FIFA Street 4

Het leven kent enkele zekerheden: elke dag komt de zon op, bananen zijn krom, de Beuningse Boys worden nooit wereldkampioen en ieder jaar brengt EA ons een nieuwe FIFA. Elk deel uit deze franchise staat garant voor miljoenen verkopen en dat is mede te danken aan het feit dat de spellen de professionele voetbalsport zo realistisch in beeld brengen. Spelers nemen het op tegen de bekendste voetbalteams ter wereld en zodra het fluitsignaal klinkt, gaat het maar om één ding: de wedstrijd winnen. Met de FIFA Street-franchise gooit EA het echter over een heel andere boeg. En dan is het nog maar de vraag of dit goed uitpakt…

Vertrouwd, maar toch ook niet

Het eerste wat opvalt zodra je FIFA Street opstart, is het “stoere” stijltje van de game. Waar de normale FIFA-spellen nogal clean ogen, overspoelt EA je dit keer met kleurrijke menu’s en dubstep- en dance-muziek. Toch zullen de doorgewinterde FIFA-spelers zich, na enkele seconden te hebben gevoetbald, als een vis in het water voelen. FIFA Street draait namelijk op de FIFA 12-engine en dat brengt legio voordelen met zich mee. Zo laat het spel zich heerlijk soepel besturen, lopen de animaties vloeiend in elkaar over en oogt het spel zeer realistisch dankzij de Impact Engine. Toch zul je, of je nu wel of geen FIFA-professional bent, eerst flink wat uurtjes in het spel moeten stoppen alvorens je het onder de knie hebt.

Zo zijn het speelveld en de doelen veel kleiner geworden, waardoor je jouw tactiek drastisch bij zal moeten stellen. Een sprintje trekken over het veld is er niet meer bij; binnen enkele seconden bereik je de overkant en zul je jouw volgende move moeten bepalen. Dit maakt de game stukken hectischer dan je gewend bent, maar het vat tegelijkertijd wel de essentie van straatvoetbal bij de hoorns. Bovendien draait het in FIFA Street vooral om het maken van zo spectaculair mogelijke tricks. Natuurlijk, aan het einde van de wedstrijd wordt gekeken naar wie de meeste goals heeft gemaakt, maar eigenlijk is het zaak om op een zo spectaculair mogelijke wijze te voetballen. Door trucjes als hooghouden, op de bal staan, stepovers en flip flaps uit te voeren kun je honderden punten binnenhalen en waan je jezelf binnen no-time de koning van het veld.

Dribbelen

Een gloednieuwe toevoeging aan de serie is het Street Ball Control-systeem. Dit mechanisme stelt spelers in staat om, met behulp van de linkertrigger en de analoge stick, met uiterste precisie te dribbelen. Dit is niet alleen een heerlijke manier om je tegenstander helemaal gek te maken, het staat je ook toe om een onverwachte move te maken om de bal vervolgens langs je verwarde tegenstander het doel in te schoppen. Enkele seconden verwarring kunnen op zo’n klein veld immers al genoeg zijn voor het maken van een prachtige goal.

Een groot gemis in de vorige FIFA Street-spellen was het gebrek aan bekende spelers. Er waren slechts enkele topvoetballers aanwezig waardoor je voornamelijk onbekende, zelfverzonnen personages onder de knoppen nam. Gelukkig heeft EA naar zijn fans geluisterd en in dit deel alle clubs uit Spanje, Engeland, Duitsland, Italië en Frankrijk aan het assortiment toegevoegd. Nederland schittert helaas door afwezigheid. Er is wel een speciaal team met onder andere Stekelenburg en Robben, maar daar blijft het bij.

Panna Rules!

FIFA Street biedt een grote variëteit aan modi. De belangrijkste en meest uitgebreide is World Tour. Deze modus staat je toe jouw eigen personage te creëren, om met hem vervolgens de wereld te veroveren en een ware legende te worden. Op dit vlak dus weinig nieuws onder de zon, want praktisch elke sportgame bevat tegenwoordig een dergelijke modus. FIFA Street weet zich echter wel degelijk te onderscheiden van de rest en dat is grotendeels te danken aan Hit The Street.

Hit The Street is onderverdeeld in vier speltypen die, dankzij de speciale regels, een welkome afwisseling bieden op het normale straatvoetbal. Zo is het in Panna Rules zaak om zoveel mogelijk Panna’s en (Air) Beats te maken, terwijl je in 5-A-Side met teams van slechts vijf personen speelt. Futsal is in principe hetzelfde als 5-A-Side, al speel je dit keer in een stadion. Omdat het speelveld hier niet omheind is door hekken zul je dus goed moeten opletten welke kant je de bal op schiet!

Ik heb mij echter het meest vermaakt met Last Man Standing. In deze modus, die gespeeld wordt met drie tot vier spelers, moet er een speler uit je team vertrekken wanneer je een goal scoort. Het team dat als eerste al zijn spelers kwijt is, heeft gewonnen. Deze modus is zeer origineel en komt bovendien ontzettend goed uit de verf. Mocht je zelf nog een goed idee hebben voor een speciaal speltype, dan kun je met de Custom Match-feature de wedstrijd van je dromen samenstellen.

Botsen

Toch zijn er enkele aspecten die tegenzitten in FIFA Street. Zo heeft de uit FIFA 12 overgenomen Impact Engine nogal eens kuren, aangezien spelers soms raar op botsingen reageren of zelfs door elkaar heen lopen. Ook de A.I. van zowel je tegenstanders als je teammaten is niet altijd om over naar huis te schrijven; soms lijkt het wel of ze willen verliezen! Zonde, zeker aangezien realistisch reagerende A.I. erg belangrijk is in een sportgame.

Conclusie

FIFA Street is hip, kleurrijk, rebels en nogal over the top en daar moet je maar net van houden. Ben je van nature een serieuze persoonlijkheid en speel je graag in gigantische voetbalstadions voor duizenden mensen, dan kun je FIFA Street het beste links liggen. Vind je het echter heerlijk om lekker stoer te doen op het veld en je tricks aan iedereen te laten zien, dan is deze game jou op het lijf geschreven. Het spel biedt genoeg variëteit aan modi om je tientallen uren aan de buis gekluisterd te houden en mocht je uitgekeken zijn op de ietwat zwakke A.I., dan bieden de online en offline multiplayermodi soelaas. EA heeft met FIFA Street een zeer complete ervaring afgeleverd die, ondanks enkele schoonheidsfoutjes, zeker de moeite waard is voor zowel wannabe-voetballers als de doorgewinterde professionals.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • FIFA 12-engine
  • Bekende voetbalteams...
  • Street Ball Control
  • Hit The Road-modus

Wat is NOT

  • Bij vlagen domme A.I.
  • ...maar weinig Nederlandse teams
  • Impact Engine werkt niet altijd naar behoren

8.2

  1.   
    toqeer's avatar

    wow die graphics zien er wel egt mooi uit

  2.   
    Dotz's avatar

    Het zijn FIFA (spin-offs) dat de klok slaat vandaag.

  3.   
    -B9D7L-'s avatar

    Met de tour mode kun je dan ook je eigen game face downloaden net zoals fifa 12?

  4.   
    yostiemontana's avatar

    ”-B9D7L-“ schreef, "Met de tour mode kun je dan ook je eigen game face downloaden net zoals fifa 12?"

    Als je een virtual pro hebt gemaakt in fifa 12, dan kan je die importeren naar FIFA street. Dus als je met fifa 12 je gameface hebt gedownload, zal die ook in fifa street komen. Maar als je dus geen fifa 12 hebt of geen gameface hebt gedownload, dan is dat niet mogelijk.

    Er staat trouwens dat er geen Nederlandse teams aanwezig zijn, maar er is wel een Nederlands team. Met onder andere Maarten Stekelenburg, Arjen Robben. Een verzameling van spelers uit het Nederlands elftal dus.

  5.   
    DutchmanDevil's avatar

    vandaag komt die op de mat 😀

  6.   
    Leon's avatar

    yostiemontana schreef, "

    ”-B9D7L-“ schreef, "Met de tour mode kun je dan ook je eigen game face downloaden net zoals fifa 12?"

    Als je een virtual pro hebt gemaakt in fifa 12, dan kan je die importeren naar FIFA street. Dus als je met fifa 12 je gameface hebt gedownload, zal die ook in fifa street komen. Maar als je dus geen fifa 12 hebt of geen gameface hebt gedownload, dan is dat niet mogelijk.
    Er staat trouwens dat er geen Nederlandse teams aanwezig zijn, maar er is wel een Nederlands team. Met onder andere Maarten Stekelenburg, Arjen Robben. Een verzameling van spelers uit het Nederlands elftal dus. "

    Excuses, je hebt gelijk. Aangepast.