The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn blu-ray

Het was niemand minder dan Steven Spielberg die alles op alles heeft gezet om een film van Kuifje te maken. Jawel, de stripheld van Hergé beviel de jonge regisseur zo goed (hij leerde hem kennen tijdens zijn promotietour rondom de eerste Indiana Jones) dat hij meer dan twintig jaar met het idee voor de film rond heeft gelopen. Nu, al die jaren later verschijnt het eerste avontuur van de jonge reporter op blu-ray. En dat is een feestje waard.

Iedereen kent hem… Dat is Kuifje!

Het is in Brussel waar we Tintin leren kennen wanneer hij een karikatuur van zichzelf laat teken (geheel in stijl van de strips) en zijn oog al snel valt op een prachtig model van een oud schip, The Unicorn. De digitale techniek die WETA Digital gebruikt om de wereld en karakters tot leven te brengen is ongekend. Nooit eerder zag je een animatiefilm met deze details. De hele film is dan ook met acteurs opgenomen, waarbij alle bewegingen op zijn genomen en digitaal zijn nagemaakt. We zagen de techniek eerder al bij Avatar. Fotorealisme weten ze nog niet te bereiken, maar voor het eerst zag ik digitale ogen die me compleet wisten te overtuigen. De ogen: het pad naar de ziel van het karakter.

Wanneer Tintin het schip weet te bemachtigen en hem thuis brengt met zijn trouwe viervoeter Snowy (Bobby voor de Nederlanders), weet hij nog niet in wat voor avontuur hij zich ongewenst heeft gestort. Al snel trekt het schip gespuis aan en is zijn gehele huiskamer overhoop gehaald. Verstopt in het schip zit een vel papier met daarop vage aanwijzingen die genoeg zijn om het avontuur aan te gaan dat drie boeken uit de Kuifje reeks op perfecte manier weet te combineren (The Secret of the Unicorn, The Crab With the Golden Claws en Red Rackham’s Treasure). Een raadsel, een vloek en een begraven schat liggen op de loer.

De nodige extra’s

De extra’s die op het schijfje zijn meegeleverd zijn van hoogwaardige kwaliteit. Steven Spielberg en producent Peter Jackson nemen je mee op een avontuur door de wereld van Kuifje. Van het originele idee (een live-action film met een digitaal hondje) waarbij we vroege testshots zien met Jackson als Kapitein Haddock tot de enorme vooruitgang qua technologie. Het is indrukwekkend om te zien hoe de originele cast de gehele film speelt terwijl meteen op een scherm een digitale Kuifje hetzelfde doet. Daarnaast werkt het enthousiasme van Spielberg goed mee tijdens de gehele negentig minuten aan extra’s. De man heeft de film uit liefde voor het karakter gemaakt en dit spat van het scherm.

Niet alleen de techniek komt aan bod. Nee, ook de castleden doen hun zegje. We kijken in de keuken van John Williams die wederom een fantastische, orkestrale soundtrack af heeft weten te leveren en gaan dieper in op de strip. Zo was het onmogelijk om Snowy (Bobbie, het hondje) in de film te laten praten. Dat doet hij in de strips misschien, in de film komt het raar en onrealistisch over. Dit brengt weer veel animatie problemen met zich mee, als kijker moet je steeds weten wat de witte hond duidelijk wil maken. Zeer interessant.

Conclusie

De blu-ray release van The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn is er één voor iedereen. De pure filmfan zal genieten van de sterke extra’s en de mooie film terwijl kinderen zullen lachen om de Indiana Jones-achtige avonturen. Peter Jackson gaat na zijn twee Hobbitfilms verder met het vervolg. Na het zien van The Unicorn staat deze meteen hoog op de verlanglijst!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Visueel indrukwekkend
  • Avontuur is tof
  • Sterke extra's

Wat is NOT

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren