Beste Tom, Hardware vs. Software

Na de series tussen Michiel en Peter en Matthijs en Richard, is het deze derde serie van ‘Beste,’ in handen van Peter en Tom. Wekelijks schrijven zij elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week beklaagde Tom zich over het gebrek aan vernieuwing in de game-industrie. Deze week beklaagt Peter zich over… Tom!

Beste Tom,

Het gebrek aan vernieuwing bij de hardwareboeren is absoluut een feit, al moet ik zeggen dat dat voor een groot deel te wijten is aan onszelf. Want elke vernieuwing die wordt aangekondigd wordt vol scepsis en angst voor verandering ontvangen door ons gamers. Ik verwijt dat mijzelf ook, want sinds de komst van Kinect zeur ook ik mij zuur over mijn oude vertrouwde controller en de wens dat ik die nooit hoef weg te doen. Sony heeft meer dan genoeg moeite en geld gestoken in 3D-gaming, maar ook dat is iets dat vol scepsis wordt weggehoond door de consument. “Ik ga toch niet voor lul lopen met een brilletje op mijn harses!”, “Ik ga toch niet als een mongool staan zwaaien voor een apparaat in mijn huis?!”, “Denk je nou echt dat ik op een fitnessapparaat ga staan stampen voor mijn televisie?”

Ze doen hun best, maar wij zijn gewoon geen gemakkelijk publiek. Wat dat betreft heeft Nintendo het bij het juiste eind gehad. Fuck die hardcore gamer, wij gaan ons heil zoeken bij de casual markt. Die zeuren niet om een polygoon meer of minder en vinden het helemaal niet erg als ze een beetje geholpen worden met een minder accurate besturing. Helaas voor Nintendo koopt de casual gamer wat minder games dan wij en hoewel de Wii U minder casual zal worden, heeft de Wii ze absoluut geen windeieren gelegd.

Over de Wii U gesproken! Tom, waarom zit jij te zeiken over gebrek aan vernieuwing! Nintendo gaat met de Wii U echt iets nieuws doen, een combinatie van een ouderwetse console in combinatie met een iPad-achtige controller, die óók nog eens ouderwetse knoppen heeft. Lijkt mij een perfecte vernieuwing. Een mix tussen traditie en vernieuwing zelfs. Toch zit jij al sinds de aankondiging te zeiken op het apparaat van Nintendo. Houd jij dan even je waffel totdat ook jij dat ding in je handen hebt gehad! Want als iemand de vernieuwing van de Wii U geen kans geeft is het wel Tom Kauwenberg uit Eindhoven!

Dat punt is gemaakt lijkt me!

Hoe het ook zij, ik vind daadwerkelijk dat de consolebouwers wel hun best doen, maar dat wij ons te veel op hen focussen. Volgens mij willen wij hardcore gamers veel liever vernieuwing zien bij de software-ontwikkelaars. Want gameplay-vernieuwingen is iets waar we écht voor warmlopen. De eerste keer dat je in alle vrijheid door een open stad kon klimmen in Assassin’s Creed, de eerste keer dat je een Plasmid gebruikte in Bioshock, de eerste keer dat je een perk selecteerde in Call of Duty 4 en de eerste keer dat je een verdachte ondervraagde in L.A. Noire. Dat zijn de vernieuwingen waar we van houden. Dingen die gameplay rijker maken en ons mooie momenten laten beleven in een mooie wereld.

Vernieuwingen komen volgens mij het beste tot hun recht als ze geleidelijk komen. Daarom is het lanceren van een nieuwe console altijd zo risicovol. Er wordt verwacht dat men in één keer vele stappen maakt, op het gebied van graphics, besturing, interface, online mogelijkheden, uiterlijk, ondersteuning etc. En hoewel ook ik hoop dat de nieuwe generatie consoles ons op alle bovenstaande punten gaat verrassen, vind ik dat we meer moeten kijken naar de subtiele, sublieme vernieuwingen die games ons de laatste jaren hebben gegeven, dan ons blind te staren op Microsoft, Sony en Nintendo. Een goede Formule 1-wagen geeft veel voordelen, maar uiteindelijk moet de coureur het verschil maken en zo is dat ook met de ontwikkelaars die de hardware-apparaten moeten laten stralen. Want hoewel je wel vernieuwing wilt, ben je maar al te blij dat jouw The Elder Scrolls V: Skyrim geen gebruik maakt van Kinect, Move, Wii Motion Plus, Wii Balance Board, 3D ondersteuning, Touch Screen of EyeToy. Weet wat je wilt Tom!

Groetjes!

Peter

 1.   
  Neolite's avatar

  Nieuwe consoles brengen echter wel de vernieuwing die men nodig is. Uitgevers schreeuwen bijna om nieuwe consoles, want ze kunnen hun games op veel vlakken niet langer verbeteren. Gameplay kan natuurlijk altijd beter bij veel spellen. Echter voegen betere graphics en meer rekenkracht voor AI en andere bewegende objecten heel veel toe aan de gameplay.

  Mensen zeuren over slechte AI in shooters terwijl de game er prachtig uitziet? Goh, hoe zou dat nou komen. Alle rekenkracht wordt gebruikt voor alle pracht en praal. De AI moet vervolgens ook nog toegevoegd worden, maar daar is niet genoeg ruimte voor, om die heel sluw/slim te maken. Doen ze dit wel, dan is de game ineens spuuglelijk. Allemaal verleden tijd met nieuwe consoles.

  Huidige console’s zijn aan het eind van hun latijn. Nieuwe consoles zijn niet alleen hoog nodig, ze zijn onvermijdelijk.

 2.   
  fdennis's avatar

  Vind het een beetje vreemd dat er word gezegd dat wij geen makkelijk publiek zijn. Sorry maar welke hardcore gamer gaat er nou in godsnaam voor de tv zwaaien of met een ” dildo” controller zwaaien. Ik vind het nog niet tijd voor een nieuwe console. Pas vorig jaar en dit jaar komen de ene toppers na de andere binnen. De games zien er uitstekend uit en hoezo ai kut? heb er totaal geen last van. We krijgen nu de ene parreltje naar de andere. De voorgaande jaren hadden we ook aardig wat vette games maar die waren op 1 hand te tellen. Wij gamers willen nou 1 maal veel games maar ook op top voormaat. Dit gaat nou 1 maal niet tegelijk. Als er nu nieuwe consoles zouden komen dan zou het weer een paar jaar duren voordat de echte toppers met bosjes eruit vallen.

 3.   
  Sub-Zeuro's avatar

  fdennis schreef, "Vind het een beetje vreemd dat er word gezegd dat wij geen makkelijk publiek zijn. Sorry maar welke hardcore gamer gaat er nou in godsnaam voor de tv zwaaien of met een ” dildo” controller zwaaien. Ik vind het nog niet tijd voor een nieuwe console. "

  Dat komt denk ik vaak omdat er mensen zijn die graag dingen willen slecht praten of meepraten over dingen, maar er zelf geen weet van hebben en/of zelf getest hebben. Console makers hebben alleen maar goede bedoelingen met de innovaties, ook voor de hardcore gamers en dan word het zomaar zwart gepraat door een stel en dat leest iedereen. Zo maak je het moeilijk voor de console makers, die weten zo niet meer aan wie ze gehoor moeten geven. Het is alleen maar bedoelt om een andere game belevenis te geven. Varianten om te gamen, dat mag toch ook?

  Er bestaan gelukkig ook “hardcore” gamers die wel open staan voor revoluties op gaming gebied, als het maar goed uitgewerkt is. Wie weet wordt het bij de next consoles wel zo uitgewerkt dat je het gevoel krijgt iets te missen als je alleen met een gewone controller gamed. En misschien ook omdat er games komen die met controller en Kinect bijvoorbeeld samen te bespelen zal zijn (en stem), een klein voorbeeld is handgranaten gooien, dat zou handig zijn…
  En dit alles gecombineerd met RealD 3D is gamen altijd nog het vetst! Maar dat gaan de (soms wat schaapachtige) sceptici nog wel beleven.. of niet…maar dan heb je zéker wat gemist!:roll:

 4.   
  )GN(-Erik's avatar

  Uiteindelijk draait het allemaal om geld, en vernieuwing is gewoon duur zowel voor de hardware fabrikanten als de software-ontwikkelaars. 😉 Al die grote bedrijven zullen bijvoorbeeld heus niet meteen al hun innovatieve ideeën uitwerken. Daarvoor moeten ze eerst marktonderzoek doen en kijken of ze er wel mee kunnen verdienen.

 5.   
  Carcass's avatar

  Ben het niet helemaal eens met de column.

  Neem nou de tablet en smartphones. Deze waren zeer snel ingeburgerd. Men moet alleen goed luisteren naar de consument en zich daar aan aanpassen.

  Een nieuwe console als de nieuwe xbox mag en moet genoeg vernieuwing geven, maar men moet niet vergeten wat de xbox populair maakt in de eerste plaats.

  multifunctioneel lijkt mij de sleutel.

 6.   
  G-6's avatar

  Carcass schreef, "Ben het niet helemaal eens met de column.
  Neem nou de tablet en smartphones. Deze waren zeer snel ingeburgerd. Men moet alleen goed luisteren naar de consument en zich daar aan aanpassen.
  Een nieuwe console als de nieuwe xbox mag en moet genoeg vernieuwing geven, maar men moet niet vergeten wat de xbox populair maakt in de eerste plaats.
  multifunctioneel lijkt mij de sleutel. "

  en darbij moet je er als gamer ook voor open staan en niet dat als je het nog nooit hebt gedaan of de moeite hebt genomen om te kijken wat het echt te bieden (dus niet na 1 of 2 keer zeggen dat het bagger is).

  Natuurlijk moet(en) de ontwikkelaar(s) die mogelijk bieden. Dit soort dingen moeten naar mijn idee altijd van 2 kanten komen

 7.   
  Carcass's avatar

  G-6″][quote=”Carcass schreef, "Ben het niet helemaal eens met de column.
  Neem nou de tablet en smartphones. Deze waren zeer snel ingeburgerd. Men moet alleen goed luisteren naar de consument en zich daar aan aanpassen.
  Een nieuwe console als de nieuwe xbox mag en moet genoeg vernieuwing geven, maar men moet niet vergeten wat de xbox populair maakt in de eerste plaats.
  multifunctioneel lijkt mij de sleutel. "

  en darbij moet je er als gamer ook voor open staan en niet dat als je het nog nooit hebt gedaan of de moeite hebt genomen om te kijken wat het echt te bieden (dus niet na 1 of 2 keer zeggen dat het bagger is).
  Natuurlijk moet(en) de ontwikkelaar(s) die mogelijk bieden. Dit soort dingen moeten naar mijn idee altijd van 2 kanten komen[/quote]

  Jawel maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat men moet verwachten dat iedereen het ook echt proberen gaat. 3D heeft bijv al zoveel minpunten die mensen laat beslissen dit niet aan te schaffen. Verder hadden ze het denk ik niet zo moeten brengen als iets wat 2d gaat vervangen.

  3D is een leuk extratje anders niet.

 8.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Carcass schreef, "

  ”G-6″ schreef, "[quote=”Carcass”].."

  en darbij moet je er als gamer ook voor open staan en niet dat als je het nog nooit hebt gedaan of de moeite hebt genomen om te kijken wat het echt te bieden (dus niet na 1 of 2 keer zeggen dat het bagger is).
  Natuurlijk moet(en) de ontwikkelaar(s) die mogelijk bieden. Dit soort dingen moeten naar mijn idee altijd van 2 kanten komen"

  Jawel maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat men moet verwachten dat iedereen het ook echt proberen gaat. 3D heeft bijv al zoveel minpunten die mensen laat beslissen dit niet aan te schaffen. Verder hadden ze het denk ik niet zo moeten brengen als iets wat 2d gaat vervangen.
  3D is een leuk extratje anders niet.
  [/quote]
  Dit soort antwoorden bedoel ik juist…Heb je 3D gaming al eens geprobeert?…vast niet!