Inazuma Eleven 2 Firestorm & Blizzard

Eerst wordt een game uitgebracht, waarin allerlei figuren verzameld dienen te worden om een zo sterk mogelijk team te bouwen. Slaat het aan? Dan is het tijd voor een televisieserie en merchandise om het geheel nog eens een extra boost mee te geven. Oh, en de spellen worden in twee edities uitgebracht met minieme onderlinge verschillen. Dit is niet alleen het levensverhaal van Pokémon, maar ook van een andere Nintendo-serie: Inazuma Eleven. Op zich is de vergelijking tussen de twee series niet eens zo ver gezocht. In beide games is het taak figuren te verzamelen om het vervolgens tegen anderen op te kunnen nemen. In Pokémon gebeurt dit echter door beestjes te laten knokken, terwijl in Inazuma Eleven de strijd op het voetbalveld wordt uitgevochten.

Stylus voetbal

Inderdaad, we hebben te maken met een voetbalgame. Een voetbal RPG om precies te zijn en Inazuma Eleven liet zien dat dit goed bleek te kunnen werken. Inazuma Eleven 2, het directe vervolg, doet wat dat betreft weinig nieuws, want qua gameplay is het vrijwel dezelfde game. Op zich is het jammer te noemen dat er zo weinig is aangepast, aangezien een aantal nieuwe mogelijkheden met betrekking tot de wedstrijden best wat hadden kunnen toevoegen. Spelers tijdelijk sneller kunnen laten rennen bijvoorbeeld zou wellicht best een goed idee zijn.

Dit neemt echter niet weg dat de gameplay van het eerste deel al simpelweg sterk was. De wedstrijden speel je met je stylus. Hiermee laat je spelers een bepaalde baan lopen, schiet of pass je ballen en activeer je op specifieke momenten speciale aanvallen. Laatstgenoemden uiten zich bijvoorbeeld in vurige ballen en metershoge draken die hun kunstje doen. Hoe meer potjes je speelt, des te sterker worden je spelers. Niet elke teamlid is bovendien even sterk, waardoor het zaak is de statistieken van de spelers onderling te vergelijken en ze tactisch op het veld te plaatsen.

Het werkt allemaal prima en is verslavend. Dit geldt ook voor het verzamelen van meer spelers. Dat ontaardt zich namelijk in een soort gotta catch ‘em all-gevoel, daar er meer dan duizend te verkrijgen spelers zijn. Het spijtige is alleen wel dat dit zeer ten koste gaat van de originaliteit van deze figuren en bovendien het verhaal. Logischerwijs wordt het achtergrondverhaal van deze vervangbare mannetjes niet nader verklaart, waardoor een band met hen zal ontbreken. Het verhaal richt zich dan ook volledig op een tiental personages die ook al in het eerste deel zaten.

Blizzard en Firestorm

Vergelijkbaar met de Pokémon-reeks is Inazuma Eleven 2 in twee delen uitgebracht, respectievelijk Blizzard en Firestorm. Ieder van deze bevat 150 exclusieve personages, die met de andere versie geruild kunnen worden. Daarnaast zit in elk spel een andere love interest en ligt de focus van een klein deel van het verhaal anders. De verschillen tussen de twee versies zijn daarmee op zich klein, maar toch reden genoeg om toch goed over de aanschaf na te denken.

Aliens

Na de glorieuze overwinning die het team van protagonist Mark Evans wist te bereiken, is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Dat deze echter zou komen in de vorm van een buitenaardse aanval die diens gevechten wilt voeren door middel van een potje voetbal, komt wat dat betreft mooi uit. De scholen van verliezende teams worden verwoest door deze aliens en aan jou de taak ze te stoppen. Voor dit nobele streven dient echter flink veel gereisd te worden om een zo sterk mogelijk team te creëren, waarmee de dreiging afgewend kan worden.

Het plot lijkt al flink absurd, maar wanneer er ook nog dingen als een geheime basis onder de school van jouw voetbalclub bij worden gehaald, weet je dat deze te bizar voor woorden is. Helaas neemt het spel zich wel veel te serieus. Gelukkig wordt het geheel echter wel ondersteund door middel van veel geanimeerde cutscenes, die de belangrijkste momenten op mooie wijze uitbeelden. Ook een veelheid aan gesproken dialogen siert het spel.

Conclusie

Inazuma Eleven 2 blijft sterke gameplay bevatten, maar deze weet niet alle minpunten van de game weg te poetsen. Zo is het wel leuk om spelers te verzamelen, maar zijn deze zo vervangbaar dat het weinig uitmaakt welke je precies bezit. Daarnaast weet het verhaal zo absurd te zijn, dat het moeilijk kan zijn het geheel helemaal serieus te nemen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Gameplay blijft sterk
  • Veel geanimeerde cutscenes en gesproken dialogen

Wat is NOT

  • Verhaal van likmevestje
  • Weinig nieuws onder de zon
  • Vervangbare spelers

6.8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren