Beste Peter, Sony en Microsoft zijn pussies

Na de series tussen Michiel en Peter en Matthijs en Richard, is het deze derde serie van ‘Beste,’ in handen van Peter en Tom. Wekelijks schrijven zij elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was de beurt aan Peter, die een kritische blik wierp op Sony en het nieuwste paradepaardje van het Japanse bedrijf: de PlayStation Vita. Het is deze week weer aan Tom om terug te schrijven.

Beste Peter,

Wat je zegt over de PlayStation Vita is gewoon honderd procent de waarheid. Ja, het is een prachtapparaatje, maar jammer genoeg is de Vita ook gewoon erg prijzig. En dat zegt de jongeman die graag grof geld weglegt voor hebbedingetjes en leuke gadgets. Toch moet ik Sony nagegeven dat ze een erg gewaagde actie doen met de Vita. De PlayStation Portable heeft prima verkocht, maar was, vooral later in zijn levenscyclus, niet echt meer de hit waarop Sony had gehoopt. Tegen de tijd dat de PlayStation 3 zich op de markt begaf, werd de PlayStation Portable langzaam maar zeker al een beetje ingegraven. De UMD’s waren geflopt en van echt goede PSP-games was al in geen tijden meer sprake. Om na de verslonzing van de ene handheld nu zo veel tijd, geld en moeite in een nieuwe te steken, lijkt me dus een vrij opvallende keuze van Sony.

Toch moet ik Sony nageven dat het bedrijf voor de verandering eens wat origineler is dan voorheen. Als we even in de geschiedenis van Sony als hardwarefabrikant in de game-industrie kijken, kunnen we vrij snel concluderen dat het bedrijf nooit echt met iets ‘revolutionairs’ is gekomen. De PlayStation 3 verschilt naast de vorm van dataoverdracht en toename van grafische rekenkracht eigenlijk maar bar weinig met de PlayStation 2. Dit geldt overigens ook voor de sprong van de eerste PlayStation naar de PlayStation 2. Een toename in de kwaliteit van de hardware en het toepassen van wat nieuwe technieken zijn tot nu toe de fundering geweest van een nieuwe console. Van echt revoluties binnen de game-industrie is bij Sony weinig sprake, met uitzondering van de spiksplinternieuwe PS Vita dan.

Ook Microsoft bakt er in dat opzicht eigenlijk maar bar weinig van. Op het gebied van hardware en consoles weten ook de Xbox en de Xbox 360 niet echt monden open te doen vallen. Ja, high definition graphics anno 2006, whoop-die-doo. Met de sterke verkoop van HD-televisies ten midden van vorige decennium zat een dergelijke oppepper van de resolutie van games er sowieso al aan te komen. Het aantal pixels opschroeven maakt het in ieder geval niet dat je console de originaliteitsprijs wint. Foei, Microsoft, foei.

Het is niet dat ik nu plots een fluim richting Microsoft en Sony mik, maar laten we eerlijk zijn: in de huidige generatie is het vooral Nintendo die zijn mannetje staat. Om je als consolefabrikant plots zo intens op kindvriendelijke spellen en actief bewegen tijdens het gamen te focussen was niet alleen gewaagd, maar bleek ook ontzettend lucratief. De Wii verkoopt nog steeds als een tierelier en heeft de afgelopen jaren al flink van zich laten horen. Een schouderklopje voor Nintendo is het op z’n minst wel waard.

Ja natuurlijk, Sony en Microsoft kwamen op den duur met hun eigen vorm van motion controlling en leuke familiegames gebaseerd op ronddansen en -rennen in de woonkamer. Respectievelijk de PlayStation Move voor Sony’s PlayStation 3 en Kinect voor de Xbox 360. Ruim vier jaar na de release van Nintendo’s pareltje komen die twee lafaards ook op de markt met hun ‘actieve’ vorm van controllers. Leuk bedacht, maar gezien het feit dat de WiiMote, Nunchuck en het Wii Balance Board al jaar en dag op de markt waren, is een dergelijke accessoire uitbrengen voor je al bestaande console, verre van innovatief.

Eigenlijk zijn Sony en Microsoft deze generatie van gaming consoles maar een beetje pussies gebleken. Ze laten het experimenteren maar aan Nintendo en haar Wii over, terwijl ze zelf op safe spelen. Waar zijn de ballen van de bedrijven die pochen met de rekenkracht van hun consoles?

Laten we gewoon maar hopen dat beide bedrijven iets geleerd hebben gedurende deze generatie. Een beetje innovativiteit mag altijd. Nintendo zet haar stappenplan in ieder geval goed voort: ook in de volgende generatie komt de fabrikant weer met een nieuwe, opvallende controller. De hamvraag blijft natuurlijk echter of ook Microsoft binnenkort weet te verbazen met een nieuwe console, of dat het bedrijf ook de komende generatie consoles weer lekker op safe speelt. De tijd zal het ons leren…

Houdoe!

Tom

Meer Smash 'N' Survive

6/3/2012Smash ‘N’ Survive 0
 1.   
  toqeer's avatar

  we weten hier allemaal wie de echte pussie is in ieder geval geen sony ๐Ÿ˜›

 2.   
  Sub-Zeuro's avatar

  MIAAUW!!! Welke consolemerk is het minst innovatief geweest? – jawel – SONY! PSN is echt boring vergeleken met XBL , waar MS wel een beetje innovatief mee bezig is geweest. bv films huren? Maar ik verwacht wel dat SONY dat allemaal gaat recht zetten met de aankomende PS4. ๐Ÿ˜ณ Vita mist 3d functie, de rest ervan is niet zo innovatief. wel samengevoegd.

 3.   
  Rijstekorrel's avatar

  toqeer schreef, "we weten hier allemaal wie de echte pussie is in ieder geval geen sony ๐Ÿ˜› "

  Idd dat is hij zelf ๐Ÿ˜›

 4.   
  Danielle.k's avatar

  Met veel liefde gelezen maar dat komt dat ik ondertussen een fan ben geworden van peter ๐Ÿ˜ณ

 5.   
  thomster013's avatar

  megasega schreef, "MIAAUW!!! Welke consolemerk is het minst innovatief geweest? – jawel – SONY! PSN is echt boring vergeleken met XBL , waar MS wel een beetje innovatief mee bezig is geweest. bv films huren? Maar ik verwacht wel dat SONY dat allemaal gaat recht zetten met de aankomende PS4. ๐Ÿ˜ณ Vita mist 3d functie, de rest ervan is niet zo innovatief. wel samengevoegd."

  ik zie het verschil niet tussen PSN en XBL op het feit na dat je voor Xbox moet betalen voor online gaming.
  ik probeer geen fanboy te zijn, maar ik zie geen duidelijk verschil

 6.   
  Sub-Zeuro's avatar

  thomster013″][quote=”megasega schreef, "MIAAUW!!! Welke consolemerk is het minst innovatief geweest? – jawel – SONY! PSN is echt boring vergeleken met XBL , waar MS wel een beetje innovatief mee bezig is geweest. bv films huren? Maar ik verwacht wel dat SONY dat allemaal gaat recht zetten met de aankomende PS4. ๐Ÿ˜ณ Vita mist 3d functie, de rest ervan is niet zo innovatief. wel samengevoegd."

  ik zie het verschil niet tussen PSN en XBL op het feit na dat je voor Xbox moet betalen voor online gaming.
  ik probeer geen fanboy te zijn, maar ik zie geen duidelijk verschil[/quote]
  Maar verschil is er wel degelijk! XBL heeft :

  Friends List,
  Animated Customisable Avatars,
  Gamerscore for Tracking in Game Achievements,
  Party Chat and 4 Way Voice Chat,
  Reputation Rating,
  Downloadable Games,
  Downloadable Game and Film Trailers,
  Movie Rental/Buy Service,
  Youtube HD,
  Downloadable Community Arcade and Retail Arcade Games,
  Downloadable Game Addons,
  Buy with PayPal,
  Windows Live Messenger and Other Social Platforms,
  Community News and Entertainment,
  Bing Powered Search Engine,
  Kinect Control + Voice Control,
  Online Gaming.

  PSN heeft :

  Headset Support,
  Rankings for Player Comparisons,
  In Game Trophies,
  Animated Avatars,
  Friends List,
  In-Game Chat,
  Internet Browser and Search Engine,
  Downloadable Content From PlayStation Store,
  Downloadeble Games,
  Online Gaming.

 7.   
  xHouse's avatar

  Volgende generatie verwacht ik niets echt vernieuwend bij, enkel qua prestaties etc…
  Nu ja, creativiteit is deze dagen bij bepaalde bedrijven ver te zoeken ook qua games, helaas.