De Sims 3: Showtime

De Sims 3 blijft een game die ongekend is populair is en het is dan ook niet zo vreemd dat we met enige regelmaat een nieuwe uitbreiding voor dit spel krijgen. De nieuwste uitbreiding staat helemaal in het teken van het leven als artiest en voor Sims met ambitie is dit dan ook de perfecte uitbreiding.

Het artiestenleven is iets wat we al eerder in Sims-games zijn tegengekomen, maar het was nog nooit zo uitgebreid als in De Sims 3: Showtime. In De Sims 1: Superstar kon je aan de slag als supermodel, acteur en zanger, maar dit keer zijn de nieuwe beroepen vooral gericht op het geven van voorstellingen. Zo kan je Sim in De Sims: Showtime kiezen uit drie nieuwe beroepen: acrobaat, illusionist en zanger. Daarnaast kun je ook optreden als DJ en daarin je vaardigheden verbeteren, maar dit is geen apart beroep.

Als acrobaat begin je als mime, maar later in je carrière haal je acrobatische toeren uit zoals jongleren met messen en acrobatische trucs doen met een ring van vuur. Als zanger begin je als koerier van gezongen telegrammen, maar later treed je op spectaculaire wijze op in allerlei locaties. De goochelaar begint uiteraard met eenvoudige kaarttrucs, al kan deze met wat meer ervaring ook de bekende en gevaarlijke goocheltrucs doen.

Road to fame

Voordat je hieraan kan beginnen zul je echter wel hard moeten werken, want de klim naar de top is niet eenvoudig. Om echt de top te bereiken zul je optredens moeten doen op verschillende locaties waarvoor je nog wel auditie moet doen. Je zult ervaring moeten opdoen om trucs goed te kunnen doen en dat betekent dat trucs, zeker in het begin, nog wel eens mis kunnen gaan. Als je als goochelaar een kaarttruc fout doet is dat beschamend voor je Sim, maar als de truc mis gaat waardoor de doos waar je Sim in zit wordt doorboord met zwaarden, heb je nog wel een groter probleem.

Hobbels op de weg

De Sims Showtime introduceert dan ook een nieuwe manier van doodgaan voor je Sims, waarbij een Sim kan sterven tijdens een voorstelling waarin iets mis loopt. Dit is uiteraard niet de enige toevoeging aan de bestaande elementen in De Sims 3, want er zijn natuurlijk ook weer een heleboel nieuwe voorwerpen, kleding en haarstijlen te vinden in deze nieuwe uitbreiding. Deze zijn voornamelijk gericht op de nieuwe beroepen waardoor het plaatje helemaal compleet is. Acrobaten krijgen strakke pakjes en goochelaars krijgen kleding bij die uit het Victoriaanse tijdperk lijkt te stammen. Ook zijn er in deze uitbreiding weer nieuwe eigenschappen en levenswensen te vinden voor je Sims.

De nieuwe beroepen brengen meer optredens met zich mee en optreden doe je natuurlijk op een podium. Je kunt podia helemaal zelf inrichten, waardoor je je show niet alleen door de gebruikte kleding een bepaald thema mee kunt geven.

Na Middernacht

Een aantal fans van De Sims vond dat De Sims 3: Showtime te veel lijkt op Na Middernacht. Na de game gespeeld te hebben kan ik zeggen dat ik het hier absoluut niet mee eens ben. Showtime gaat echt om het geven van voorstellingen, om de harde en lange weg naar beroemdheid. Er is ietwat overlap, maar Showtime is wel echt een op zichzelf staande uitbreiding.

Ik had echter wel iets meer nieuwe beroepen willen zien en iets meer variatie. Alle beroepen draaien nu vooral om het geven van optredens en wat mij betreft hadden er ook best een paar beroepen tussen mogen zit waarbij iets anders centraal staat. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar De Sims: Superstar, waarin je naast zanger ook topmodel of acteur kon zijn. Een dergelijk beroep had zeker niet misstaan in Showtime.

Een ander punt waar ik minder tevreden over ben, is de integratie met andere uitbreidingen. Bij De Sims 3: Beestenbende gaf ik al aan het jammer te vinden dat vampiers uit Na Middernacht niet een vleermuis als huisdier konden nemen en ook dit keer vind ik het jammer dat er weinig wordt gedaan met voorafgaande uitbreidingen. De huisdieren uit Beestenbende hadden bijvoorbeeld best een rol kunnen krijgen tijdens de voorstellingen van de goochelaar.

SimPort

Eén van de belangrijkste en meest controversiële nieuwe spelelementen van Showtime is natuurlijk SimPort. SimPort is het online social media gedeelte van De Sims 3: Showtime en als je vrienden hebt die ook fan zijn van De Sims 3 is het een leuke toevoeging. Met SimPort kun je jouw Sims op tour sturen in de games van je vrienden, waardoor jouw Sim niet alleen geld en beroepservaring verdient, maar ook stempels. De stempels komen terecht in je SimPortboek en als je een bepaalde pagina vol hebt dan ontgrendel je een beloning. Op het moment dat jij of een van je vrienden een verzoek stuurt om op tour te gaan, dan moet die uitnodiging nog wel geaccepteerd worden door de ontvangende partij. Er zullen dus niet zomaar vreemde Sims rondlopen in je spel.

SimPort is geheel optioneel en niet verplicht voor het spelen en genieten van De Sims 3: Showtime. Het is echter wel zo dat je bepaalde voorwerpen niet kunt bemachtigen als je geen gebruik maakt van SimPort.

Conclusie

De Sims Showtime is weer een erg leuke uitbreiding geworden die fans veel uren spelplezier oplevert. De nieuwe beroepen zijn erg leuk en uitgebreid, maar er had van mij wel wat meer variatie in mogen zitten. Dat neemt niet weg dat ik ontzettend van deze uitbreiding heb genoten en ik zit dan ook met smart te wachten op de volgende uitbreiding voor De Sims 3.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Nieuwe beroepen zijn uitgebreid
 • SimPort is een leuke toevoeging
 • Weer uren speelplezier voor de fans

Wat is NOT

 • Weinig variatie in beroepen
 • Weinig integratie met vorige delen
 • Voorwerpen die alleen met SimPort te ontgrendelen zijn

8

 1.   
  gerbenkees's avatar

  net nieuw

 2.   
  toqeer's avatar

  iedere keer een sim game en weer een 8 typisch sims 🙄

 3.   
  Superwasbeer's avatar

  Ik zou toch echt een pure Online Sims willen zien. Met dedicated servers Dat lijk mij echt gaaf