ModNation Racers: Road Trip

ModNation Racers was destijds het antwoord op Mario Kart voor Sony. Het concept doet erg denken aan Nintendo’s kassakraker, maar toch was de game zeker geen één op één kopie. Dit zit hem voornamelijk in de mogelijkheid om letterlijk alles aan te passen. Nu is deze game ook verkrijgbaar op de recent verschenen PlayStation Vita. Ik zet alvast mijn helm op…

Geen Mario Kart

ModNation Racers: Roadtrip is de naam van de draagbare versie van de inmiddels ontzettend populaire kartgame. Het principe is simpel: je maakt een figuurtje aan, maakt een autootje voor dit figuurtje en start een race. Het is de techniek hierachter die de game zo leuk maakt. Zo kun je in ModNation Racers: Roadtrip vrijwel alles aanpassen. Van het bouwen van je eigen circuits, het ontwerpen van je auto’s en het creëren van je eigen mannetjes; de game zit barstensvol aanpassingsmogelijkheden en ik heb er dan ook gretig gebruik van gemaakt.

Ook de races voelen leuk aan, misschien zelfs alleen al omdat je jouw creaties echt tot leven ziet komen in een race. Het is duidelijk: ModNation Racers: Road Trip is absoluut geen Mario Kart kloon en weet het genre zelfs een beetje omhoog te tillen.

Een flinke kickstart

De game begint zonder al te veel uitleg en mikmak; je begint een race en leert onderweg wel hoe het spel gespeeld moet worden. Zo liggen er op de baan verschillende objecten waarmee wapens verzameld kunnen worden. Rij je door een wapenbol heen met dezelfde kleur als die je al hebt? Dan krijg je een level twee variant van dit wapen. Het moge duidelijk zijn waar de wapens voor dienen. Om het je tegenstanders moeilijk te maken, natuurlijk! Ook zijn er pijlen op het circuit te vinden die je een boost opleveren, mocht je er overheen rijden. Kijk wel uit, want diverse obstakels op de weg kunnen je ook flink vertragen.

Dit is echter niet het enige waar je op moet letten tijdens een race, want de tegenstanders zullen ook alles doen om voorop te komen. Zo kan het voorkomen dat jij het doelwit van een raket wordt, of geraakt wordt door een sonische bom. Het snel tappen op het touchscreen van de Vita zorgt ervoor dat je personage sneller bijkomt van de schok, waardoor je maar een seconde of twee kwijt raakt. Dit zijn perfecte voorbeelden van hoe het touchscreen bij meerdere games voor de Vita gebruikt zouden moeten worden; subtiel, maar wel aanwezig.

On the road

Het spel speelt heerlijk weg zoals een echte handheld game zou moeten doen. Je kunt kiezen tussen snelle races of een heus toernooi. Dit betekent dus dat je niet heel lang vast zit aan een race, waardoor ModNation Racers: Roadtrip zich perfect verleent als game voor onderweg. Ook is het maken van je eigen personage vrij simpel en snel te doen, net zoals de overige “Create a…” opties die in de titel te vinden zijn. Je zoekt een leuk motiefje uit, gooit hier wat kleding op en slaat het op. Simpeler kan bijna niet en dat is fijn voor het aantrekken van een breed publiek.

Het maken van een eigen circuit is misschien wel het leukste, want door het slepen van je vinger over het touchscreen kun je jouw eigen baan ontwerpen. Na het vormen van de baan kun je heel gemakkelijk props en obstakels op je track gooien. Nogmaals, alles wat er te doen is in deze game is zowel langdurig te doen, maar speelt ook leuk weg tijdens een busritje.

Bijna gecrashed

Helaas is niet alles even soepel en leuk aan de titel. ModNation Racers heeft bijvoorbeeld wel de mogelijkheid om jouw creaties te delen met de wereld, maar online racen kan weer niet. Jammer, want het zijn dit soort titels die de Vita in een mooi daglicht moeten gaan zetten. Het ontbreken van dergelijke opties zijn daarom ook heuse valkuilen. Ook is de besturing niet altijd even soepel, waardoor je ongeacht je vaardigheid toch nog in de vangrail terecht kan komen. Jammer, maar wellicht wordt dit punt in een toekomstige patch verholpen. Kleine puntjes, maar precies net op de vlakken waar ik ze hoopte niet te zien.

Conclusie

Met ModNation Racers: Road Trip hebben PlayStation Vita eigenaren er opnieuw een leuke launchtitel bij. Er zitten eindeloze aanpassingsmogelijkheden voor bijna elk element in de game, waardoor de funfactor heel hoog komt te liggen. Het is immers hartstikke leuk om met jouw creaties te paraderen tegenover je vrienden. Helaas laten de controls het zo nu en dan afweten en beschikt de game niet over een online multiplayer. Jammer!

Kortom; ModNation Racers: Road Trip weet het ModNation gevoel heel goed naar de handheld te brengen en ondanks de twee genoemde minpuntjes blijft de game toch boven water staan. Een aanrader.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Heel veel aanpassingsmogelijkheden
  • Heerlijk voor onderweg
  • Creaties kunnen gedeeld worden

Wat is NOT

  • Geen online modus
  • Stuurt af en toe erg stroef

7.5

Meer ModNation Racers: Road Trip [*]

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren