Attack the Block blu-ray

Het is Guy Fawkes-dag en de Londense lucht zit vol vuurwerk. Dit is echter niet het enige dat uit de lucht komt vallen. Ondertussen wordt een jonge vrouw lastiggevallen door enkele hangjongeren. Wanneer ze op het punt staan haar te beroven stort er iets naast hen neer en raakt een geparkeerde auto. De jonge bendeleider Moses (John Boyega) neemt een kijkje of er wat te halen valt.

Kleine alien, grote gevolgen

Een bek vol tanden is het antwoord en de alien waar die tanden van zijn vlucht naar een schuur verderop. Moses laat zich niet kennen, beschermt zijn ‘Block’ en doodt het monster. Moses en de rest van de gang brengen de dode gremlin naar hun dealer Ron (Nick Frost) die regelmatig naar National Geographic kijkt. Ondertussen zitten de aliens ook niet stil. Zij gaan op zoek naar hun vermiste soortgenoot.

Wat volgt is een mix van knap in beeld gebrachte achtervolgingen, Britse straathumor en bloederige vreetpartijen. De kern van de film is toch vooral de vriendschap van de jongens. Ze zijn veel meer dan blowende herrieschoppers. Met de rellen in Londen nog vers in het geheugen krijgt de film een extra actuele achtergrond mee. Wie zijn de monsters? Moses en zijn vrienden, of de bezoekers uit de ruimte?

Moses versus the Monsters

Attack the Block wordt nergens eng maar de nieuwe aliens ogen wel erg vervaarlijk. Ze lijken wat op de hond van de familie Flodder met grote glow in the dark tanden. Het Britse Basement Jaxx zorgt voor een toepasselijk knallende soundtrack. Het hoofdpersonage is Moses, die de anderen op sleeptouw neemt en met een plan moet komen. Toevallig of niet, de vrouw die ze eerder op de avond hebben overvallen woont bij hun in ‘the Block’. Samen zullen ze de aliens een lesje leren. Waarbij ze alles gebruiken wat voorhanden is.

Ondanks dat hij een straatjochie is, heeft Moses een bepaalde charme. Iets wat geldt voor de gehele film en de rest van de jongens. Soms moet je even extra je best doen om ze te verstaan. Gelukkig zit die straatlingo vol humor. Dit maakt de film nog aangenamer om naar te kijken. Daarbij heeft lolbroek Nick Frost (Shaun of the Dead, Paul) niet eens zo’n grote rol. Pest, een van de jochies en buurjongen Brewis zorgen voor de komische momenten. Helaas zijn ze enkel in de film te zien want op de blu-ray staan geen extra’s.

Conclusie

Attack the Block heeft een goed tempo, effectief verhaal en stoere monsters. Dit is verwezenlijkt met een relatief klein budget. Dankzij een vrij onbekende cast en het regiedebuut van Joe Cornish spat het enthousiasme er vanaf. Helaas zit het grote Hollywood te vissen naar een remake. Regiseur Cornish ziet het zelf meer zitten om een sequel te maken.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Moses
  • Stoere aliens
  • Komische ondertoon
  • Beats van Basement Jaxx

Wat is NOT

  • Geen extra's

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren