Beste Tom, Skyrim onterecht Game of the Year

Na de series tussen Michiel en Peter en Matthijs en Richard, is het deze derde serie van ‘Beste,’ in handen van Tom en Peter. Wekelijks schrijven zij elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week vertelde Tom over de vele games die hij in deze rustige periode gaat spelen en deze week geeft Peter zijn ongezouten mening over de uitslag van de Video Game Awards.

Beste Tom,

Afgelopen weekend waren wij met het grootste gedeelte van de redactie in Landal Geenparks in Het Vennebos om ons schitterende jaar af te sluiten. Zoals je weet (je was erbij) was het een topweekend en we hebben elkaar weer veel beter leren kennen, mede dankzij het ik heb nog nooit-drankspelletje. Natuurlijk laat ik de antwoorden binnen de redactie, maar wat zijn mensen toch eigenlijk rare figuren als ze eerlijk zijn.

Eรฉn van de mindere dingen van het weekend was echter wel de inside-humor van alle mensen die bezig zijn met The Elder Scrolls V: Skyrim. Normaliter zijn het juist jij en ik die veel inside-grapjes hebben, maar ik voelde me wat dat betreft totaal buitengesloten! Keer op keer hoorde ik Wouter of Richard schreeuwen “Fus Ro Dah” en maakten Daniel en jij weer grapjes over vermeende pijlen in nog vermeendere knieรซn. Nu snap ik jullie liefde voor de franchise heel goed, maar ik baal er gewoon van dat ik niet in die game kom! Ik heb de game liggen, ik heb de game gespeeld, maar ik kom er maar niet in. En hoe raar is dat? Iemand als ik, die houdt van Mass Effect, Fallout en Dragon Age, geeft het op bij Skyrim. Ik voel me er stom bij en dat werd goed bevestigd door al die leuke grappen en grollen van jullie.

Hoe goed de game ook is (dat zie ik ook wel), toch ben ik het niet eens met de eerste plek in de Video Game Awards van afgelopen weekend. Het jaar 2011 typeert zich sowieso als een jaar waarin weinig vernieuwing te vinden was. De kwaliteit van de games is hoger dan ooit, maar de vernieuwing is nooit moeilijker te vinden geweest. Niet voor niets waren bijna alle releases vergezeld door een duidelijk nummer achter de titel. Uncharted 3, Modern Warfare 3, Battlefield 3, Gear of War 3, Saintโ€™s Row 3 en ga zo maar door en door en door. Ik wil graag, naast al die vette vervolgen, een aantal nieuwe games in het jaar, die weer kan uitbloeien tot een schitterende franchise. Elk van bovenstaande spellen is immers begonnen met een fantastisch eerste deel!

Wat dat betreft was 2011 een absoluut dieptepunt. Ik kom niet veel verder dan RAGE en L.A. Noire en mijn Game of the Year zal dan waarschijnlijk L.A. Noire worden. Deze game heeft als enige iets volledig nieuws gedaan! Dit spel heeft op een geweldige manier getoond dat gameplay ook geweldig kan zijn zonder snelheid of actie. Dat je, door simpelweg te praten met mensen en te kijken naar gezichtsuitdrukkingen, spanning kunt voelen. Dat je moet nadenken over al het bewijs dat je hebt verzameld en dat weer moet toepassen in de vraaggesprekken met verdachten.

Kwalitatief is 2011 het beste gamejaar ooit! Bijna geen enkele game heeft veel minpunten en ook de cijfers op GamersNET zijn hoger dan ooit tevoren. Het is dan ook niet gek dat spellen als Skyrim, Call of Duty of Uncharted publieksprijzen winnen. Die games hebben immers al een hele grote groep fans kunnen opbouwen. Maar een prijs met een jury binnen de industrie, moet ook vooral vernieuwingen stimuleren en belonen. Want elk fantastische derde, vierde of vijfde deel is ooit begonnen als een nieuwe, onbekende game. En dat zijn juist de games die het spannend maken voor alle gamers.

Groetjes,

Peter

P.S. Ik heb nog nooit zoโ€™n serieuze column geschreven!

P.S.2. Als dat geen inside joke is…

 1.   
  Koen's avatar

  Een vervolg nadert makkelijker de perfectie. Je gunt een nieuwe game graag een prijs maar Skyrim steekt nu eenmaal boven alles uit.

 2.   
  DeAdSeYe's avatar

  Het blijven nog altijd meningen, maar ik vind tot de gameindustrie alleen maar achter uitgaat. Zowel LA Noire, Skyrim, Saints Row The third, Battlefield 3. Sorry, ik vind ze allemaal zwaar tegenvallen. Ook waar ik echte fan van ben, Red Orchestra 2 valt gewoon vies tegen!

  2011 beste game jaar? Engiste spel waar ik vol tevreden over ben, Anno 2070! Rest valt gewoon te vies tegen.
  Ook mede te danken tot alles te linear en makkelijk is. Respect voor ieder game, het is toch iemand anders zen werk maar wat een tegenvallers elke keer. Ben tegenwoordig nog bang om 20 euro uit te geven voor een game!

  Jij moet met een game spelen, een game niet met jou!

  Dit is helaas hoe ik nu over games denk!
  http://cdn.duelinganalogs.com/wp-content/uploads/2010/11/fps-map-design.png

 3.   
  fdennis's avatar

  Ik vind het vreemd dat je Skyrim niet de game of the year vind omdat je er niet in komt? zoals de makers al zeiden je doet wat je zelf leuk vind. steden checken, questen , dungeons , dragonhunten. en dat is iets heel uniques en juist vernieuwend. En zoals ik de 2de reactie al lees tis ook nooit goed met sommige. Battlefield 3 viel vies tegen gebasseerd op wat? De graphics zijn fantantisch de multiplayer maps zijn groot , en het speelt heerlijk.
  Dit najaar heb ik deus ex human revo , dead rising 2 off the record , fifa12 , cod mw3 , bf3 en skyrim gehaald en de enide game die mij tegenviel was dead rising 2 off the record. Omdat het vreselijk snel verveeld.

 4.   
  DeAdSeYe's avatar

  Er zijn genoeg games wat hetzelfde bieden als Skyrim. Er zijn genoeg games waarbij je kunt verkennen, qeusten of allerlei andere dingen kunt doen. Dit is niet geheel iets vernieuwends!

  Battlefield 3 vind ik gewoon een unbalanced game, dit heeft te maken met de “unlock” systeem. Hier heb ik nooit van gehouden, en engineer word teveel gebruikt. Zelfs op infatry only gaan ze steeds schieten met een AT wapen. Daarbij komt ook nog eens tot ze de boel vol leggen met mijnen, tot je nog niet eens fatsoenlijk uit de hoofdbasis kunt rijden met een voertuig.

  Daarnaast is de mentaliteit ook sterk verandert in de game industrie. Tegenwoordig kan je nog geen fatsoenlijk potje meer spelen. Vroeger als je won, zeiden ze Good job, well done, congrats en veel meer. Tegenwoordig word je uitgescholden als hacker, cheater, noob etc. Volgens mij zijn dat de meest gebruikte woorden tegenwoordig.
  Het word ook allemaal teveel arcade achtig allemaal, ik ben eenmaal meer realisme. Vandaar tot ik ook bijna alleen maar simulators, RTS en Arma serie speel. Red Orchestra 2 is helaas afgevallen, die is ook naar een ander publiek getrokken en kan het niveau van deel 1 niet behalen. Crysis 2 ook een goed voorbeeld ervan, was echte fan van Crysis totdat Crysis 2 uitkwam. Wat een tegenvallers allemaal!

  Vandaar tot ik 2011 een flop jaar vind! Zijn alleen al 2 series afgevallen waar ik vroeger veel heb gespeelt en jaren heb gewacht op het volgende deel!

  Laten we al snel onze mond houden over Brothers in Arms, of Rainbow Six serie. Nooit de vroegere series gespeelt van Rainbow Six, voordat Vegas uitkwam? Wat een verschil in games zeg, daar kon je teminste nog plannen, tactiek en diverse toepassen dan die lineaire zooi wat tegenwoordig een hype is!

 5.   
  pizza78's avatar

  Ik vind het jammer dat Dark Souls niet wat meer in de schijnwerper is gekomen. Ik heb dat spel na enige twijfel gekocht, maar ben er nu niet meer af te slaan. Het is lang geleden dat ik een spel heb gespeeld dat mij zo boeit. Het is voor mij bijna een verslaving geworden ๐Ÿ˜‰ .

 6.   
  Superwasbeer's avatar

  fdennis schreef, "Ik vind het vreemd dat je Skyrim niet de game of the year vind omdat je er niet in komt? zoals de makers al zeiden je doet wat je zelf leuk vind. steden checken, questen , dungeons , dragonhunten. en dat is iets heel uniques en juist vernieuwend. En zoals ik de 2de reactie al lees tis ook nooit goed met sommige. Battlefield 3 viel vies tegen gebasseerd op wat? De graphics zijn fantantisch de multiplayer maps zijn groot , en het speelt heerlijk.
  Dit najaar heb ik deus ex human revo , dead rising 2 off the record , fifa12 , cod mw3 , bf3 en skyrim gehaald en de enide game die mij tegenviel was dead rising 2 off the record. Omdat het vreselijk snel verveeld."

  Battlefield 3 en andere spellen vielen tegen voor sรณmmige mensen. De hype rondom bijv. bf3 en skyrim was/is zo groot dat er moelijk tegen op te leven is. Beste voorbeeld is beyond good and evil 2. Als die uitkomt zal die nooit de verwachtingen aankunnen omdat de hype rondom dat spel zo groot is.

 7.   
  Oldsk00ll's avatar

  Ik vermaak mij echt heel graag met Skyrim dus voor mij is dit een terechte Game of the Year.
  Maar het is toch gebaseerd op meningen en een spel als bijv: L.A. Noire boeide mij echt niet het was mooi gemaakt en leuk voor twee uurtjes en toen werd het naar mijn mening repetitief en vond ik het lang niet zo leuk meer, maar het is wel de enige game die echt wat nieuws heeft geprobeerd.

 8.   
  Sub-Zeuro's avatar

  DeAdSeYe schreef, "Het blijven nog altijd meningen, maar ik vind tot de gameindustrie alleen maar achter uitgaat. Zowel LA Noire, Skyrim, Saints Row The third, Battlefield 3. Sorry, ik vind ze allemaal zwaar tegenvallen. Ook waar ik echte fan van ben, Red Orchestra 2 valt gewoon vies tegen!
  2011 beste game jaar? Engiste spel waar ik vol tevreden over ben, Anno 2070! Rest valt gewoon te vies tegen.
  Ook mede te danken tot alles te linear en makkelijk is. Respect voor ieder game, het is toch iemand anders zen werk maar wat een tegenvallers elke keer. Ben tegenwoordig nog bang om 20 euro uit te geven voor een game!
  Jij moet met een game spelen, een game niet met jou!
  Dit is helaas hoe ik nu over games denk!
  http://cdn.duelinganalogs.com/wp-content/uploads/2010/11/fps-map-design.png"

  Ik denk wel dat ik je begrijp, de feeling is anders dan vroeger, soms waren dingen in games al goed het speelde heel lekker weg en nu hebben ze te vaak en veel dingen veranderd, meer kan ik er over zeggen, wordt te ingewikkeld. Ik hoop dat de volgende generatie game consoles dat weer een beetje recht zet. Of dan echt realistische graphics kan geven. Maar ik had het uiteraard niet over de graphics maar misschien wordt alles dan wel weer een beetje leuker. En interessanter.

 9.   
  King of Heroes's avatar

  Ieder heeft zo zijn mening he Peter. ๐Ÿ™‚ Ik vind bijvoorbeeld Uncharted helemaal niets! ๐Ÿ˜†

 10.   
  Carmen07's avatar

  Het is nogal dom om een Game of the Year “onterecht” te noemen. Zoiets is per definitie een eigen mening, van een website of persoon zelf. Onterecht kan het dus gewoon niet zijn. Je kunt het er niet mee eens zijn, maar dat is heel wat anders.

 11.   
  Lazar93's avatar

  ”Carmen07″ schreef, "Het is nogal dom om een Game of the Year “onterecht” te noemen. Zoiets is per definitie een eigen mening, van een website of persoon zelf. Onterecht kan het dus gewoon niet zijn. Je kunt het er niet mee eens zijn, maar dat is heel wat anders."

  Hij geeft het ook aan als een mening

  Hoe goed de game ook is (dat zie ik ook wel), toch ben ik het niet eens met de eerste plek in de Video Game Awards van afgelopen weekend.

  .

  Ik vind het persoonlijk wel terecht maar ik heb veel games nog niet gespeeld zoals uncharted 3 en arkham city maar voor mij is Skyrim 1#

 12.   
  MaxDamage_NL's avatar

  Ik noem Skyrim toch echt wel een GOTY.
  Misschien is dit ook omdat ik voor de eerste keer in het RPG genre stap.
  Maar Skyrim was de eerste RPG die goed genoeg was om mij over te halen.

 13.   
  dmb97's avatar

  DeAdSeYe schreef, "Er zijn genoeg games wat hetzelfde bieden als Skyrim. Er zijn genoeg games waarbij je kunt verkennen, qeusten of allerlei andere dingen kunt doen. Dit is niet geheel iets vernieuwends!
  Battlefield 3 vind ik gewoon een unbalanced game, dit heeft te maken met de “unlock” systeem. Hier heb ik nooit van gehouden, en engineer word teveel gebruikt. Zelfs op infatry only gaan ze steeds schieten met een AT wapen. Daarbij komt ook nog eens tot ze de boel vol leggen met mijnen, tot je nog niet eens fatsoenlijk uit de hoofdbasis kunt rijden met een voertuig.
  Daarnaast is de mentaliteit ook sterk verandert in de game industrie. Tegenwoordig kan je nog geen fatsoenlijk potje meer spelen. Vroeger als je won, zeiden ze Good job, well done, congrats en veel meer. Tegenwoordig word je uitgescholden als hacker, cheater, noob etc. Volgens mij zijn dat de meest gebruikte woorden tegenwoordig.
  Het word ook allemaal teveel arcade achtig allemaal, ik ben eenmaal meer realisme. Vandaar tot ik ook bijna alleen maar simulators, RTS en Arma serie speel. Red Orchestra 2 is helaas afgevallen, die is ook naar een ander publiek getrokken en kan het niveau van deel 1 niet behalen. Crysis 2 ook een goed voorbeeld ervan, was echte fan van Crysis totdat Crysis 2 uitkwam. Wat een tegenvallers allemaal!
  Vandaar tot ik 2011 een flop jaar vind! Zijn alleen al 2 series afgevallen waar ik vroeger veel heb gespeelt en jaren heb gewacht op het volgende deel!
  Laten we al snel onze mond houden over Brothers in Arms, of Rainbow Six serie. Nooit de vroegere series gespeelt van Rainbow Six, voordat Vegas uitkwam? Wat een verschil in games zeg, daar kon je teminste nog plannen, tactiek en diverse toepassen dan die lineaire zooi wat tegenwoordig een hype is!
  "

  Jij denkt nog aan die goede oude tijd 10 jaar geleden of nog langer maar de tijden veranderen dus je moet met de tijd mee gaan anders kun je maar 2 dingen doen 1 alleen oude games spelen 2 stoppen met games want je klinkt knap gefrustreerd games worden tegenwoordig gemaakt om geld te verdienen vroeger werden ze gemaakt om plezier te hebben maar ze kosten tegewoordig ook veel meer en daarbij tegewoordig is er een heel ander plubliek voor games dan in jaar 2000 ik heb trouwens nog plezier genoeg hoor ๐Ÿ˜€

 14.   
  icecube199's avatar

  ik vond battlefield helemaal niet tegenvallen skyrim daarin tegen,
  maar cod laten we daar maar niet over beginne!
  ๐Ÿ˜‰

 15.   
  Oldsk00ll's avatar

  ”icecube199″ schreef, "ik vond battlefield helemaal niet tegenvallen skyrim daarin tegen,
  maar cod laten we daar maar niet over beginne!
  ๐Ÿ˜‰ "

  Fanboy Alert!!! ๐Ÿ˜›

 16.   
  leonfranswa's avatar

  Jammer dan Skyrim is gewoon terecht de game van het jaar ๐Ÿ™‚

 17.   
  Petor's avatar

  Het is waar dat een GOTY per definitie een mening is en dat het daarom altijd onomstreden een meerderheids-dingetje is. Echter, ik vind dat prijzen die uitgereikt worden door de industrie zelf verder mogen kijken dan alleen het succes van een titel, de grote van de achterban of de aantal voorgangers die een game heeft gehad. Als IK die industrieprijs zou uitreiken, zou ik kijken naar games die de meeste vernieuwing hebben gebracht.

  Het staat buiten kijf dat Skyrim een fantastische game is met gigantisch veel gameplay-uren en kwaliteit. In mijn brief kijk ik echter naar een ander aspect van Awards dat vaak onderbelicht is.

  ๐Ÿ˜‰

 18.   
  icecube199's avatar

  Sjikkermeister schreef, "

  ”icecube199″ schreef, "ik vond battlefield helemaal niet tegenvallen skyrim daarin tegen,
  maar cod laten we daar maar niet over beginne!
  ๐Ÿ˜‰ "

  Fanboy Alert!!! ๐Ÿ˜› "

  Ik heb alle delen van van cod hier liggen waaronder blackops limited edition dus ben totaal geen BF Fanboy
  dit is het eerste deel wat in aanschaf.
  ik bedoel gewoon cod is toe aan wat veranderingen naar mij mening! ๐Ÿ™‚

 19.   
  xHouse's avatar

  “Kwalitatief is 2011 het beste gamejaar ooit!”

  Er zijn toch wel een paar jaren geweest die 2011 omverblazen. Te veel vervolgen op sommige delen, die natuurlijk wel goed waren. Maar om eerlijk te zijn vond ik het in 2011 niets nieuws dat mij persoonlijk echt aansprak. Ik heb natuurlijk wel genoten van Skyrim en BF maar de rest viel me toch wel een beetje tegen. Maar we mogen tevreden zijn want tegenwoordig is het enkel maar shit.

 20.   
  Carcass's avatar

  tijd voor nieuwe consoles waardoor men eindelijk weer echt kan vernieuwen.. ๐Ÿ™‚

 21.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Ik voel met je mee Peter, ik voel met je mee..