Mission: Impossible – Ghost Protocol

In het vierde deel van de Mission Impossible serie moeten Ethan Hunt en zijn teamgenoten van de Impossible Mission Force (IMF) achter de gevaarlijke terrorist Kurt Hendricks aan. In het bezit van nucleaire lanceercodes is hij van plan de VS te vernietigen. De poging van Ethan’s team om hem in het Kremlin te stoppen verloopt echter desastreus. Het Kremlin wordt opgeblazen en de IMF krijgt de schuld van deze lafhartige actie. Hierdoor is de president gedwongen om het Ghost Protocol in werking te stellen, waardoor het bestaan van IMF geheel wordt ontkent en Ethan en zijn team op zichzelf zijn aangewezen.

IMAX

Natuurlijk gaan ze zonder enige hulp op zoek naar Hendricks om hun eigen naam en die van de IMF te zuiveren. Hierbij komt het team onder meer langs Dubai en Mumbai. Het zal duidelijk zijn dat beide steden het toneel zijn van spektakel. Het meest in het oog springt hierbij het Burj Khalifa hotel in Dubai. Het grootste gebouw ter wereld is het toneel voor misschien wel de vetste actiescène van het jaar.

Het magische woord dat rondom deze film zweeft is IMAX. Naar verluid zijn rond de 30 minuten van Ghost Protocol volledig in het IMAX-formaat gefilmd. Het gaat dan met name om de actiescènes, die er zowel qua beeld als geluid fantastisch uitzien op het megascherm. Daardoor wordt de kijker volledig meegezogen in het spektakel. Als Cruise het Burj Khalifa beklimt, dan krijgt de kijker spontaan hoogtevrees en waant zich aan zijn zijde. Het is dan ook gerechtvaardigd om dit grote scherm op te zoeken.

Humor en actie

Brad Bird maakt met Ghost Protocol zijn eerste live-action speelfilm. Hiervoor heeft hij zijn sporen verdiend met animatiefilms, waaronder klassiekers zoals The Iron Giant, The Incredibles en Ratatouille. Het mag dus een verrassing heten dat zijn eerste film meteen goed uitpakt. Aan de andere kant heeft hij vanuit de animatiehoek natuurlijk genoeg ervaring met special effects en actiescènes (denk aan The Incredibles). Het belangrijkste is dat hij de film geïnjecteerd heeft met twee belangrijke elementen die het derde deel in de serie miste: afwisselende actie vol met gadgets én de broodnodige humor.

Dit zijn dan ook de twee belangrijkste punten waarom Ghost Protocol een geslaagde achtbaanrit is. Omdat de film van begin tot eind geen adempauze inlast, moet de actie wel origineel zijn om de aandacht vast te kunnen houden. De wijze waarop Bird de actie zorgvuldig opbouwt toont zijn klasse. Hij, en nog belangrijker: de kijker, verliezen daarbij nooit het overzicht. Dit in tegenstelling tot een aantal van zijn andere collega’s in dit genre (Michael Bay let op!). Daarnaast zorgt de humor ervoor dat je de gehele film met een grote grijns zult bekijken. Ghost Protocol is een van de beste, pure blockbusters, van de afgelopen jaren.

Teamplay

Is er dan helemaal geen kritiek te uiten op deze film? Een klein puntje is het volgende: de ontwikkeling van de personages is volledig ondergeschikt aan de actie. Het is aan de sterke cast te danken dat deze personages toch tot leven komen en dat de film interessant genoeg blijft, ondanks alle actie. Cruise is weer op zijn best als held, Simon Pegg is grappig, Paula Patton is sexy, maar zit ook vol emotie en Jeremy Renner toont maar weer eens aan waarom hij dit jaar in zowat alle grote actiefilms zal verschijnen. Daarentegen komt Michael Nyqvist er in de rol van schurk maar bekaaid van af.

Afsluitend is het natuurlijk de vraag waar we dit vierde deel in de serie moeten plaatsen. Volgens Cruise moest iedere deel anders zijn en het stempel dragen van de regisseur. De eerste film was traditioneel van opzet en mooi aansluitend op de tv-serie waar het team aspect voorop stond. Het tweede deel was vooral veel slow motion (duiven!). Het derde deel was weer een stuk intenser, donkerder en harder dan zijn voorgangers. Ghost Protocol is de meest veelzijdige Mission tot nu toe en combineert dan ook het beste van de voorgaande delen.

Conclusie

Mission Impossible: Ghost Protocol is een overweldigende blockbuster. Het IMF team komt goed tot zijn recht en maakt gebruik van originele gadgets. De actie is modern, maar het verhaal heeft juist een welkom ouderwets koude oorlog gevoel. Tel daarbij op de fantastische filmmuziek van Michael Giacchino en je hebt wellicht de beste Mission Impossible tot nut toe…
Your mission, should you chose to accept it, is to go and see it in IMAX!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Spektakel
  • Humor
  • Teamplay

Wat is NOT

  • Ontwikkeling personages ondergeschikt aan de actie

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren