We Bought a Zoo

Cameron Crowe kennen we allemaal van films als Jerry Maguire, Almost Famous en Vanilla Sky. Nadat die laatste gemengd werd ontvangen leek het ietwat stil te worden rondom de regisseur. Nu heeft hij in 2011 alleen al twee documentaires gemaakt én We Bought A Zoo, de film die hem opnieuw op de kaart moet zetten. Of deze film, met supersterren Matt Damon en Scarlett Johansson, dat ook daadwerkelijk doet lees je hier.

Verhaal

In We Bought A Zoo zien we vader Benjamin Mee (Matt Damon) maar net zijn hoofd boven water houden. Zijn dagen lijken voornamelijk te bestaan uit het verzorgen van zijn twee kinderen Rosie (Maggie Elizabeth Jones – die gedurende de hele film je hart zal doen laten smelten) en Dylan (Colin Ford – die niets anders lijkt te kunnen dan het tekenen van onthoofde mensen). Het is een chaos in huize Mee: Rosie blijft thuis om in het huishouden te helpen en Dylan staat op het punt om voor de derde keer geschorst te worden. Daarbij tekent hij dus ook nog eens onophoudelijk vermoorde mensen.

Of dit alles nog niet genoeg is, gaat het op het werk van Benjamin ook niet goed. Hij is journalist maar mag niet de stukken schrijven die hij wilt. Even later ontdekken we dat al deze omstandigheden er niets voor niets zijn. Echtgenote en moeder Katherine is een half jaar geleden gestorven en het is duidelijk dat het hele gezin daaronder lijdt. Wanneer Benjamin met zijn broer Duncan (Thomas Haden Church) praat besluit hij een drastische beslissing te nemen. Hij neemt ontslag en besluit te verhuizen naar een… jawel… dierentuin.

Acteerwerk

Het acteerwerk in We Bough A Zoo is, zoals we kunnen verwachten van zulke grote namen, goed en overtuigend. Hoewel het karakter van Matt Damon af en toe ietwat onrealistisch overkomt maakt Damon dit met zijn acteerprestaties meer dan goed. Hij weet goed te overtuigen als verwarde huisvader en weet daardoor de gehele film een extra dimensie te geven. Hoewel Scarlett Johansson ook overtuigend is als hoofd dierenverzorgster komt ze af en toe ietwat geremd over, alsof haar gedachten ondertussen al zijn bij het maken van mega blockbuster The Avengers. Het is echter niet storend en het geeft haar karakter ook wel weer een stukje mysterie.

Mooie rollen zijn ook voor Thomas Haden Church, als betweterige broer Duncan en Angus Macfadyen die als Ier Peter MacCready de film een komische noot weet te geven. Naast de mensen in deze film spelen de dieren natuurlijk ook een grote rol in het verhaal. Met verhaallijnen over een doodgaande tijger en een losbrekende beer die het niet zo heeft op zijn eigen beperkte verblijf krijgen de dieren ook ruimte in het verhaal.

Conclusie

Het verhaal is gebaseerd op het echte verhaal van Benjamin Mee die met zijn gezin het bijzondere besluit nam een dierentuin te kopen. Hoewel het een mooi verhaal is dat zeker gedurende de hele film blijft boeien, is het af en toe wel erg opvallend hoezeer het geheel in een Hollywood jasje is gegoten. Dit zorgt ervoor dat op sommige momenten de film voorspelbaar is. Zo kan men bij het verschijnen van de mooie verzorgster Kelly (Scarlett Johansson) het één en andere al bedenken over het verdere filmverloop.

Laat je je hierdoor echter zeker niet afschrikken want dit maakt de film meer dan goed op andere gebieden. Zo is er echt ontzettend mooi gefilmd door Crowe met af en toe waanzinnig mooie beelden van zowel mens als dier. Wie eens een bad-day heeft moet zeker deze film gaan kijken want dat kun je niet anders doen dan met een grote smile op je gezicht.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Matt Damon
  • Mooi camerawerk

Wat is NOT

  • Voorspelbaar
  • Sommige rollen blijven oppervlakkig

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren