lightyear en het andere speelgoed een fantastisch verhaal beleefde. Nu, alweer zeventien jaar later, kijk ik nog steeds naar de meesterwerken van Pixar. Ik ben een grote fan van animatiefilms geworden, maar games hierover lieten het bijna altijd afweten. Kinect Rush: Een Disney Pixar Avontuur heeft een heel andere aanpak, maar weet deze ook succesvol te zijn?

Voor jong en oud

Kinect Rush is, zoals de naam al zegt, speelbaar met Microsoft’s Kinect. Sterker nog, de game is volledig te besturen met je lichaam en niet met de normale controller speelbaar. Je stapt in de wereld van de Pixar-films, maar maakt niet de ó zo bekende verhalen mee. Nee, je speelt door kinderen verzonnen verhalen, die zich in de wereld van de bekende films afspelen. Als speelgoed kindjes blij maken in Toy Story, superheld spelen in The Incredibles, racen in Cars, koken en overleven in Ratatouille en op reis met een vliegend huis in Up. Net zoals ik vroeger met mijn Lego-blokjes films naspeelde, op de fiets politie- en brandweerman was en in mijn boomhut een verzonnen spionnenclub had. Lekker als een kind fantaseren dus!

Als je het bovenstaande verhaal hebt gelezen en direct denkt dat Kinect Rush kinderachtig is, dan kun je nu stoppen met lezen. Dit spel is niet voor jou bedoeld. Kinect Rush is inderdaad voor kinderen gemaakt en laten we eerlijk zijn, tot nu toe zijn het de kids die het meeste plezier met Kinect kunnen hebben. Gewoon een slimme doelgroep om een game voor te maken dus. Maar net zoals de Pixar-films is Kinect Rush ook prima voor oudere mensen speelbaar, zolang je er maar voor open staat. De verhalen die je meemaakt zijn voor het jonge grut lekker spannend en begrijpbaar en zijn door de toffe Pixar-humor en leuke geanimeerde stijl ook voor de rest leuk.

Een korte glimlach

Tijdens het spelen had ik keer op keer een glimlach op mijn gezicht en dat is natuurlijk altijd een goed teken. Helaas biedt de game maar drie uurtjes lang een glimlach, want daarna heb je alle verhalen al gespeeld. De vijf film werelden bieden ieder drie verschillende verhalen die in een relatief korte tijd doorgespeeld zijn. De verhalen zijn echter opgebouwd om ze nog een keer te spelen. Er zijn namelijk veel verborgen geheimen en door ze vaker mee te maken, speel je een heel team van herkenbare karakters vrij. Kinderen hebben natuurlijk niet zo’n moeite met het herspelen van de verhalen, maar het kan niet de bedoeling zijn dat je een game vier keer moet doorspelen om er toch genoeg uurtjes speelplezier uit te halen. Het is dan ook eigenlijk een luie keuze geweest om niet meer verhalen te bieden. Een keuze die gewoon echt niet nodig was geweest.

De proef op de som

Je hebt mijn mening als Pixar-fan over Kinect Rush gelezen, maar ja… ben ik nou echt de beste om een oordeel te vellen? Nee, maar mijn buurjongetje van zeven, waar ik geregeld een filmpje mee kijk, is dat wel. Samen speelden we een uurtje om te kijken hoe Kinect Rush bij de doelgroep scoort. Net zoals ik had hij een uur lang een glimlach van oor tot oor. Hij wijzend naar het scherm omdat hij Buzz Lightyear ziet, ik lachend omdat ik Dug, de grappige hond uit Up, voorbij zie komen. Opvallend is hoe snel een kind de besturing oppakt: vliegen doe je met je armen wijd, je springt om iets te ontwijken of maakt een gooibeweging om iets te werpen. Na een korte periode met de les: ‘van proberen kun je leren’, pakt mijn buurjongetje de controls dan ook gemakkelijk op. Hier en daar zijn wel wat problemen met het oppakken van een sprong of het niet halen van een scherpe bocht terwijl je toch echt goed instuurt, maar echt vervelend worden deze problemen gelukkig niet. Het nadoen van loopbewegingen is een ander verhaal. Het werkt redelijk, maar na een kwartier op je plek lopen ben je het wel zat. Gelukkig zijn er zat verhalen waar dit niet nodig is.

Conclusie

Kinect Rush: Een Disney Pixar Avontuur is voor zowel jong als oud leuk. De game is zeer trouw aan de beroemde films, maar vertelt niet gemakkelijk nog eens de verhalen die we al kennen. Nee, het prikkelt de fantasie met korte, nieuwe verhalen in al bekende werelden. Voor kids is het prachtig om met hun favoriete karakters te kunnen spelen en spannende dingen mee te maken, terwijl de oudere mensen hard kunnen lachen om de Pixar-humor en kunnen genieten van de toffe animatiestijl. De besturing met Kinect is gemakkelijk op te pakken en werkt bijna altijd goed. Sterker nog, Kinect Rush is in mijn ogen één van de best bestuurbare games met Kinect. Helaas is de game kort, want met slechts drie uur aan nieuwe verhalen ben je al snel klaar, hoe vaak je ze ook opnieuw kunt spelen. Een prijskaart van 50 euro is hierdoor niet echt gerechtvaardigd. Mijn advies? Speel de game zeker een keer, want jij en de kids in je omgeving zullen een glimlach krijgen. Wacht echter wel even totdat het spel voor een schappelijke prijs in de winkel ligt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Voor jong en oud een fantasievolle beleving
 • Kinect-besturing is makkelijk op te pakken...
 • De Pixar-humor is aanwezig
 • Animatie van goede kwaliteit

Wat is NOT

 • Te kort om voor de launch prijs te kopen
 • ...maar registreert niet alle bewegingen altijd goed

7.2

 1.   
  SonyBoy's avatar

  Nou, nou Richard. Ik dacht dat Marjolein juist de casual games zou reviewed

  Ik zat toevallig gisteren wat Kinect Fun Labs spelletjes te doen en daar zat een aparte versie van deze game in, waar je je characters in kon maken en foto’s van kon maken.

  Je klinkt trouwens aardig lovend over het spel en een 7,2 is waarschijnlijk een prima cijfer voor deze game. Ik ga deze game uiteindelijk waarschijnlijk ook halen, maar ga even wachten totdat die in prijs wordt verlaagd, zoals je voorstelt. Dit zou ik anders toch wel van plan zijn geweest, aangezien ik Kinect games wel leuk vind, maar niet zo goed om ze voor de volle prijs te kopen.

 2.   
  R1chardTM's avatar

  Nee hoor af en toe pak ik ook games op die wat meer voor de casual gamer zijn. Andere redacteuren doen dat trouwens ook. 😉

 3.   
  toqeer's avatar

  de laatste tijd zie ik tog alleen maar kinect shit komen 🙄

 4.   
  Leon's avatar

  Die tweede trailer deed echt zoveel mooie herinneringen aan Disney-films opborrelen 🙂