Mario Party 9

Hoewel de Mario Party-reeks al heel veel delen kent, is de serie al jarenlang aan het stagneren. Daadwerkelijk vernieuwing is ver te zoeken, maar het negende deel belooft verandering. Mario Party 9 is het eerste deel binnen de reeks dat niet is ontwikkeld door Hudson Soft, wat een frisse wind zou kunnen betekenen. Is dit daadwerkelijk het geval en kunnen we met dit negende deel eindelijk weer een feestje bouwen?

Geen invloed

Hoewel Mario Party 9 inderdaad het eerste deel uit de reeks is dat gemaakt is door ND Soft, blijken de belangrijkste ontwikkelaars alsnog aan boord te zijn. Zij hebben namelijk Hudson Soft ingeruild voor het andere bedrijf. Toch zit de game zeker vol met nieuwigheden. Natuurlijk draait ook Mario Party 9 nog altijd om een speelbord waar je overheen hobbelt, afgewisseld met een diversiteit aan minigames, maar ditmaal zul je het geheel op een heel andere manier spelen.

In het negende deel doorloop je namelijk niet zelf de kaart, maar doe je dit samen met je tegenstanders. Het gehele team zit namelijk in een voertuig, waardoor je als geheel loopt. Het gevolg is dat niemand ineens enorm achterblijft en het lijkt er dus op dat iedereen ditmaal een gelijke kans krijgt. Dit is echter niet het geval, daar geluk juist een grotere factor blijkt te spelen. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om je tegenstanders te paaien. Juist in de vorige delen was het leuk om je tegenstanders te plagen, maar dat is nu onmogelijk gemaakt. Voorwerpen blijven namelijk beperkt tot een variëteit aan dobbelstenen, omdat je samen met je tegenstanders zit opgescheept. Zelf ingrijpen kun je daarom niet. Het blijft simpelweg wachten tot het geluk zich aan jouw zijde schaart.

Voertuig en sterren

Hoewel er dus een grotere rol is weggelegd voor geluk, blijkt het tegelijkertijd toch ook wel leuk om samen met je tegenstanders in hetzelfde schuitje te zitten. Ondanks dat je het namelijk tegen hen dient op te nemen zit je simpelweg aan ze vast. Doordat de dobbelsteenworp van je tegenstanders ook belangrijk is voor waar jij terechtkomt is het namelijk zo dat je ook tijdens hun beurt aan het opletten bent. Zo zul je bijvoorbeeld met z’n allen aan stijgende lava dienen te ontsnappen. Leuker was het alleen geweest om de keuze te krijgen om ieder voor zich te lopen. Het nieuwe principe kent namelijk zeker diens gebreken.

Mini-sterren, daar draait het om in Mario Party 9. Muntjes en gele sterren zijn dus overboord gegooid en ditmaal zullen de spelers hun uiterste best moeten doen om zoveel mogelijk van de witte vormpjes te verzamelen. Je kunt ze echter niet uitgeven, dus een echte meerwaarde ten opzichte van de eerdere muntjes en sterren bezitten de witte sterren niet. Het maakt het geheel slechts eenvoudiger. Wel zijn er enkele andere toevoegingen die de moeite waard zijn.

One way ticket

De meeste werelden bezitten namelijk een kop en een staart, en je zult dus weinig Monopoly-achtige taferelen aantreffen, waarbij je continu rondjes op een speelbord aan het lopen bent. Dit zorgt ervoor dat je daadwerkelijk het gevoel hebt dat een potje eindigt, in plaats van dat je wacht tot het aantal beurten tot een einde is gekomen. Het tempo ligt voor je gevoel daardoor een stuk hoger. Dit wordt nog eens versterkt door de minigames, omdat deze plotseling opduiken, in plaats van eens per ronde. Het maakt het geheel iets dynamischer.

Voorlopige conclusie

Het Mario Party-principe blijft leuk. Het zorgt voor simpel vermaak en het negende deel weet hier ook gewoon aan te voldoen. Hoewel de nieuwigheden voor wat variatie zorgen en het geheel fris houden, weten deze tegelijkertijd de game uit te kleden. Het plagen van je tegenstanders kan namelijk vrijwel niet meer en ook het gelukselement is een stuk groter geworden. Als je zin hebt om weer eens een game te spelen die je gezellig met vrienden op de bank kunt doen is Mario Party 9 geschikt, maar verwacht niet al te veel van de nieuwe aanpassingen aan het bestaande concept.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Vernieuwingen in gameplay....
  • Mario Party-principe blijft sterk
  • Hoger tempo

Wat is NOT

  • ... maar hier en daar in uitgeklede vorm
  • Groter gelukselement

6.5

  1.   
    Superwasbeer's avatar

    Dat wordt dus weer een mario party over slaan. sinds de tweede versie van de mario party met microfoon op de GameCube heb ik geen leuke mario party meer gezien 🙁