GoldenEye Reloaded

Vroeger, toen wij allen nog niet zo hard aan de Call of Duty of Battlefield zaten, was er een shooter die ons allen blij maakte. Met je vrienden over de vloer elkaar neer poffen alsof het iets alledaags was en tussendoor in je eentje nog even de superspion uithangen. Ja, GoldenEye had het allemaal en heeft veel consolegamers destijds hoop gegeven voor het first-person shooter-genre, iets wat de game overduidelijk gelukt is. Maar nu is hier de geremasterde editie van de Wii-versie, genaamd GoldenEye 007: Reloaded. Lees snel verder…

Welkom terug

Het is pas een jaartje geleden dat we weer aan de gang konden met James Bond in de Wii-game GoldenEye 007, maar gelukkig is dit niet zomaar een simpele overzetting van deze game naar de andere consoles. Reloaded kent namelijk een aantal flinke verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, te beginnen met de graphics van de game.

GoldenEye 007: Reloaded vertelt het verhaal van de beroemde GoldenEye-film uit 1995 in een 2011-achtig jasje, zodat we ook nu nog kunnen genieten van de gevaarlijke en spectaculaire actie van Mr. Bond. Waar de Wii-versie dit vorig jaar al deed, doet Reloaded er een snufje HD bij. De game ziet er hierdoor naar behoren uit op de andere consoles en speelt ook zo. Met de toevoeging van de nieuwe Bond en een stemacteur die zijn tweelingbroer had kunnen zijn geloof je echt dat dit dé nieuwe James Bond is. En als je Bond bent, betekent het dat iemand bont en blauw geslagen gaat worden. En hard ook!

Maar zoals ik al eerder zei, wordt het verhaal verteld vanuit een modern perspectief; ouderwetse uitspraken en gewoontes zijn vervangen door zaken die we hedendaags normaal zouden vinden, locaties ogen meer “echt” en de voice-acting klinkt goed. Uiteraard met een flinke overdosis aan cliché, over-de-top actie en een mooi meisje met een lekker liedje om de Bond-game te openen, maken dit een echte James Bond-titel. Geweldig, zou je zeggen, maar aan elke game zit wel iets dat niet klopt.

Geroerd, niet geschud

Uiteraard is deze titel verre van perfect. Zo is er een aantal slordige factoren waar jij je als speler misschien aan kunt storen. Zo zijn bepaalde animaties nou niet echt vloeiend en blokkeren hierdoor lichtelijk het gevoel dat jij een geweldige ervaring aan het spelen bent. De game draait overigens op een mooie framerate, iets wat veel consoletitels af en toe expres naar beneden halen om er een filmisch effect aan te geven, maar helaas voor Reloaded maakt dit de hele sfeer net iets te virtueel. Je wordt als het ware uit de ervaring getrokken.

Ook viel mij op dat bepaalde vijanden niet kunnen richten. Op de lagere moeilijkheidsgraden kan het voorkomen dat vijanden voor je neus staan, schieten, en nog steeds missen. Vreemd, zou het iets te maken hebben met het feit dat ik James Bond ben? Nee, het is slordig, iets waar de ontwikkelaar beter naar moet kijken bij een toekomstige titel. Naast het geweldige verhaal, de voice-acting en irritante foutjes heeft deze game ook nog een multiplayer modus, iets waar veel gamers naar zullen hangen zodra ze deze titel in handen weten te krijgen. Een ouderwets festijn, zeg ik je.

Knallen met die ballen, Mr. Bond!

Iedereen die GoldenEye op de Nintendo 64 of op de Wii gespeeld heeft, weet wat Reloaded biedt. Het heeft een simpele uitleg en de werking van een hele toffe online shooter. Van Deathmatch en Team Deathmatch tot het befaamde Golden Gun spelletje, het zit er allemaal weer in en voelt fantastisch. Maar waar de game waarschijnlijk het meest gaat uitblinken is de bank in je huiskamer. Reloaded heeft een splitscreen optie tot wel vier spelers, wat als je het mij vraagt nog steeds te vaak ontbreekt bij dergelijke games. Een gezellig avondje knallen met je vrienden, wie vindt dat nou niet leuk?

Ten opzichte van de basis, de Wii-versie van deze titel, is er niet veel veranderd. Wel erg welkom zijn de nieuwe maps en multiplayer modi; iets wat Reloaded net dat stapje voor geeft boven zijn kleine broertje. Maar ook op dit gebied is Reloaded anders dan de Wii-titel uit 2010. Zo kent de game nu ook een zogenoemde MI6-modus, waarin jij jezelf kunt testen op echte skills: sluipen, het zo snel mogelijk uitmoorden of het zo lang mogelijk volhouden, het zit erin en het voelt aan als een nodige toevoeging, aangezien de storyline binnen een uurtje of zeven wel is uitgespeeld. Maar voor de echte veteranen onder ons heeft Reloaded nog meer te bieden, namelijk de 007 Classic-moeilijkheidsgraad. Hierin wordt de game qua gameplay hetzelfde als de vader der 007-games, de Nintendo 64-versie van GoldenEye. In plaats van een health regeneration systeem te gebruiken, moet de speler nu zoveel mogelijk body armor verzamelen, want je geneest niet meer automatisch. Een echte klassieke optie, iets waar veel games van nu nog een puntje aan kunnen zuigen. Niets is spannender dan de ervaring van “ga ik het halen of niet?”.

Conclusie

Met GoldenEye 007: Reloaded bewijst Eurocom dat James Bond nog lang niet dood is. De game heeft veel te bieden qua singleplayer; een keihard verhaal over verraad, drankjes, pompende muziek (Nicole Scherzinger die het klassieke Tina Turner nummer zingt) en mooie meiden, allemaal geschud tot een 2011-waardige game. Gepaard met een leuke multiplayer die zowel online als offline gespeeld kan worden, schiet Reloaded bijna niet mis van een geweldige shooter. Helaas zijn de schoonheidsfoutjes net iets te irritant, waardoor deze game helaas niet hoger komt dan het genoemde cijfer. Maar voor degenen die een keer iets anders willen dan Call of Duty of een Battlefield, is dit het antwoord. Speelplezier voor jong en oud en een must-have voor liefhebbers van de films en de old school GoldenEye-game uit 1997.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • GoldenEye á la 2011
 • Trouw aan het origineel
 • Splitscreen mode

Wat is NOT

 • Slordige afwerking
 • Soms net te houterig

7.5

 1.   
  mmx's avatar

  Ziet er leuk uit maar ik heb hem nog op de N64 dus sla ik deze over .

 2.   
  rillake's avatar

  Lijkt me leuk, de N64 versie was erg leuk. Neem deze zeker mee, ben benieuwd wat het word! 8)

 3.   
  FishHookz's avatar

  Nice :3 heb hem gewonnen dus kan niet wachten totdat ik hem binnenkrijg =D

 4.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Ik heb echt onwijs veel zin in deze game na het lezen van deze review. De vragen die ik had over de game voordat ik ‘m wilde kopen worden hierin beantwoord. Ik denk wel dat ik eerst voor Assassins Creed ga zodat ik na het uitspelen van dat spel eens kan kijken hoeveel mensen eigenlijk dan nog de multiplayer spelen. Is het aantal weinig, dan wacht ik nog even tot de game goedkoper wordt.

  Leuke review Glenn!

  PS: Het plaatje op het molentje is van Quantum of Solace. 😆

 5.   
  Leon's avatar

  Lijkt me een tof spel, maar er zijn momenteel nog veel titels die ik liever wil. Deze koop ik misschien volgend jaar 🙂 Dan is hij waarschijnlijk ook een stuk goedkoper.

 6.   
  Waylander's avatar

  Deze ga ik wel eventjes spelen, maar de grapics zuigen HARD. *zegt een fanatiek minecraft speler * 🙄

 7.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  L30N schreef, "Lijkt me een tof spel, maar er zijn momenteel nog veel titels die ik liever wil. Deze koop ik misschien volgend jaar 🙂 Dan is hij waarschijnlijk ook een stuk goedkoper."

  Dan gaan jij en ik weer eens een potje spelen, inclusief headsets!

 8.   
  Xemus's avatar

  Lijkt me een erg leuke en verbeterde game, maar ik ben geen fan van Mr. Bond en zijn games.

  Ik blijf toch liever bij CoD en BF.

  Toch lijkt het me een aardige game, maar idd wat te houterig, als ik die trailer zie. 😛

 9.   
  Bayramov's avatar

  Eerlijk gezegd had ik wat meer verwacht van een nieuwe James Bond game.

  Maar ik ben zelf niet echt fan van zulke games dus kan er weinig over zeggen. 😆
  Blijf liever voor CoD MW3. 🙂