Shoot Many Robots

De wereld is dit keer niet overspoeld door zombies of buitenaardse wezens, ditmaal zijn we overgeleverd aan robots. Gelukkig is er P. Walter Tugnut die hier een stokje voor steekt. Voor het slopen van honderden robots draait hij zijn hand niet om. Mocht onze held toch wat schade oplopen, dan drinkt de man een biertje en vervolgens is hij weer zo fit als een hoentje.

Wat ongemakkelijk

Shoot Many Robots is een 2D side-scrolling shooter waarin je robots mag gaan bevechten. In het begin zal dit je vermoedelijk wat moeite kosten, de besturing is namelijk wel even wennen. Zowel het lopen als het richten doe je met de linker analoge stick, stilstaan om te schieten doe je met L1 en om te schieten moet je drukken op het vierkantje. Dit voelt in het begin wat ongemakkelijk en regelmatig drukte ik op de verkeerde knoppen. Het nadeel van deze besturing is ook dat je niet tegelijkertijd achteruit kan lopen en schieten, een goede tactische terugtrekking is er dus niet bij. Na verloop van tijd zal je echter wel gewend raken aan de besturing en biedt het spel andere mogelijkheden, zoals een jetpack, om al schietende weg te komen als het je te heet onder de voeten wordt.

Loot, loads of loot!

Bijna net zo belangrijk als het slopen van de vijandige robots is het verzamelen van nuts. Per level krijg je één tot vijf sterren, een beoordeling die gebaseerd is op het behaalde aantal nuts. Belangrijker is echter dat je met nuts dingen kan kopen. Iedere verslagen robot laat dit betaalmiddel achter. Als je snel achter elkaar je vijanden verslaat, loopt de combometer ook nog eens op, waardoor je meer nuts ontvangt. Het slopen van sterke tegenstanders levert vaak ook nog eens een bepaald wapen, kledingstuk of een extra lading nuts op. Echter, als je een wapen of kledingstuk vindt, kan je dit niet gelijk gebruiken. Je zal het eerst moeten kopen in je camper, de veilige haven tussen al het robotgeweld. Daarnaast kennen alle voorwerpen een bepaald level. Als je dit level zelf nog niet bent, zal je het item ook niet kunnen kopen.

De loot die je krijgt is willekeurig: zo kan het gebeuren dat de ene persoon een vlammenwerper krijgt en de ander een shotgun. De verkregen kledingstukken voor het hoofd, torso en benen bieden bepaalde voordelen, zoals de mogelijkheid om langer te zweven, extra ammo of een hogere bullet damage. De kleding in het spel is hilarisch vormgegeven. Zo kan speler A rondlopen in een astronautenpak, terwijl speler B een ouderwetse pruik, vlindervleugels en een bikini draagt. Ook de wapens ie je vindt worden vanzelfsprekend steeds net wat krachtiger. Tussen deze wapens zitten enkele pareltjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bazooka die doelzoekende kabouters lanceert?

“]
Zoals waarschijnlijk al duidelijk is geworden, is Shoot Many Robots ook met meerdere spelers te spelen. Deze co-op kan zowel offline als online plaatsvinden en werkt technisch uitstekend. Hierbij doorloop je gewoon dezelfde levels, maar met maximaal drie extra personen. Dit is zeker aan te raden, want het spel wordt er een stuk leuker door en ook nog eens iets makkelijker. Zo zal er constant een onderlinge competitie zijn, want iedereen wil de meeste robots afslachten. Hierdoor krijg je immers de meeste nuts. Daarnaast kunnen spelers gerevived worden, terwijl je in de singleplayer gewoon dood zou zijn gegaan en weer bij het vorige checkpoint kon beginnen.

Been there, done that

Op den duur wordt het spel echter wat repetitief. Het is allemaal vrij voorspelbaar wanneer je aangevallen zal worden door een extra grote groep robots en waar de sluipweggetjes te vinden zijn. Daarnaast worden de eindbazen van bepaalde levels simpelweg meerdere keren gebruikt. Hierdoor heb je nog meer het gevoel dat je dingen dubbel doet. Waar het de eerste keer leuk en uitdagend is om de zwakke plek of een patroon in de aanvallen van die eindbaas te vinden, is dit de tweede keer gewoon niet boeiend meer om te doen.

Conclusie

Shoot Many Robots is een leuk spel geworden, dat je voor het zachte prijsje van 9,99 euro of 800 Microsoft Points kan vinden op het PlayStation Network en Xbox LIVE. De vermakelijke actie en de speurtocht naar nieuwe loot kunnen je heel wat uren bezighouden, zeker als je gebruik maakt van de uitstekend geïmplementeerde co-op. In het begin moet je echter wel wat moeite doen om vertrouwd te raken met de besturing. Na verloop van tijd wordt de game ook wat repetitief en voorspelbaar. Dit gevoel wordt nog eens extra versterkt door de gerecyclede eindbazen. Geen absolute topgame, maar ook zeker niet prutswerk.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Speelt lekker weg...
  • Uitstekende co-op
  • Leuke loot

Wat is NOT

  • ...al is de besturing even wennen
  • Op den duur repetitief en voorspelbaar
  • Gerecyclede eindbazen

8

  1.   
    DeAdSeYe's avatar

    Dit spel is niet alleen op Xbox live en PSN network, maar ook op Steam!

  2.   
    Leon 2.0's avatar

    Hmm, klopt. PC-versie komt inderdaad op 6 april uit.