Beste Tom, de PlayStation Vita!

Na de series tussen Michiel en Peter en Matthijs en Richard, is het deze derde serie van ‘Beste,’ in handen van Peter en Tom. Wekelijks schrijven zij elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week vertelde Tom over hoe de gezellige Far Cry Themaweek in elkaar steekt en vandaag geeft Peter zijn ongezouten mening over de jaarcijfers van Sony en de komst van de PlayStation Vita deze week!

Beste Tom,

De Far Cry Themaweek is ten einde, de vlinder zitten nog steeds in je buik. Een nieuwe week, een nieuw onderwerp. En het mooie aan deze industrie is dat we daar nooit naar hoeven te zoeken. Want deze week ligt de PlayStation Vita in de winkels en aan het lanceringsfeestje vorige week te zien heeft Sony er veel vertrouwen in. Ze kunnen ook wel een opsteker gebruiken na de matige kwartaalcijfers en de onlangs doorgevoerde afwaardering van Standard & Poor’s. Niet langer is Sony een A- bedrijf, maar een BBB+ bedrijf en jawel, ook voor mij kwam het als een complete schok. Ik wist even niet meer waar ik het laten moest. Ik ben oude vrienden gaan bellen om het nostalgische gevoel van vroeger terug te krijgen. Ik heb oude seizoenen M.A.S.K. gekeken, ik heb Captain Jack weer eens opgezet, konden we maar terug gaan naar de tijd dat Sony nog een A- status had. De tijd dat je nog gewoon een Sony televisie kon kopen zonder dat er… Ja, wat eigenlijk?

Grappig hoe populair bovenstaand nieuwtje eigenlijk was terwijl niemand een idee heeft wat het precies betekent. Een korte en professionele blik op de Wikipedia-pagina van Standard & Poor’s leert ons dat het een zogenaamde risico-indicator is. Duidelijk verhaal lijkt me, totdat je gaat bekijken hoeveel verschillende niveaus er eigenlijk zijn, let op:

• AAA Hoge kredietwaardigheid. In deze lijst zitten veel overheden.
• AA Iets minder hoog maar nog steeds heel betrouwbaar.
• A Kredietwaardigheid is kwetsbaar voor veranderingen in de economie.
• BBB Instelling zal haar leningen hoogst waarschijnlijk wel afbetalen.
• BB Bij BB beginnen de zogenaamde Junk bonds. Deze instellingen lopen een hoog risico.
• B
• CCC Kwetsbaar. kredietwaardigheid hangt af van de toestand van de economie.
• CC Hoge kwetsbaarheid. Lenen staat gelijk aan speculeren.
• C Gevaar van faillissement bestaat.
• CI Te laat met betalen.
• R Instelling staat onder curatele.
• SD Instelling heeft een deel van haar schulden niet afbetaald.
• D Instelling betaalt niet meer. Meestal is surseance van betaling aangevraagd.
• NR Geen rating (not rated)
Rating AA t/m CCC kunnen ook nog van een + of een – voorzien worden.
Bron: Wikipedia

Kan iemand mij het verschil uitleggen tussen hoge kredietwaardigheid, kredietwaardigheid en kredietwaardigheid die kwetsbaar is voor veranderingen in de economie? BBB: instelling kan haar lening hoogst waarschijnlijk wel afbetalen. Ja, zo kan ik ook een risico-indicator in elkaar flansen! En dan die laatste zin waarin staat dat AA tot en met CCC ook nog kunnen worden voorzien van een + en een -! Dat maakt het nog vager!

De korte en professionele les uit Wikipedia leert ons dat Sony waarschijnlijk zijn leningen wel kan afbetalen. En in tijden van crisis is dat volgens mij niet eens heel slecht. Aan de andere kant kon Griekenland dat een jaar geleden ook nog gemakkelijk!

Hoe het ook zij, Sony heeft grote vertrouwen in de PlayStation Vita. En als we het puur uit een gamersperspectief zien, dan is de PSVita ook een geschenk op Aarde! Nog nooit was er een handheld die zo compleet was op het grafische vlak, maar ook qua functionaliteiten als het touchscreen, de touchpad, analoge besturing en internetconnectiviteit. Voor de gamer is de PlayStation Vita ideaal, tenminste, als ze niet op het aantal games letten. Ik hoor in mijn omgeving weinig enthousiasme over de titels buiten Uncharted: Golden Abyss. Het is dan ook voor Sony de missie om er fantastische games voor te gaan ontwikkelen. Het vervelende daaraan is alleen… Het kost zoveel geld!

  1.   
    Leon 2.0's avatar

    Veel landen in Europa zijn trouwens recent ‘afgewaardeerd’ en hebben niet meer de AAA-status. Volgens mij zijn er naast Nederland en Duitsland nauwelijks nog euro-landen (en andere Europese landen) met een triple A-status.

    De Grieken hebben natuurlijk al jaren met cijfers zitten sjoemelen. Ik weet niet welke status ze voor de grootste problemen hadden, maar met terugwerkende kracht zou die ook wel anders zijn. De cijfers van Sony zijn dan toch beter te vertrouwen.

    Ik hoop in ieder geval dat Sony er weer helemaal bovenop komt. Hopelijk wordt de Vita ook een succes, is best een leuk ding. 🙂

  2.   
    Zeeha's avatar

    goed geschreven! nog 1 dag en ie is er eindelijk :d