Remedy bracht ons in 2010 een spannend avontuur, met Alan Wake in de hoofdrol. De schrijven belande keer op keer in de problemen, soms zelfs met verschrikkelijke consequenties voor zijn dierbaarsten. Nu, in 2012 gaat Remedy een stapje verder door het verhaal voort te zetten in deze Xbox LIVE Arcade-titel: American Nightmare. Ik pak mijn zaklamp alvast…
Dagdromer
Het klinkt misschien vreemd, misschien zelfs onbegrijpelijk, maar ik heb destijds een Xbox 360 aangeschaft voor één game: Alan Wake. De spannende actie-thriller van Remedy, bekend van de Max Payne games, hield mij tijden aan mijn Xbox gekluisterd. Toen de ontwikkelaar Alan Wake’s American Nightmare aankondigde, was ik dan ook meer dan enthousiast.
American Nightmare is een direct vervolg op Alan Wake, hoewel dit niet meteen duidelijk wordt. Dat is overigens ook meteen de charme van de game: Je wordt vaak op het verkeerde been gezet, zowel qua plot als qua gameplay. Het spel maakt dit meteen duidelijk door een spannend real life action filmpje te tonen, iets dat ook de voorganger kenmerkte. Onze held, Alan Wake, blijkt vast te zitten in zijn eigen aflevering van de serie Night Springs, een soort The Twilight Zone. Hier wordt hij keer op keer geconfronteerd met Mr. Scratch, zijn egoïstische, duivelse dubbelganger. Na een korte introductie mag je als speler aan de slag, maar wees voorzichtig: je word meteen in het diepe gegooid.
Niets is wat het lijkt
Alan Wake is een psychologische thriller waar jij je heelhuids doorheen moet slepen. Bewapend met een zaklamp en een handgeweer ben je aangewezen om te vechten voor je leven. Wat echter niet meteen duidelijk wordt is dat de speler in een soort droom terecht is gekomen, een droom die zich keer op keer blijft herhalen: een oneindige loop.
De taak wordt dus meteen duidelijk: Vecht tegen de onnatuurlijke krachten van Mr. Scratch en zijn Taken. Taken zijn mensen die een confrontatie met de duisternis verloren hebben en nu een marionet van het kwaad zijn. Dit is echter alles behalve makkelijk, want de gehele game werkt tegen de speler. Zo weet zelfs de muziek een moedig iemand een plasje te laten doen, door bijvoorbeeld plotseling te stoppen. Het is een klassieke truc voor horrorfilms, maar het werkt wel.
Ook de plotselinge verschijningen van de Taken zijn schrikwekkender dan ooit tevoren; zo kan het voorkomen dat er opeens een vijand recht naast je verschijnt. Je bent zelfs niet veilig voor alledaagse voorwerpen! De duisternis is zo gegroeid sinds het eerste deel dat deze nu ook meer voorwerpen in klopgeesten kan veranderen. Het perfecte voorbeeld hiervan is het moment dat je doorhebt dat er een enorm busje jouw kant op gevlogen komt. Spooky!
Kippenvel
Het moge duidelijk zijn, Alan Wake’s American Nightmare mag ondanks het labeltje “Arcade” absoluut niet beschouwt worden als een minderwaardige game. De titel laat keer op keer zien dat zelfs Arcade-games van hoge kwaliteit kunnen zijn, te beginnen met de cast. Zo keren de stemacteuren van Alan Wake, Barry, Mr. Scratch en Alice terug, iets wat de link met het eerste deel nauwer maakt. Ook de filmische real-life scenes en de memorabele dialoog tussen de karakters laten zien dat Remedy weet waar het mee bezig is.
De gameplay voelt overigens als vanouds. De Taken hebben een laag schaduw om hun heen die je eerst weg moet branden met licht voordat je ze kunt doden. Het lijkt veel op de eerste Alan Wake, maar gelukkig is er een heel nieuw arsenaal aan vijanden bijgekomen. Neem bijvoorbeeld de Splitter; een vijand die zich in tweeën splits zodra deze in contact komt met licht. Dit gebeurd keer op keer totdat deze volledig uitgemoord is, maar kracht zit hem in aantallen. Ook is er een Birdman; een vijand die zich op je stort en vervolgens weer vlucht door in een zwerm vogels te veranderen.
Nog een paar uur voor de zon op komt
De verwachtingen voor American Nightmare waren redelijk hoog, met de vooringenomen waarschuwing dat deze redelijk kort zou zijn. Gelukkig heeft Remedy op dit punt flink teleurgesteld, want de game is best lang, zeker voor een Arcade titel. Ik deed er namelijk ongeveer zeven uur over om de game volledig uit te spelen.
Hier blijft het echter niet bij, want de game heeft ook een Arcade Action-optie. Dit is een spin-off van de bekende horde-modes die de gamewereld tegenwoordig overspoelen. Deze variant is veelal hetzelfde, al dan niet een beetje opgeleukt door de modus in een Alan Wake-jasje te stoppen. De bedoeling is simpel: Overleef tot de zon opkomt. Tot die tijd worden golven vijanden op je afgestuurd en aan jou de taak om niet te sneuvelen. Simpel, toch? Think again.
De minpunten
Uiteraard zijn er maar vrij weinig games die perfect zijn, Alan Wake’s American Nightmare is hierop geen uitzondering. Er zijn simpelweg een paar punten die instappers binnen de serie niet kunnen waarderen. Alan Wake’s American Nightmare kent namelijk drie stukken; de Diner, het observatorium en de drive-in bioscoop. Deze delen zullen drie keer opnieuw bezocht worden in verband met het verhaal (de timeloop) en zijn telkens anders. Helaas is het wel zo dat juist dit element, ondanks dat het bij het verhaal hoort, een beetje geforceerd kan voelen. Telkens hetzelfde gebied doorspelen is een beetje simpel en slecht doordacht.
Ook de engine lijkt verouderd te zijn, met als voorbeeld de kapsels in het spel. Waar het kapsel er perfect uitziet bij Alan, is dit niet hetzelfde verhaal bij de andere personages. Er zijn soms duidelijke glitches te zien, iets wat je regelmatig uit de ervaring weet te halen. Jammer, terwijl we dit probleem ook al kenden van het origineel.
Deze twee punten samen zijn een flinke domper voor de ervaring, waardoor de speelervaring opeens een stuk minder plezierig uit de verf komt.
Conclusie
Alan Wake’s American Nightmare is een spannend vervolg op het al zo spannende eerste deel uit 2010. Remedy heeft de game een Arcade-label en prijsje gegeven: voor 14,99 euro/1200 Microsoft Points haal je de game binnen op je console, maar heeft ondanks dit labeltje alsnog keihard gewerkt aan een goede titel. Dit is beslist gelukt. Fans en nieuwkomers zullen namelijk intens genieten van het vastpakkende verhaal, de beklemmende sfeer en de memorabele cast, maar de constante recycling van de levels, tot drie keer toe, zijn storend en de grafische glitches, die af en toe tevoorschijn springen, leiden de speler misschien net iets te veel af. Toch is American Nightmare een van de betere Arcade-titels die je binnen kunt halen en ben je niet vies van wat horror en spanning? Dan is deze game beslist voor jou.