Mario Kart 7

Mario Kart voor de DS was zonder enige twijfel een fantastische uiting binnen de serie, met name dankzij het handmatige driften. Mario Kart 7, de 3DS-uiting van de franchise, volgt in de voetstappen van deze titel. De vraag is natuurlijk welke vernieuwingen er worden doorgevoerd in het vervolg en wat voor content er zoal geboden wordt. Start de motoren, bereid de power-up voor en laten we eens een kijkje nemen.

Bekende content

Mario Kart 7 bestaat uit acht cups, waarbij de ene helft bestaat uit nieuwe tracks en de overige helft uit oude tracks. Er zijn dus in totaal zestien nieuwe tracks te vinden, waarvan de meesten bestaan uit rondes en sommigen uit trajecten. De trailer die ons bij de onthulling van de game getoond werd, liet ons stukken in het water en de lucht zien. Deze twee elementen komen meerdere malen bij de nieuwe tracks optreden.

Door verstandig gebruik te maken van de omgeving tijdens het vliegen kun je een voorsprong behalen; hetzelfde geldt tijdens secties in het water. Ik vreesde oorspronkelijk dat deze elementen slechts kleine gimmicks zouden worden, maar dit valt gelukkig mee. Desondanks zijn het geen baanbrekende vernieuwingen te noemen en dat is zeer jammer. De formule is ongetwijfeld ijzersterk, maar het “been there, done that”-gevoel treedt soms op.

Er is hoe dan ook tamelijk veel content te vinden voor de liefhebbers, want alle cups uitspelen, van 50cc tot en met 150cc, kost een uurtje of vijftien á twintig. De multiplayer spreekt logischerwijs voor zich, want dit component heeft mij op de Wii bijvoorbeeld tientallen uren plezier gegund. Enthousiastelingen kunnen overigens ghosts downloaden en hun score blijven verbeteren, kortom, weer een aantal uurtjes vermaak.

Oud en nieuw

De besturing is, net zoals in de DS-variant, ouderwets goed; je kunt fantastisch driften en draften. Daarnaast zijn de nieuwe tracks erg vermakelijk en ze stellen professionele spelers in staat om de omgevingen te benutten. Er zijn overigens drie nieuwe power-ups te vinden, namelijk het Tanooki-staartje, de vuurbloem en de Lucky Seven. Laatstgenoemde is zelfs sterker dan de befaamde bliksem, want er komen zeven power-ups om je heen.

Een “nieuwe” toevoeging, die betrekking heeft op het vrijspelen van onderdelen voor je wagen, zijn munten. Deze werden voor het eerst, en zo ook het laatst, gebruikt in de allereerste Mario Kart. Ze keren nu dus terug en kunnen op alle tracks verzameld worden. Je speelt automatisch een onderdeel vrij na bepaalde hoeveelheden te hebben verzameld, maar het voegt geen diepgang toe. Je kunt namelijk niets kopen, integendeel, je krijgt het gewoon direct tot je beschikking.

Uitgebreide multiplayer

Mario Kart Wii had reeds een fantastische multiplayer, maar Mario Kart 7 bevat de beste tot nu toe. Je kunt via de vriendenlijst van de 3DS direct meespelen met één van je vrienden, in-game kun je groepen aanmaken en het is nu veel makkelijker om vrienden te beheren. Verbinden met anderen gaat overigens een stuk sneller, al mag dit natuurlijk geen verrassing zijn. De ouderwetse Coin Battles en Balloon Battles zijn weer te spelen en zoals altijd weer heerlijk. De grootste aantrekkingskracht van Mario Kart 7 is dan ook de multiplayer.

Conclusie

Mario Kart 7 vernieuwt helaas erg weinig, maar de formule blijft sterk en het valt niet te ontkennen dat de game ontzettend leuk blijft. Er is genoeg content voor de liefhebbers en de multiplayer kan voor tientallen uren vermaak zorgen, mede dankzij de uitgebreide opties. De balans lijkt overigens sterk te zijn, waardoor we niet langer hoeven te vrezen voor een zeker schild. Nintendo mag de serie in de toekomst gerust voortzetten, maar het is tijd voor een flinke omwenteling en Mario Kart 7 maakt dat erg duidelijk.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • De ouderwetse Mario Kart is terug…
 • Uitgebreide multiplayer-opties
 • Veel content voor de liefhebbers
 • Balans lijkt sterk te zijn

Wat is NOT

 • …met weinig tot geen echte vernieuwingen
 • Verzamelen van munten voegt geen diepgang toe

8

 1.   
  toqeer's avatar

  alsof het all niet genoeg word uitgemolken

 2.   
  -050- Critical's avatar

  vernieuwing vernieuwing vernieuwing 👿

 3.   
  Superwasbeer's avatar

  Ik vind het een zeer leuk spel en waardige opvolger! Kopen, hij’s echt leuk!

 4.   
  tijs_vp's avatar

  En het toch gewoon botweg Mario Kart 7 noemen, heerlijk droog.

 5.   
  HashtagMcSwag's avatar

  toqeer schreef, "alsof het all niet genoeg word uitgemolken"

  Tuurlijk maken ze een nieuwe…..
  Ik had altijd zoveel lol met mario kart ds (ds was niet eens van mij) 😆

 6.   
  lesroom's avatar

  mario kart is tijdloos

 7.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  waardeloos spel, verzin iets nieuws 😡

 8.   
  segin's avatar

  toqeer schreef, "alsof het all niet genoeg word uitgemolken"

  Als je het zo bekijkt mag Nintendo met geen enkele game meer uit hun franchises komen. Zelda. Uitgemolken. Star Fox. Uitgemolken. Ocarina of Time 64 3D en Star Fox 64 3D? Uitgemolken. Oftewel Nintendo moet hun beste IP’s weg gaan gooien? Onzin! Dit zijn gewoon de spellen waar je een 3DS voor wilt, net als Super Mario 3D Land.