Source Code blu-ray

Een paar maanden geleden beloonden we Source Code in onze filmrecensie met een mooie vier sterren. Grote pluspunten waren de sterke karakterontwikkeling en een effectieve mind-fuck. Het rommelige einde was een minpuntje, maar in de reacties werd geopperd dat de disc-release meer duidelijkheid zou kunnen geven in de vorm van alternatieve eindes. Zouden de makers hier hetzelfde over gedacht hebben?

Solide basis

Het begin van Source Code is niet echt onderscheidend ten opzichte van dat van andere films. Er rijdt een trein door een landschap, die in beeld wordt gebracht met vrij standaard shots. De camera vliegt over een meertje richting die aanstormende trein, natuurlijk net op het moment dat er een zwermpje vogels de vleugels uitslaat en net voor de lens wegvliegt. Vanaf het moment dat treinpassagier Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) wakker schrikt, merk je echter gelijk dat er iets niet klopt. Stevens, een helikopterpiloot die gestationeerd is in Afghanistan, was het ene moment nog bezig met een missie en het volgende moment wordt hij ineens wakker in een trein. Wat is er aan de hand?

Stevens blijkt onderdeel te zijn van een experimenteel programma, waarvoor maar een zeer beperkt aantal soldaten in aanmerking komt. Zijn taak is om een terrorist op te sporen die een treinbom tot ontploffing heeft gebracht, voordat deze een andere en grotere bom midden in Chicago tot ontploffing kan brengen. Dat doet Stevens door keer op keer de laatste 8 minuten vóór de explosie in de trein te herbeleven. In die korte tijd moet hij telkens op zoek gaan naar sporen die naar de dader kunnen leiden. Tijdens de film zie je dus een groot aantal keren dezelfde scène met daarin dezelfde gebeurtenissen voorbij komen. Doordat vaste elementen, bijvoorbeeld het morsen van een paar druppels koffie en het pakken van een treinkaartje, telkens opnieuw worden getoond, word je als kijker meegenomen in het zich steeds herhalende proces.

Het knappe is dat Source Code ondanks de vele herhalingen niet gaat vervelen. Stevens komt in elke scène weer een stapje verder bij het ontmaskeren van de terrorist en bouwt daarnaast een band op met Christina Warren (Michelle Monoghan), de vrouw die tegenover hem zit in de trein, en Colleen Goodwyn (Vera Farmiga), die hem vanuit een legerbasis begeleidt bij zijn missie. De vooruitgang zowel in de missie als in de relatie met de twee vrouwelijke personages wordt overtuigend neergezet door de acteurs, met name door Gyllenhaal. Hoogtepunten zijn de scènes bijna aan het einde van de film, die prachtig door elkaar heen gemonteerd zijn. Helaas is het einde zelf minder goed gekozen. De allerlaatste scène voelt wat geforceerd en overbodig aan. Het weglaten van deze scène had de fantasie wat meer geprikkeld en de mysterieuze atmosfeer rondom de film beter intact gelaten.

Minder in je huiskamer

Wat bij het bekijken van deze blu-ray release gelijk opvalt, is de beeldkwaliteit. En helaas niet op een positieve manier. Met name de buitenshots zijn niet van een blu-ray waardige kwaliteit. Er is enorm veel ruis aanwezig en ook de scherpte laat flink te wensen over. De binnenshots zijn gelukkig een stuk scherper en minder korrelig, maar alsnog is dit geen disc die je aan je vrienden laat zien om de kwaliteit van een blu-ray te demonstreren.

Ook de extra’s overstijgen de gemiddelde blu-ray release niet. Om even terug te komen op de inleiding: de makers hebben geen alternatieve eindes toegevoegd. We moeten het doen met een kijkje achter de schermen dat je picture in picture ziet terwijl je de film aan het kijken bent, een serie interviews met cast & crew over hoe zij de Source Code zelf zien en een serie animaties die achtergrondinformatie geeft over hoe de Source Code in het echt zou kunnen werken. Vooral de laatste feature is leuk en informatief om te bekijken en eens over na te denken, de eerste twee mis je weinig aan.

Conclusie

Hoewel Source Code op zichzelf een goede film is, valt de blu-ray toch wat tegen. De beeldkwaliteit is met vlagen echt te laag voor een blu-ray en de extra’s zijn niet al te spectaculair. Hou je echter van een film met een goed verhaal waarbij je af en toe flink aan het denken wordt gezet en neem je genoegen met een soms wat mindere beeldkwaliteit, dan is Source Code een prima aanschaf.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Sterk verhaal
  • Blijft ondanks herhaling boeien
  • Sterk geacteerd

Wat is NOT

  • Beeldkwaliteit af en toe echt ondermaats
  • Extra's voegen niet al te veel toe

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren