Smash ‘N’ Survive

Auto’s? Check. Auto’s met cirkelzagen? Check. Auto’s met vlammenwerpers? Check. Smash ‘N’ Survive is geen racespel waarin je de ideale lijn moet volgen en waar een race op honderdsten van een seconde wordt gewonnen. Nee, Smash ‘N’ Survive is een game waarin je wint door je tegenstander kapot te rammen. Een spel met zulke elementen moet wel leuk zijn, toch?

Je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk

De eerste ervaring met de game is helaas meteen al negatief. Het menu is namelijk ongelofelijk vervelend. Zo klinkt er op de achtergrond een irritante beat die constant herhaald wordt. Binnen de kortste keren besloot ik dan ook om het geluid van mijn televisie uit te zetten. Daarnaast is het menu ook nog eens zeer traag: werkelijk iedere actie zorgt voor lange laadtijden. In het begin is het ook nog eens onduidelijk hoe alles werkt. Zo kon ik de besturing pas vinden toen ik al aan mijn eerste race begonnen was.

Uiterlijk schoon is slechts vertoon

Helaas is niet alleen het menu vervelend, grafisch ziet de game er ook nog eens gedateerd uit. Grafisch gezien voelt het spel niet aan alsof het onlangs uitgekomen is. Hierbij moet wel vermeld worden dat Smash ‘N’ Survive een PlayStation Network-titel is, waar men gezien de prijs van dertien euro ook op bepaalde zaken moet besparen. Daarnaast mag het dan grafisch misschien niet helemaal top zijn, er is wel sprake van een destructiemodel. Zonder moeite kan je door houten hekken en een hoop andere dingen rijden. Dit zorgt ervoor dat de gevechten en achtervolgingen nog iets chaotischer worden, wat het er zeker niet minder leuk om maakt.

Uiteraard draait een racespel uiteindelijk niet om het menu en de graphics, maar om het racen. Eén van de belangrijkste factoren bij het racen is de besturing: werkt deze niet goed, dan heb je een waardeloos spel. De besturing bij Smash ‘N’ Survive is redelijk eenvoudig en dan ook makkelijk op te pakken. Het is een typische arcaderacer waarbij je nauwelijks hoeft te remmen voor bochten en je op rechte stukken slim gebruik kan maken van de boost.

Smash ‘N’ Survive is echter meer dan rondjes rijden. Bijna alle auto’s zijn uitgerust met wapens als cirkelzagen, vlammenwerpers en geluidsgolven. Deze kunnen steeds een beperkte tijd gebruikt worden, waarna ze weer opgeladen moeten worden. Deze wapens dienen uiteraard maar voor één doel: het uitschakelen van je tegenstander. Hoewel het leuk is om samen met je tegenstanders een intens gevecht te voeren, heeft de ontwikkelaar hier een vervelend designkeuze gemaakt. Als je jouw tegenstander met een wapen aanvalt, vertraagt de tijd en verplaatst het beeld zich. Tijdens deze, vaak veel te lang durende, slowdown rijdt jouw auto gewoon door zonder dat hij zichtbaar is. Hierdoor kan het gebeuren dat je auto ergens tegenaan rijdt omdat je niet weet waar je bent. In ieder geval zal je je oriëntatie kwijt zijn. Omdat bijna het hele spel draait om het uitschakelen van tegenstanders komt dit zeer vaak voor, wat steeds frustrerender wordt.

Verandering van spijs doet eten

Het zal ondertussen wel duidelijk zijn dat Smash ‘N’ Survive geen gewone racer is. Dat blijkt ook uit de gamemodi die je tegenkomt in het spel. Gewoon een paar rondjes rijden is er niet bij. Desalniettemin kent de game een redelijke variëteit aan missies. Overleef een x aantal minuten terwijl tegenstanders je kapot willen hebben, plant een bom en bescherm deze, verover en verdedig een punt, bescherm een andere auto tegen de rest of een race met checkpoints: je zult het allemaal doen en dan heb ik nog niet eens alles opgenoemd. De vele gamemodi zorgen ervoor dat de campaign behoorlijk afwisselend is.

Gedeelde smart is halve smart

Wat is er leuker dan in je eentje racen? Met iemand anders racen natuurlijk. Smash ‘N’ Survive bevat een splitscreen-modus, versus genaamd, zodat je je samen met je vrienden kan gaan ergeren aan de minpunten van het spel. Of, wat aan te raden is, zodat je je kan vermaken met de positieve punten van het spel. Er is immers weinig leuker dan de auto van je vriend helemaal kapotbeuken. Helaas is ook deze modus niet helemaal bevredigend: als je versus speelt heb je namelijk geen beschikking over bots en niet alle eerdergenoemde modi zijn speelbaar. Volgens de ontwikkelaar komt er binnen enkele maanden wel een gratis update waardoor je met maximaal zes spelers online zal kunnen spelen.

Conclusie

Het concept van Smash ‘N’ Survive klinkt ontzettend leuk, maar helaas is de uitwerking een stuk minder. Het trage menu met zijn herhalende achtergrondmuziek en de matige graphics zijn twee minpunten. Wat echter een stuk vervelender is, is de slowdown wanneer je iemand aanvalt. De slowdown kan je perfect uitgekiende aanval volledig in het water gooien, wat voor de nodige frustratie kan zorgen. De 12,99 euro kan je dan ook aan betere spellen besteden. Mocht je deze game echter toch gekocht hebben, dan kan je, mits je voorbij de zwakke plekken van de game kunt kijken, je best met de zeer diverse races vermaken. Smash ‘N’ Survive is namelijk een redelijke racer waarin de chaos en destructie voor enkele intense gevechten, al dan niet met je vrienden, kunnen zorgen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Chaos en destructie
  • Afwisselende missies

Wat is NOT

  • Slowdown tijdens aanvallen
  • Menu
  • Grafisch gedateerd

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren