Quarrel

Quarrel. Het is een raar woord en klinkt nog vreemder als je het twintig keer achter elkaar zegt. Toch heeft UTV Ignition er een game over gemaakt. Degenen die niet weten wie UTV Ignition is wijs ik door naar Deadly Premonition, de vaagste survival-horror/comedy game die er is. Met Quarrel neemt het bedrijf een nieuwe wending, want in plaats van zombies schieten mogen we nu met woorden gooien.

Vreemd…

Quarrel is een hele aparte game. Zo apart dat ik eerst dacht “Waar ben ik aan begonnen…”. Hetzelfde geldt voor UTV’s Deadly Premonition, maar dat bleek later een sluimerend juweeltje te zijn. Dus met goede moed stapte ik in de vreemde wereld van dit woordspelletje.

Meteen werd ik gebombardeerd met een herkenbare, aparte soundtrack die ook in Deadly Premonition zat. Schaterende toeters en bellen, zelfs een techno-soundtrack was er bij mij beter ingegaan. Gelukkig bleef het niet bergafwaarts gaan, want Quarrel is een spel waar de hele familie van kan genieten.

Het principe is simpel: jij krijgt een aantal letters in je schoot geworpen waarmee je een woord kunt maken. Per letter staat er een cijfer op het kaartje, waarmee de punten aangegeven worden. Maak jij een woord met zoveel mogelijk punten? Dan is het nog maar afwachten of je tegenstander niet hetzelfde doet. Uiteindelijk draaien de kaartjes om, zodat je elkaars woord kunt zien. De winnaar neemt de taart mee en gooit de letters als wapens naar je tegenstander. Stiekem is dit best wel komisch, maar blijft dit ook leuk? Dat is de vraag.

Leuk, maar voor hoe lang?

De game heeft een aantal modi; één waarin jij samen met twee of drie anderen op een eiland gegooid wordt, waarna je jouw troepen richting de ander kunt sturen. Wat volgt is een politiek correcte vechtpartij, een woordenwisseling. De slimste, meest scorende en snelste persoon wint en neemt het stukje land van de ander over.

Erg leuk, zeker als je dit met een aantal vrienden op de bank speelt. Het voelt ouderwets vermakelijk, iets wat Quarrel simpelweg is. Quarrel bewijst dat je ook een leuke game kan neerzetten zonder de meest flashy graphics, het beste geluid of een geniaal verhaal. De gameplay zit sterk in elkaar en toont ons dat met een simpele opzet de game toch nog een pareltje kan worden. Kan, want hoe lang blijft de game leuk?

Dit is een vraag waar ik nog geen antwoord op durf te geven, want dit gaat per persoon flink verschillen.

De wereld aan je voeten

Naast deze gameplay-modus heeft Quarrel ook diverse andere opties, zoals een simpele “instant action” variant op het spel. Noem het maar op, Quarrel heeft het. Waar deze arcade-titel het naar mijn verwachting echter goed gaat doen is de online modus. Hierin kun je jouw Quarrel-kunsten tonen aan de rest van de wereld, een optie die de speelduur aanzienlijk verhoogt met flink wat uren.

Ook leuk is de toevoeging van een leaderboard functie. Toegegeven, dit is niet echt een gloednieuwe feature, want dit zit in honderden games verwerkt. Toch is het belangrijker in Quarrel aangezien het hier echt om een competitieve titel gaat waarin spelers aangemoedigd worden om elkaar uit te dagen tot een heus duel der woorden.

Conclusie

Quarrel is niet de beste, nieuwste en grootste toevoeging aan het aanbod downloadable games, maar zeker wel een leuke. Een simpel basisprincipe is uitgewerkt tot verschillende modi, inclusief een online variant wat ervoor zorgt dat dit kindvriendelijke spel van het ietwat aparte UTV Ignition het toch nog goed doet.

Absoluut niet voor iedereen, maar voor diegene met een open mind en die groep mensen die een keer wat anders wil. De irritante soundtrack kan vervangen worden door je eigen muziek, dus veel negatieve punten zijn hier niet over te melden. Je vindt het leuk, of je vindt het niets. Kortom: zoek jij een uitdagende en leuke game? Dan is Quarrel absoluut voor jou.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Ouderwetse game voor op de bank
  • Leuk voor jong en oud

Wat is NOT

  • Die irritante soundtrack...

7

Meer Quarrel

11/2/2012Ace Attorney 0
  1.   
    gerbenkees's avatar

    nooit van gehoord.

  2.   
    Zeeha's avatar

    geinige game! enkel jammer dat het Engelstalig is 🙁