‘Hoe overleef ik 2012?’ Episode 1: Zombie Apocalypse

Zoals we inmiddels allemaal wel weten gaat de wereld ten onder in 2012. Jawel hoor, het einde is nabij, de apocalyps is begonnen! Niemand is meer veilig en al je geliefden, mede-gamers en familieleden zijn gedoemd tot as te verworden.

Maar jij niet! Nee, jij zult overleven!

Waarom, vraag je? Het antwoord is simpel: jij overleeft al deze apocalypsen omdat je de stappen van GamersNET’s gepatenteerde ‘Hoe overleef ik 2012’-serie tot in de details volgt! Voor elk mogelijk einde-van-de-wereld-scenario hebben we hét antwoord om te overleven als gamer. In deze eerste aflevering behandelt Tom een publieksfavoriet: de Zombie Apocalypse.

Hoe overleef ik 2012 – De zombie apocalyps

Dat de wereld in 2012 ten einde komt, dat is duidelijk. Maar hoe? Dat is de vraag. Hoe precies wordt de wereld, zoals we hem nu kennen, weggevaagd? Eén van de mogelijke scenario’s is de welbekende en beruchte ‘zombie apocalyps’. Voor dit scenario nemen we aan dat een dodelijk virus, dat het menselijk brein aantast, zich in no-time verspreidt over de aardbol. Hierdoor wordt vrijwel iedereen op aarde omgetoverd tot een hersenloos, semi-levend schepsel dat enkel hunkert naar het bloed van diegenen die nog niet aangetast zijn. Komt het virus in je bloedbaan, dan is het met je gedaan. Om te overleven tussen deze ondode organismen heb je een strak overlevingsplan nodig en hier schiet ome Tom je te hulp.

Allereerst zul je een groep overlevenden moeten verzamelen: een kleine groep vrienden die elkaar steunen en gezamenlijk tot het einde gaan om te overleven. Samen sta je immers sterker. De aangeraden grootte van de groep is circa vier man, inclusief jezelf. Een vuistregel hierbij is dat de groep zo politiek correct als maar mogelijk moet zijn. De ideale opstelling is één oprechte eikel, één oorlogsveteraan annex politieman, één anders getint persoon en één frivole jongedame. Je kunt natuurlijk afwijken van de maatregel, al staat deze opstelling al jarenlang bekend als de gouden formule. Houdt hierbij wel in rekening dat wanneer deze groep in de penarie komt, de vrouw in het gezelschap altijd overleeft en de eikel, tot ieders genoegen, er als eerste aan gaat.


Toch, om de juiste kandidaten voor je posse te vinden, moet je er natuurlijk eerst achter komen wie wel en wie niet aangetast is door het snel verspreidende virus. Gelukkig weten we, door het spelen van games, al snel wie we kunnen vertrouwen. Neem voordat je iemand opneemt in je groep van ‘survivors’ de volgende checklist even grondig door met desbetreffende kandidaat, voordat je concrete besluiten maakt.

De kandidaat voor mijn groep overlevenden…

Is niet in staat volledige woorden uit te spreken

Geeft een onhygiënische indruk

Bestaat voornamelijk uit dood, rottend of slijmerig vlees

Heeft bijzonder veel interesse in het geven van intense knuffels

Lijkt al lichtelijk te ontbinden

Is een charmante meid, maar wees je ooit koelbloedig af voor een date, die trut…

Kun je minimaal twee van voorgaande statements met ‘ja’ beantwoorden en afvinken, ga er dan direct van uit dat desbetreffende persoon inderdaad een zombie is. Neem deze niet, maar dan ook absoluut niet op in je entourage van overlevenden! Sterker nog, deze afgeschreven kandidaat vormt een bedreiging voor de overleving van jou en je groepsleden en dus is het ten strengste aangeraden desbetreffende zombie zo snel mogelijk uit te schakelen. Dit brengt ons op het volgende aandachtspunt van overleven in een zombie apocalyps: het uitschakelen van een zombie.

Hedendaagse popcultuur heeft ons geleerd dat er maar één manier is om een zombie op correcte wijze uit te schakelen. “You gotta hit ‘em in the head!” Jawel, de enige manier om een zombie om zeep te helpen is door dodelijke schade toe te brengen aan, of het doorboren van, het meest vitale onderdeel van een zombie: het hoofd. Hier leent gevaarlijk schietgerei zich uitermate goed voor, maar gezien het feit dat we niet in de glorieuze United States of America woonachtig zijn, schatten we de kans klein dat jij of een van je mede-overlevenden daadwerkelijk beschikt over een dergelijk wapen. Nee, dit vraagt om meer drastische, maar bovenal gruwelijke, maatregelen.


Vrees niet, want velen gingen je voor in het overleven tussen zombies, ook zonder vuurwapens! Of je nou vast zit in een winkelcentrum, een ziekenhuis of op een brug die op instorten staat: slagwapens liggen altijd voor het oprapen. Mocht de wereld daadwerkelijk ten onder gaan door het toedoen van zombies, dan weten wij gamers natuurlijk als de beste dat de grond praktisch bezaaid is met knuppels, katana’s, kettingzagen en ander scherp huis, tuin en keuken-gereedschap. Hanteer je het wapen dat je voorkeur heeft en, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, ‘aim for the head’.

Hoewel wapens in overvloed zijn en het uitmoorden van zombies een heerlijk tijdverdrijf is, is het toch een verantwoorde keuze om samen met je entourage een veilige, beschutte plek te vinden om daar de zombie apocalyps uit te zitten. Voor deze situatie geldt zoals altijd de regel: hoe hoger, hoe beter. Zombies schijnen namelijk uitzonderlijk veel moeite te hebben met het betreden van trappenhuizen en liften, waardoor hoge gebouwen uiterst nuttig blijken als fort tegen de ondode dreiging. Radiotorens, penthouses en flatgebouwen zijn hierdoor bijzonder veilige havens voor overlevenden. Verlaten huizen, boerderijen en ziekenhuizen zijn daarentegen no-go’s en worden sterk afgeraden. Blijf dus koste wat kost uit de buurt van deze plekken! Vooral ziekenhuizen spannen de kroon als het gaat om een ironisch groot aantal zombies in een oord die eens zo veilig leek.


Ziekenhuizen zijn überhaupt behoorlijk overbodige instanties in een met zombies gevulde wereld. Naast slagwapens en ondode organismen, zijn de straten namelijk ook nog eens rijkelijk gevuld met magische EHBO-kisten, ofwel de beroemde ‘medkits’. Elke gamer kent ze wel! In geval van nood of toevallig nét voor het confronteren van een eindbaas, verschijnen ze in overmaat. Er is daarnaast niets wat een dergelijke medkit niet kan verhelpen! Been gebroken? Doe wat verband eromheen! Ernstige wond in de nek? Stouw gewoon een complete maandvoorraad pillen door je strot! Drastische nood voor een openhartoperatie? Een pleister op de borst voldoet!

Word je echter toch op een dergelijke manier gebeten door een zombie dat de infectie daadwerkelijk je lichaam overneemt en ook jou langzaam maar zeker tot een zombie maakt? Doe dan iedereen vooral een plezier en maak een einde aan je al verdoemde bestaan. Stel het opbiechten van je infectie tegenover de groep niet uit en houd ook niet constant vol dat er een tegengif bestaat. Zo voorkom je namelijk een hoop problemen en zorg je er bovendien voor dat je groepsleden niet je veel te lange afscheidscène uit hoeven te zitten als de zombificatie eenmaal voltooid is.

Zie hier, je complete gids voor het overleven in een ‘Zombie Apocalypse’! In de volgende aflevering van ‘Hoe overleef ik 2012’ behandelen we een ander doemscenario om als gamer te overleven, tot dan!

 1.   
  Dude…'s avatar

  Haha epische column! De eikel gaat alleen niet dood, hij komy later terug om iedereen om te brengen

 2.   
  Hitman047's avatar

  Binnen 5 zinnen was het me duidelijk dat er maar 1 redacteur is die deze column geschreven kan hebben: Briljant verhaal weer, Tom. 😉

 3.   
  grassyfuzz's avatar

  Helemaal geweldig haha 😆

 4.   
  cookymonster's avatar

  Geniale collum zeg, hier heb ik werkelijk van genoten 8)
  En ik zal het onthouden ‘aim for the head’ 😆

 5.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  cookymonster schreef, "Geniale collum zeg, hier heb ik werkelijk van genoten 8)
  En ik zal het onthouden ‘aim for the head’ 😆 "

  hier het zelfde, echt van genoten, pleister op de borst komt goed

 6.   
  firehopper211's avatar

  Ik heb zo wat al veel geleerd over een Zombie Outbreak, zowel in films, als in games 😉 Maar dit is even goed voor de standaard herinnering als dit ook echt zou gebeuren en voor de vervanging van schiet wapens heb ik nog wel een paar houten scherpe speren aan de muur hangen! 😀

 7.   
  Tom's avatar

  Mochten jullie trouwens nog meer survivaltips willen hebben voor andere gaming gerelateerde apocalypsen, laat dan van je horen. We staan open voor vrijwel elke nare situatie waarin een gamer ook maar kan belanden! 😉

 8.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  God wat hou ik toch van Zombies. (mijn fav monster)

  Tom heb je teveel The Walking Dead gekeken? 😆 😀
  Maar als er een Zombie Apocalypse komt zit ik wel voor een deel verzekkerd, zekker omdat ik erg veel slag en steekwapens heb in mijn huis. Plus ik volg de regels die ik heb geleerd in de film Zombie Land.
  Btw Tom een belangrijke vraag wat voor een soort of type Zombie is het want als het de langzame lopende lijken zijn van George A. Romero Day of The Dead & Down of The Dead wel dan maak ik me niet echt zorgen.
  Maaaaar mocht het de snelle ADHD infected zombies zijn die we kennen van Left4Dead & 28 Days Later
  dan kan ik best makkelijk zeggen we’re fucked!! 😥

  En ik heb ook een soort dergelijke Vitrine in mijn kamer hangen
  Trouwens mocht je met een zwaarwichtig vreemdeling mee reizen dumpen die handel hij houd je alleen maar op,
  of…… in gevaarijke situaties is ie perfect voor aas. 😛 (Yeah i know i’m bad hihi)

 9.   
  Flapjack's avatar

  Tom, je vergeet 1 uber belangrijke regel van verdediging: always double-tap(2 kogels moeten voldoende zijn)!! #zezijntaai….
  de formule doet mij wel een beetje aan een bepaald zombieshooter denken 😉

  voor de volgende collumn miss een leuk thema: alien invasie apocalypse

 10.   
  Carcass's avatar

  Is een charmante meid, maar wees je ooit koelbloedig af voor een date, die trut…

  Om die reden hak ik er sowieso al op in 😆

 11.   
  Oldsk00ll's avatar

  Cardio erg belangrijk 8)

 12.   
  Tha Destiny's avatar

  Slechte gids dit Tom, ik zal even mijn strategie in het kort posten:

  1) Vind een plek waar op een open terrein waar een Sligro/Marko zit, het liefst ook een Gamma of andere bouwzaak in de buurt.
  2) Krijg een groep bij elkaar van 10-12 man, plunder de gamma. Haal hier hout, spijkers, hamers, boormachines, harken en ander materiaal dat gebruikt kan worden voor barricades en custom weapons.
  3) Blokkeer de ingangen van de Sligro/Marko op 1 na, je hebt nu een veilige omgeving met veel voedsel.
  4) Zorg ervoor dat je een deel van de groep overhaal dom meer bij de Gamma te halen, zorg dat jij overblijft met je 3 goede vrienden.
  5) Als ze buiten zijn, blokkeer je de laatste ingang. Het is lullig, maar noodzakelijk.
  6) PROFIT

 13.   
  GBA43's avatar

  Haha dit Column is echt geniaal, heb met een big smile de tekst zitten lezen 😆

 14.   
  TheJoker9117's avatar

  Wat dacht je van een Terminator-style takeover van machines?