Beste Tom, toch wel zin in de Wii U

Na de series tussen Michiel en Peter en Matthijs en Richard, is het deze derde serie van ‘Beste,’ in handen van Tom en Peter. Wekelijks schrijven zij elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week maakte speculeerde Tom over de komst van een Xbox 720 en Peter speculeert deze week lekker met hem mee…

Beste Tom,

Excuses dat ik een dag later reageer dan gebruikelijk, maar de feestdagen… Of ik bedoel, The Old Republic heeft tijd gevreten de afgelopen dagen. Allereerst hoop ik natuurlijk dat je een hele fijne kerst hebt gehad, vol warmte en familiair gezelligheid. Natuurlijk heb je lekker twee weken vakantie, dus ook Skyrim zal veel van je tijd opslokken. Ikzelf heb nu natuurlijk ook mijn nieuwe verslaving en ik hoop dan ook snel dat je mee komt doen om de republiek te beschermen tegen de Sith.

Dat terzijde, want je vroeg me vorige week over mijn visie op 2012 en dan met name de consoles die komen en/of worden aangekondigd. Ik kan werkelijk niet wachten op een nieuwe console, want het is veel langer geleden dan de vorige generatie consoles. De periode tussen de GamesCube en de Wii was bijvoorbeeld vijf jaar en de Xbox 360 volgde zijn voorganger al na vier jaar op. Inmiddels gaat de Xbox 360 al zijn zevende jaar van bestaan in en ik ben wel toe aan een nieuw apparaat.

Toch zal de stap die we gaan maken qua games minder groot worden dan de vorige generatie. Toen was vooral de grafische stap enorm (HD baby!) en dat zal minder het geval zijn met de Xbox 720 en PlayStation 4. Natuurlijk zullen de stappen die genomen zullen worden vooral online merkbaar zijn, met betere motion controls en games in de cloud. Toch hoop ik dat de ontwikkelaars ook verder gaan dan mooiere graphics de komende generatie. Vernieuwingen in gameplay, zoals Mass Effect dat deed met spelerskeuzes over meerdere delen en GTA IV dat deed met een revolutie in story telling. De kans dat deze ontwikkelingen sneller zullen gaan met een nieuwe generatie consoles is echter klein, want jaar na jaar zijn het de vervolgen, die ongeveer hetzelfde doen als de voorganger, die het best verkopen. En geld is logischerwijze de belangrijkste reden om een game te maken.

Wat dat betreft heb ik wel heel veel zin in de Nintendo Wii U. Dit apparaat dwingt ontwikkelaars namelijk om innovatief te zijn, omdat de controller alleen te vinden is op Nintendo’s systeem. Mijn speelsessie op de afgelopen E3 maakte dat wel duidelijk. De controller voelt als een iPad met knoppen en het extra scherm biedt legio mogelijkheden. De techdemo liet zien dat je in je huiskamer kunt draaien om het beeld mee te laten gaan, maar ook tactische beslissingen kunnen gemakkelijker op het tweede scherm aangestuurd worden. Strategie-games zullen daarmee voor het eerst echt mogelijk zijn op de consoles en de grafische kracht van het apparaat maakt het mogelijk om HD-games ook naar de Wii U te brengen, maar dan met een nieuwe besturing en tactische mogelijkheden. Nu is het misschien raar dat ik porten stimuleer, maar ports kunnen meerwaarde krijgen met de nieuwe controller.

En natuurlijk hoop ik ook dat de Xbox 720 (ik hoop echt dat het apparaat zo heet!) op de E3 wordt aangekondigd. Toch ben ik geen groot fan van het linken van zoveel mogelijk apparaten. We hebben immers alle apparaten die we nodig hebben en ik vind de toevoeging van een App waarme je jouw Avatar kan aankleden beperkt. Ook zie ik weinig heil in mobiele games, waarmee je achievements kunt halen op je Xbox. Het is grappig, maar voegt voor te weinig mensen veel toe.

Hoe Microsoft ons gaat verrassen en met welke games Nintendo komt voor hun nieuwe console is mijn grootste nieuwsgierigheid. De tijd zal het natuurlijk leren en ik verwacht stiekem ook wel wat grote aankondigingen op de aanstaande E3.

May the Force be with you,

Peter

Meer Super Pokémon Rumble

29/3/2012Super Pokémon Rumble 1
 1.   
  Zeeha's avatar

  Ik hoop echt dat het zal slagen!

 2.   
  lassieman's avatar

  En natuurlijk hoop ik ook dat de Xbox 720 (ik hoop echt dat het apparaat zo heet!)

  Lijkt mij toch wel leuker als ze een iets originelere naam zouden verzinnen.

 3.   
  Tom's avatar

  lassieman schreef, "

  En natuurlijk hoop ik ook dat de Xbox 720 (ik hoop echt dat het apparaat zo heet!)"

  Lijkt mij toch wel leuker als ze een iets originelere naam zouden verzinnen.

  Zolang het maar niet iets is als ‘Kinect’. Inmiddels ben ik wel gewend aan de koddige combinatie van ‘connect’ en ‘kinetic’, maar een naam als ‘Natal’ was mij toch vele malen beter bevallen.

 4.   
  Rijstekorrel's avatar

  Van mij hoeven er dit jaar ook nog geen nieuwe te komen, Als ze maar worden aan gekondigd met een filmpje al beetje gameplay wat je kan verwachten 🙂