De Smurfen blu-ray

Mensen keken me vreemd aan toen ik ze vertelde dat ik een review exemplaar van De Smurfen verkoos boven titels als 13 en Source Code. Toch zorgde ik ervoor dat Grote MoviesNET-smurf de blu-ray mijn kant op schoof. En nee, ik heb er geen seconde spijt van gehad.

Smurf je met ons mee?

Wie kent de Smurfen niet? De blauwe mannetjes, net drie appels hoog, hebben menig MoviesNET-lezer bezig gehouden in zijn of haar jongere jaren. Namen als Smurfendorp, Gargamel en Azraël klinken iedereen bekend in de oren. Nu, jaren later, verschijnen de verzinsels van Belg Peyo in de bioscoop en nu dus op blu-ray. Wie had dat ooit gesmurft? Wanneer boze tovenaar Gargamel (Hank Azaria) eindelijk het Smurfendorp weet te vinden, ontsnappen de Smurfen uit zijn netten. Omdat Clumsy per ongeluk een verkeerde kant oprent, belanden hij en enkele andere Smurfen door een magisch portaal in een veel groter Smurfendorp: New York.

Voordat ze snappen wat de Smurf er aan de hand is, vervolgt de film al snel in met slapstick humor, grappen rondom de kleur blauw (blu-ray reclames en The Blue Man Group op de achtergrond) en het stel Patrick en Grace (Neil Patrick Harris en Jayma Mays). Grace is zwanger en Patrick lijkt op zijn werk die ene promotie te krijgen die hij altijd heeft gewild. Tot de Smurfen bij hen belanden en ze moeten helpen om de blauwe vrienden terug te laten keren naar hun realiteit. Patrick gelooft niet in Smurfen, terwijl Grace ze omarmt en ziet als een test voor het ouderschap. Zoals het een dergelijke film betaamt gooien de Smurfen alle plannen om, gaat de promotie misschien helemaal niet door, maar weet er toch een wederzijds respect te ontstaan. Smurftastisch!

Ga mee naar Smurfenland!

De computergeanimeerde Smurfen zien er veelal uit als het bronmateriaal van Peyo, al heeft regisseur Raja Gosnell wel de nodige veranderingen aan de Smurfen toegekend om ze beter te laten functioneren in een echte film. Tot mijn verbazing werken ze ook en komt het gevoel van die zaterdagochtenden van vroeger snel weer boven drijven. Is het niet door de blauwe mannetjes, dan is het wel door dat irritante, maar toch vermakelijke Smurfenlied. Dagen later Smurf je het nog. De film is dan ook een feest der herkenning, maar blinkt nergens uit. Het is een typisch geval van vermaak voor kinderen, maar ook leuk voor de ouders die meesmurfen.

De extra features op de blu-ray geven je een inzicht in de totstandkoming van de film. Waar je vaak niet over nadenkt is dat een film als deze zich vaak maar twintig centimeter boven de grond afspeelt. Nieuwe technieken moesten verzonnen worden om de camera goed te kunnen positioneren, de Smurfenactie in beeld te brengen en ook nog eens visueel aantrekkelijk te zijn. De ‘blue-pers’ laten zien dat ook de Smurfen wel eens de fout in gaan en interviews met de cast en de stemacteurs achter de film (namen als Anton Yelchin, Alan Cumming en Katy Perry) geven het net dat extra beetje Smurf mee. Het zijn misschien niet de meest originele extra’s, maar het is leuk om ze eens te Smurfen.

Conclusie

De Smurfen wisten me van begin tot eind te vermaken. Waar ik had verwacht dat ik naar een simpele film zou gaan kijken om makkelijk te cashen op een bestaand fenomeen, wist de film me compleet de andere kant op te laten gaan. Het verhaal is leuk, de humor aanstekelijk en het bronmateriaal van Peyo komt perfect tot leven. Daardoor is dit een film die je eens zou moeten Smufen, hoe oud je ook bent!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Leuk voor jong en oud
  • Herkenning

Wat is NOT

  • Extra’s redelijk simpel

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren