FIFA Football

Hoe ironisch is het als je als redacteur helemaal niets hebt met voetbal, er niet over praat en mensen het liefst het zwijgen oplegt als ze tegen je beginnen over voetbal, maar toch voetbalgames speelt? Alle commotie rondom voetbal doet me niets, maar na FIFA 10 op mijn netbook en FIFA 11 op de PlayStation 3, speel ik nu ook lekker een balletje weg met FIFA Football voor de PlayStation Vita. Perfect voor onderweg.

Geen FIFA 12

De eerste vraag die mensen vast zullen stellen, is waarom de PlayStation Vita-versie niet gewoonweg ‘FIFA 12’ heet, net als de footie die eind vorig jaar verscheen. Dat antwoord is er, want FIFA Football is geen directe port van de console-versies, maar een geheel eigen deel waar functies uit zijn gehaald en andere functies juist zijn toegevoegd. Tactical Defending System en de Player Impact Engine zullen we niet terugzien op de Vita en ook worden de opties EA Sports Football Club en Ultimate Team gemist, echter verder is het wel degelijk FIFA 12.

Om even klachten tegen te gaan, ja, ik heb wel een aantal keer FIFA 12 gespeeld, dus ik weet gelukkig hoe die game voelt. Waarom ik die voetbalgame nog niet heb is simpel; elk jaar een verandering in onder andere besturing zie ik niet zitten – daar komt mijn conservatieve kant kijken – en ook speel ik maar af en toe een of meerdere wedstrijden. Een nieuwe footie heeft voor mij dus weinig zin.

Impact

Het vreemde is misschien dat FIFA Football niet de Impact Engine gebruikt, maar Electronic Arts heeft hier goed aan gedaan. De techniek zal nog behoorlijk zwaar zijn voor de Vita en zelfs zonder de engine had de demo last van framedrops. Gelukkigerwijs is dit probleem verholpen in de volledige game. Maar helemaal geen impact? Jawel, je merkt toch aardig eenzelfde besturing en bewegingen bij de spelers in deze Vita-versie. Contact met mede- en tegenstanders begint al een stuk realistischer te worden en ook alle andere bewegingen voelen niet achterhaald aan. Naast de spelersimpact bevat de game ook een impact op het gebied van gameplay. FIFA Football is namelijk met de nodige Vita-functies te spelen. De verscheidene soorten passes zijn te realiseren met het touchscreen, door een simpel tikje op de speler waar de bal naartoe moet, en ook kun je op het doel schieten zonder de knoppen te gebruiken. Door je vinger op de plaats van bestemming te leggen, zal je speler richting die plek van het doel schieten. Het klinkt wat simplistisch en dat is het in sommige wedstrijden ook. Behalve tegen geduchte teams, die je alsmaar aanvallen en verdedigen. Op die momenten is het touchscreen niet de juiste keus en kun je beter voor de vertrouwde knoppen kiezen.

Ook het gebruik van het touchpad aan de achterkant is niet altijd fijn en hier ben ik zelfs een stuk minder over te spreken. Een voetbalgame kan intensief zijn en daarom zul je de Vita vasthouden waarbij je vingers ook een groot deel van de achterkant in beslag nemen. Het komt dan helaas voor dat je onbedoeld de bal wegschiet door middel van het touchpad. Deze functie is naar mijn idee dan ook niet geschikt voor voetbal. EA forceert deze functies dan ook niet en op elk moment kun je de Vita-functies uitschakelen en spelen met de klassieke controls – dit in tegenstelling tot Uncharted: Golden Abyss, waarbij wel sommige functies verplicht worden gesteld.

Intelligentie

Door dit van FIFA 12 over te nemen kan FIFA Football een kleine stap achteruit zijn, maar dit hoeft helemaal geen drama te zijn. De game speelt lekker weg en ook tactieken zijn allemaal te gebruiken. Ben je een verdedigend type, wil je graag door het midden, of juist buitenlangs. Het bekende concept staat recht overeind en EA mag trots zijn op het resultaat. Wel is de kunstmatige intelligentie nog lang niet perfect, want de tegenpartij reageert soms heel sterk, maar op andere momenten kun je zo doorlopen en scoren. Ook je teamgenoten zijn bij vlagen laks en zo zul je het wel eens alleen moeten opknappen. Even dat terzijde, je kunt zelf genoeg opzetten om een wedstrijd spannend te maken en skills zijn daarom ook een belangrijk onderdeel.

De eerste visuele versie

De PlayStation Vita is natuurlijk nieuw, maar het is verwonderlijk om te zien wat ontwikkelaars al uit het apparaat kunnen toveren. Dit is niet anders met FIFA Football: het ziet er visueel gedetailleerd uit en ook het spelen gaat soepel af. De framedrops zijn alleen bij aanvang van een wedstrijd en cutscenes tussendoor te vinden. Tijdens een wedstrijd zul je hier geen last van hebben. Zoals wel bij elke footie is, zal het publiek niet schitteren en meer statisch aanwezig zijn. Ook na het scoren zijn foutjes merkbaar, zoals het door het doel lopen of tegen een speler rijden, die je na een paar seconden pas omhelst. Dit zijn luttele eigenaardigheden waar EA nog aan kan werken. Qua geluid zit deze Vita-versie ook prima in elkaar. Lekkere muziek, het welbekende commentaar en het publiek dat juicht, schreeuwt en fluit.

Verder is de game online te spelen en naar mijn ervaringen steekt dit goed in elkaar. Ik had weinig problemen met het belanden in een match en lag schittert door afwezigheid. Op internet heeft de een er wel last van en de ander niet, maar ik heb in ieder geval geen catastrofes meegemaakt. Door deze multiplayer en alle functies in FIFA Football zoals Carrière, kunnen liefhebbers zeker een lange tijd vooruit. Het is een sterke game voor de Vita, dus laten liggen hoef je hem niet.

Conclusie

Electronic Arts zet met FIFA Football een klassieke footie neer en de PlayStation Vita heeft hiermee dan ook een prima game in bezit. Hoewel een aantal functies mist die in FIFA 12 wel te vinden zijn, blijft er een bepaalde impact van spelers merkbaar. Het is het vertrouwde concept, alleen kun je nu met het touchscreen en touchpad aan de gang. In bepaalde wedstrijden zal het touchscreen wat simplistisch aanvoelen, maar het is goed uitgewerkt en het is grappig om af en toe te gebruiken. Het touchpad aan de achterkant echter werkt meer op de zenuwen dan dat je er profijt van hebt. Gelukkig is dit uit te zetten en is FIFA Football ook volledig met de klassieke besturing te spelen. De game ziet er verder gelikt uit, draait hij soepel en met een offline carriere en de online multiplayer kunnen Vita-bezitters weer een lange tijd slijten aan voetbal.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Vertrouwd en plug-and-play
 • Ziet er gelikt uit
 • Touch-functies leuke toevoeging
 • Touch-functies niet geforceerd

Wat is NOT

 • Touchpad meer kwaal dan voordeel
 • Mist features uit FIFA 12

8.5

 1.   
  Hillianii's avatar

  De gameplay vind ik ontzettend tof!

 2.   
  yostiemontana's avatar

  De lags tijdens cutscenes zijn ook te vinden in FIFA 12 en FIFA Street, dus eigenlijk lijkt de vita-versie ontzettend veel op de andere FIFA spellen 😛

 3.   
  Dotz's avatar

  Kwijl.. Ik wil deze graphics op mijn Ps2..