Assassin’s Creed: Revelations PC

En toen was het weer zover, want een nieuwe Assassin’s Creed staat weer voor de deur. Net zoals met de vorige delen in de serie kwam ook de PC-port van Revelations iets later dan zijn console-broertjes. Heeft Ubisoft een goede versie neergezet voor de PC-gamers of moeten ze zo snel mogelijk een console aanschaffen? Dat was een vraag die bij velen lang bleef steken en ik ga er een antwoord op geven.

Opzoek naar het licht

Zoals we inmiddels weten, speelt Assassin’s Creed: Revelations zich af in Constantinopel, een stad die aan de ene kant staat voor welvaart, maar aan de andere kant een arm bestaan kan betekenen. Ook in dit deel nemen we de rol aan van Ezio Auditore, de edelman die we uit de voorgaande delen uit de serie kennen.

Wat als eerste opvalt, is dat de game uitzonderlijk veel weg heeft van Brotherhood, zowel grafisch als gameplay-technisch. Aan de ene kant is dit jammer, maar er is niets mis met de formule van Brotherhood, dus besloot Ubisoft hierop verder te bouwen. En met succes. Revelations is groots qua omvang, heeft opnieuw een geweldige soundtrack die zo uit de mouw van Jesper Kyd gekropen is en toont ons opnieuw een episch verhaal. Het lijkt er bijna op dat Revelations Brotherhood van de troon gaat stoten, maar helaas is dat niet gelukt. Waarom zal ik je meteen vertellen.

Kom van dat dak af!

Assassin’s Creed: Brotherhood gaf ons een game waarin we vrij Rome konden verkennen, missies konden volgen en ons uren bezig konden houden met de meest gekke dingen. Het was leuk, maar had boven alle side-features een geweldig verhaal dat de Assassin’s Creed-serie nog groter maakte. Revelations pakt alles wat Brotherhood deed en doet een poging om deze nog wat beter te maken. Helaas zijn de veranderingen miniem.

Zo zijn de missies vrijwel identiek aan diens voorganger en zijn deze op een gegeven moment repetitief. Haal dit object op, maak die man dood of steel van die persoon een bepaald object. Brotherhood deed dit alles ook al en juist om die reden voelt Revelations aan als meer van hetzelfde. Wel nieuw is het bomb-crafting systeem, waarmee Ezio verschillende bommen kan maken om zo de bovenhand in een situatie te krijgen. Echter ben ik hier niet om de puurste elementen van de game te bekritiseren, maar ook om de veranderingen ten opzichte van deze PC-port met jullie te delen.

Als zowel speler op de Xbox 360 als op de PC vallen de verschillen meteen op, om te beginnen met de uitstraling. De game oogt prachtig op Microsoft’s console, maar het is de PC die als winnaar uit de ring stapt op dit gebied. Met net die extra kracht om wat meer moois op het scherm te toveren waan je jezelf bijna in de oude stad. Ook het geluid is net wat beter, maar dit zal bij vrijwel niemand opvallen. Daarnaast is de besturing op de PC wellicht niet voor iedereen geweldig, maar de controls voelen soepel aan en dat stel ik alleen maar op prijs. Voor degenen die niet met muis en toetsenbord overweg willen, biedt de game ondersteuning voor USB-controllers.

De multiplayer

Net zoals Brotherhood heeft Revelations een multiplayer, eentje waar je twee keuzes in hebt; je houdt ervan of je haat het. Zelf vind ik het geweldig en om die reden dook ik alsnog het diepe in om de PC-versie hiervan te beoordelen.

Helaas kwam ik al snel tot een aantal conclusies waar menig speler toch wel een beetje sip van zal worden. Zo is de verschrikkelijke matchmaking uit Brotherhood gelijk gebleven. Voor de mensen die Brotherhood niet gespeeld hebben: de matchmaking van beide titels stelt de speler niet in staat om zelf een match uit te kiezen, in plaats hiervan wordt er een match gezocht totdat deze gevonden is. Met een speler in de groep maakt dit niet zoveel uit, maar zodra er meer dan een in zitten kan het een dagtaak worden om een match te vinden die te spelen is met je vrienden. Jammer.

Dit betekent gelukkig niet dat de gameplay slecht is, sterker nog, ik durf de multiplayer van Assassin’s Creed: Revelations de beste nieuwe multiplayer-game in tijden te noemen. Met verstoppertje als basis wordt het spel in werking gezet; een team moet zolang mogelijk niet gedood worden, de ander moeten zoveel mogelijk kills maken.

Dit alles vind plaats in verschillende plekken uit Brotherhood en Revelations. Ook de skills uit Brotherhood keren terug, skills waarmee je een match naar je hand kunt zetten. Maar waar Ubisoft een pluim voor verdient is het feit dat er naar de community geluisterd is. Waar Brotherhood online nogal ongebalanceerd voelde is Revelations net iets beter. Met meer variatie aan skills, maps en een wat geabalanceerdere gameplay formule is dit dé multiplayer die Brotherhood had moeten hebben. En boven alles is de speelduur aanzienlijk vergroot; 50 prestige levels, ontzettend veel unlockables en zelfs een klein verhaal dat vrijgespeeld kan worden zitten nu in de multiplayer verwerkt.

Conclusie

Met Assassin’s Creed: Revelations heeft Ubisoft een goede Assassin’s Creed-game neergezet. Wellicht bevat deze weinig vernieuwing ten opzichte van zijn voorganger, maar met een nieuwe verhaallijn en een ontzettend uitgebreide multiplayer mag Ubisoft toch trots opzichzelf zijn. Ook de graphics en besturing verdienen voor deze typische console-game een duimpje omhoog, want beiden zijn net wat soepeler dan die van zijn console-broertjes. Tot slot wil ik benadrukken dat deze game een vette multiplayer bied voor ieder die deze leert te waarderen, maar zoals met elk nieuw concept moeten er eerst mensen vergaard worden die hiervoor te strikken zijn. Het is beslist niet voor iedereen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Constantinopel
 • Betere multiplayer dan Brotherhood
 • Opnieuw een meeslepend verhaal

Wat is NOT

 • In vergelijking met Brotherhood erg kort
 • Multiplayer matchmaking is verschrikkelijk

8

 1.   
  Beacon's avatar

  Goedenavond,

  Ben het eens met deze review. Er had meer in kunnen zitten bij Assassin’s Creed: Revelations, maar wat ze doet, doet ze goed.
  Al met al, vond Assassin’s Creed: Brotherhood wel leuker en meer uitdagend. Maar elke mening kan verschillen 🙄

  Nette review!

  Met vriendelijke groet,
  Beacon

  p.s Ik heb geen idee of ik me cijfer voor deze game kan wijzigen.. maar die vijf moet dus een zeven en half zijn, klik foutje?!

 2.   
  FishHookz's avatar

  Beacon schreef, "Goedenavond,
  Ben het eens met deze review. Er had meer in kunnen zitten bij Assassin’s Creed: Revelations, maar wat ze doet, doet ze goed.
  Al met al, vond Assassin’s Creed: Brotherhood wel leuker en meer uitdagend. Maar elke mening kan verschillen 🙄
  Nette review!
  Met vriendelijke groet,
  Beacon
  p.s Ik heb geen idee of ik me cijfer voor deze game kan wijzigen.. maar die vijf moet dus een zeven en half zijn, klik foutje?!"

  Het is helaas niet mogelijk om je cijfer te veranderen. Vind Brotherhood ook leuker 😉

 3.   
  Aftermath's avatar

  wireless 360 controller op pc werkt goed! de graphics zijn nog beter dan het vorige deel.. en de omgevingen zien er echt mooi uit!

 4.   
  Hoepkoen's avatar

  Beacon schreef, "Goedenavond,
  Ben het eens met deze review. Er had meer in kunnen zitten bij Assassin’s Creed: Revelations, maar wat ze doet, doet ze goed.
  Al met al, vond Assassin’s Creed: Brotherhood wel leuker en meer uitdagend. Maar elke mening kan verschillen 🙄
  Nette review!
  Met vriendelijke groet,
  Beacon
  p.s Ik heb geen idee of ik me cijfer voor deze game kan wijzigen.. maar die vijf moet dus een zeven en half zijn, klik foutje?!"

  Cijfers kunnen helaas niet worden veranderd, maar bij deze is wel duidelijk dat je de game een 7,5 vindt!

 5.   
  GamerJaime's avatar

  Ten opzichte van Brotherhood vond ik deze game best wel een teleurstelling. Qua verhaal voldoet ie nog wel maar op de 1 of andere manier is ie niet zo goed als ik verwacht had. En dat is toch best jammer want als je kijkt naar de hele reeks dan zijn de games gewoon steeds toffer en beter geworden met Brotherhood als geweldig hoogtepunt maar bij deze game zijn ze gewoon stil blijven staan. En de dingen die ze toegevoegd hebben zoals Tower Defence is gewoon ruk. Verder is dit ook nog eens de kortste AC game tot nu toe want ik heb er misschien +/- 15 uur over gedaan tot de credits over mijn scherm rolde. Ik wil nu niet al te zuur klinken maja ik ben gewoon echt een beetje teleurgesteld maja misschien lagen mijn verwachtingen ook wat hoog na Brotherhood. Ik hoop dat de voorlopig laatste AC van volgend jaar de eer nog zal redden en dat ze af gaan sluiten met een game die Brotherhood zal overtreffen want dat doet deze game bij lange na niet helaas.

 6.   
  Hitman047's avatar

  Het verhaal vond ik ronduit dramatisch. Boeken zoeken? Kom op zeg, ik ben een Assassin, wat moet ik met die stomme boeken? Deed me een beetje denken aan de sidemissie’s van AC2: Brieven bezorgen? Wedstrijdje ‘door de stad rennen’? Destijds voelde dat echt aan alsof ze verplicht side missie’s erbij moesten doen, maar nu betreft het de main storyline die zo beroerd is uitgewerkt. Waar ging het überhaubt eigenlijk ook al weer over…?! Totaal niet meeslepend en volledig vergeetbaar dus. 😳

  Begrijp me echter niet verkeerd, wat de game wel goed doet, doet het dan ook briljant. De formule uit de voorgaande 3 delen is nog verder geperfectioneerd. Combat is (nog) vloeiender en in kan me niet eens meer voorstellen hoe het was om op een gebouw te klimmen zonder hookblade: Briljante toevoeging, waarom bedachten ze dat niet eerder? Bommen en Den-Defense waren in mijn ogen dan weer matige toevoegingen, maar wel leuke extra’s.

  Al met al, niet de beste AC, en het haalde bij lange na niet mijn verwachtingen, maar toch heb ik me er prima mee vermaakt. 😉

 7.   
  GamerJaime's avatar

  ”Hitman047″ schreef, "Het verhaal vond ik ronduit dramatisch. Boeken zoeken? Kom op zeg, ik ben een Assassin, wat moet ik met die stomme boeken? Deed me een beetje denken aan de sidemissie’s van AC2: Brieven bezorgen? Wedstrijdje ‘door de stad rennen’? Destijds voelde dat echt aan alsof ze verplicht side missie’s erbij moesten doen, maar nu betreft het de main storyline die zo beroerd is uitgewerkt. Waar ging het überhaubt eigenlijk ook al weer over…?! Totaal niet meeslepend en volledig vergeetbaar dus. 😳 "

  Ben je serieus? Je moet toch toegeven hoe alles uiteindelijk bij elkaar kwam zonder te spoilen was wel heel mooi en goed gedaan en ik vond het ook tof dat je eindelijk wat meer te weten kwam van Altair. Het verhaal ging verder over die artifacten die een vriend van Altair verstopt heeft moet vinden en dan krijg je uiteindelijk je grote revelatie. Verder hoorde ik ook mensen klagen over het bloemen plukken etc alleen zaten zo een soort missies ook in deel 2 en ik vind eerlijk gezegd dat zo een soort missies die game(s) juist beter maken en voor wat afwisseling zorgen.

 8.   
  cookymonster's avatar

  De omgeving en het verhaal waren opnieuw fantastisch, verder heeft revelations inderdaad moeten onderdoen voor brotherhood.

 9.   
  Zeeha's avatar

  Ik ben een beetje ontgoocheld in deze game, maar toch is het nog altijd de moeite waard!

 10.   
  Glennus's avatar

  ”Hitman047″ schreef, "Het verhaal vond ik ronduit dramatisch. Boeken zoeken? Kom op zeg, ik ben een Assassin, wat moet ik met die stomme boeken? Deed me een beetje denken aan de sidemissie’s van AC2: Brieven bezorgen? Wedstrijdje ‘door de stad rennen’? Destijds voelde dat echt aan alsof ze verplicht side missie’s erbij moesten doen, maar nu betreft het de main storyline die zo beroerd is uitgewerkt. Waar ging het überhaubt eigenlijk ook al weer over…?! Totaal niet meeslepend en volledig vergeetbaar dus. 😳
  Begrijp me echter niet verkeerd, wat de game wel goed doet, doet het dan ook briljant. De formule uit de voorgaande 3 delen is nog verder geperfectioneerd. Combat is (nog) vloeiender en in kan me niet eens meer voorstellen hoe het was om op een gebouw te klimmen zonder hookblade: Briljante toevoeging, waarom bedachten ze dat niet eerder? Bommen en Den-Defense waren in mijn ogen dan weer matige toevoegingen, maar wel leuke extra’s.
  Al met al, niet de beste AC, en het haalde bij lange na niet mijn verwachtingen, maar toch heb ik me er prima mee vermaakt. 😉 "

  Ben het zelf deels met je eens, maar waarom ik deze game geen hoger dan een acht gegeven heb is simpel. Brotherhood deed ik iets langer dan 30 uur over om de 100% te halen, met Revelations duurde dat ongeveer 15 uur. Erg jammer, want Revelations heeft zoveel potentie.

 11.   
  Vlad-x's avatar

  Op de een of andere manier weet dit laatste deel me niet te boeien. Aangezien ik zo’n pietlut ben die ook altijd alle side missions probeert te doen, ben ik 70% van de tijd door de stad aan het rennen, 20% bezig met rennen voor een side mission, en die laatste 10% gaan dan in de storyline. Games met een goed verhaal (zoals ondertussen voor AC is uitgewerkt) boeien me heel erg, maar deze sloeg niet aan. Sowieso vind ik (zeker voor de PC) deel1 uit de serie nog het leukst. Dat was gewoon simpel gehouden, met niet teveel ditjes en datjes eraan vastgeplakt. Gewoon rechttoe, rechtaan: assassin. Deel 2 was voor mij al ietwat teleurstellend, en vanaf Brotherhood verloor het steeds meer waarde voor me. Jammer. Hopelijk wordt deel 3 weer iets als deel 1, want als ze doorgaan met het overladen van iets wat simpel moet zijn, ga ik deel 3 met tranen in mijn ogen in de schappen laten liggen.

 12.   
  twoakrm's avatar

  ik speel nu ac2 op de ps3 en ik moet zeggen ik ben erg verrast wat een goeie game .lekker verhaal goeie missie’s ik moet binnen kort ook maar de andere delen hallen ..

 13.   
  optimus's avatar

  twoakrm schreef, "ik speel nu ac2 op de ps3 en ik moet zeggen ik ben erg verrast wat een goeie game .lekker verhaal goeie missie’s ik moet binnen kort ook maar de andere delen hallen .."

  dat vind ik persoonlijk ook de beste xD

 14.   
  Partizan's avatar

  Wow, erg kort vergeleken met Brotherhood!? Ik vind Brotherhood al verschrikkelijk kort vergeleken met AC2…
  Het zal wachten worden op een steamdealbundel met AC3 denk ik…

 15.   
  Turk–Life's avatar

  Wat een fantastisch game!!! Alleen jammer dat ik op t eiland niet door de 2 laatste pilaren heen kon. Hij liep steeds vast als ik daar in wilde.

 16.   
  FireBallz's avatar

  Het probleem ‘In vergelijking met Brotherhood erg kort’ vind ik zeker meevallen. In Brotherhood was bijna teveel te doen (dat was geweldig) maar hier is gewoon iets minder te doen. Dat heeft niks uitgemaakt met het feit dat ik er toch ruim 11 uur in heb zitten en soms voor de lol nog wel eens mijn oude PS3 opstart om te genieten van Constantinopel