Beste Peter, graag meer vernieuwing in 2012!

Na de series tussen Michiel en Peter en Matthijs en Richard, is het deze derde serie van ‘Beste,’ in handen van Tom en Peter. Wekelijks schrijven zij elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. In de laatste brief van vorig jaar gaf Peter toe dat hij toch wel veel zin heeft in de Wii U. Tom heeft ook wel zin in iets nieuws dit jaar…

Beste Peter,

Ja hoor, ook ik bega de fout en reageer een dagje later dan gepland op je laatste brief! Slecht, slecht, slecht! Ik geef bij deze de drukke feestdagen en brakke ochtenden in deze vakantie de schuld. Je wil ook echt niet weten hoe ik erbij liep tijdens de jaarwisseling. Ik herinner me nog vaagjes dat ik een hele poos ontzettend fout (lees: vulgair) heb staan dansen met een collega van me. Of was dat een droom?

Hoe dan ook, in je brief van vorige week kaartte je wel een opvallend punt aan: de Wii U. Jij hebt het apparaat gezien, geroken, aangeraakt en bespeeld op de E3 in Los Angeles en nu beweer je ook dat je er ontzettend veel zin in hebt. Ik daarentegen…

… ik niet echt. Toen de console onthuld werd zat ik samen met een aantal andere crewleden in een TeamSpeak server. We stonden een beetje perplex te kijken naar het goedkope, overdreven blije filmpje, terwijl we allemaal zo snel mogelijk de slechtste woordgrappen probeerden te bedenken. En ja, geloof het of niet, de Wii Urine spande de kroon.

Nee, ik word niet echt wild van een fenomeen wat bestaat uit een soort Wii aan de steroïden en een witte iPad. Jij pleit natuurlijk dat ontwikkelaars hier heel wat vernieuwende gameplay-elementen kunnen bedenken, maar ik ben bang dat ze daar simpelweg de moeite niet voor doen . Het gros van de Wii U games zal waarschijnlijk hetzelfde omvatten als de gemiddelde Wii game: een goedkoop familie-vriendelijk spelletje met weinig tot geen vernieuwing.

Het ligt hoogstwaarschijnlijk aan Nintendo’s marketing. Als ze geen gamers aan kunnen trekken, dan nemen ontwikkelaars ook niet de tijd of moeite om echt iets moois voor gamers te maken. Als ontwikkelaar van Wii-games moet je familie, jonge kinderen of opa’s en oma’s aan kunnen spreken met je games, niet dat kleine groepje ‘echte’ gamers dat hun Wii toch nauwelijks gebruikt. Alsof Hansje van zes echt op zoek is naar een vernieuwende game. Nee, natuurlijk niet! Hansje krijgt gewoon een niet-originele prul van een game, die voornamelijk bestaat uit een aaneenkoppeling van nietszeggende minigames. Hansje is content.

Toch moet ik wel toegeven dat ze wel weer iets nieuws proberen. Iets gewaagdst. Dat hebben we eigenlijk al niet meer gezien sinds de onthulling van de Wii. Microsoft’s Kinect en Sony’s Move waren natuurlijk leuke uitbreidingen voor hun consoles, maar echt nieuw waren ze ook niet meer. De nieuwe hardware kwam een beetje als mosterd na de motion-controlling maaltijd die Nintendo al jarenlang serveerde.

Daarom hoop ik ook zo dat 2012 het jaar van de vernieuwingen in de gaming wereld wordt. Begrijp me niet verkeerd, 2011 was een topjaar, maar van vernieuwing was weinig sprake. Net als in 2010 barstte het van de vervolgen. Gewelddadige Oorlogshooter Zes, Generieke Voetbalgame Twaalf, Epische Adventure Game Episode driehonderdéénentwintig en ga zo maar door. Ook prima games, daar niet van, maar mijn gamerhartje smacht nu onderhand wel naar iets anders.

Benieuwd ben ik dus vooral naar de aankondigingen van de nieuwe generatie consoles, de revival van SSX, de herboren Tomb Raider en wat andere nieuwe games allemaal wel niet te bieden hebben. Ik noem een Lollipop Chainsaw Massacre of een Syndicate. Laat maar komen, 2012!

Peace!

Tom

P.S. Ik heb ontzettend veel zin in de GamersNET Radio Marathon, man! Moet ik dat kladje Jäger nog meenemen of halen we een nieuwe fles?

 1.   
  grassyfuzz's avatar

  haha de wii Urine 😀

 2.   
  toqeer's avatar

  en hopelijk word wii u minder casual 🙄

 3.   
  soldierarjan's avatar

  ik zie de wii u nu ook nog niet als een groot succes het zal ze eigen met de tijd moeten bewijzen of het een succes of grote flop word.

 4.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  soldierarjan schreef, "ik zie de wii u nu ook nog niet als een groot succes het zal ze eigen met de tijd moeten bewijzen of het een succes of grote flop word.
  "

 5.   
  tijn80's avatar

  Het grootste minpunt van de Wii U is volgens mij dat hij qua prestaties snel zal achter lopen zodra de next gen van Microsoft en Sony op de markt komt. Met de huidige Wii vind ik het al jammer dat veel games naar beneden geschroefd omdat deze ze anders niet aan kan.

 6.   
  Free Roamer's avatar

  Ik ga afw8en met mijn mening maar de Wii zag er gwn uit als een spektakel omdat hij geen concurrenten had. Nu heeft iedereen het maar nu kan je evengoed je Wii verkopen en Kinect in huis halen

 7.   
  TheAmazingWJV's avatar

  Zolang graphics er nog zo zeer toe doen als nu, winnen betere specs van nieuwe manieren van besturing. Uitgevers kiezen de specs.