Need for Speed: The Run

Electronic Arts heeft Need for Speed: The Run hevig gepromoot als een spectaculaire racegame met een spannend verhaal. Niet alleen zouden we een filmische ervaring aangeboden krijgen, tevens hebben we al ontdekt dat het spel een lage instapdrempel bevat. Alhoewel The Run wel degelijk enkele nieuwe dingen probeert, pakt niet elke verandering goed uit. Uiteindelijk is de game een experiment geworden, dat gemengde gevoelens weet op te leveren.

De campagne van Need for Speed: The Run laat je in de huid kruipen van Jack Rourke, een coureur die om niet nader verklaarde redenen in flinke problemen met verscheidene mensen is gekomen. Om zijn schulden af te betalen besluit hij mee te doen aan een straatrace van gigantische proporties: een tocht van San Francisco naar Los Angeles; zonder regels, maar voor een som geld waar je u tegen zegt. Tot zover het verhaal, meer krijg en zul je, niet te horen krijgen. Wel weet dit slappe excuus van een plot ervoor te zorgen dat we de mogelijkheid krijgen in flink veel omgevingen te racen.

Gevarieerd

Van San Francisco tot de Rocky Mountains; je krijgt veel variatie voor de kiezen. Het ene moment race je op een lange snelweg, waarbij het zaak is de auto’s die zich wèl aan de regels houden te ontwijken, terwijl je al snel doorraast door een veelzijdig berggebied. Het mooiste van dit alles is dat het prachtig in beeld is gebracht, een feit dat vooral te danken is aan het gebruik van de Frostbite 2-engine. Deze kennen we onder andere van de pracht en praal die in een Battlefield 3 te vinden was. Hierdoor zien het asfalt, de auto’s en de omgeving er allen zeer indrukwekkend uit. Er is enkel wel een groot nadeel te bekennen.

Hoewel de omgevingen erg sterk zijn, zijn de tracks dat helaas niet. Feitelijk ben je nog steeds continu op de weg aan het rijden. Je ziet dan wel veel mooie beelden om je heen, maar echt veel wordt hier niet mee gedaan. Het grootste nadeel is namelijk dat je enkel de door het spel aangegeven afsnijdroutes kunt nemen en niet zelf hier en daar over het gras kunt scheuren. Direct kiepert je auto dan om en zul je overnieuw moeten beginnen. Realistisch is anders en frustratie ligt op de loer, omdat zelfs een klein beetje buiten de weg rijden ongewoon hard wordt afgestraft. De type races die je krijgt voorgeschoteld zijn gelukkig beter, want deze zijn lekker gevarieerd. Hier en daar ben je simpelweg aan het racen, waarna het spel met achtervolgingsscènes of één-op-één duellen komt, terwijl je ook nog races hebt waarin je simpelweg zo snel mogelijk bij bepaalde punten dient te zijn.

Filmisch

Met Need for Speed: The Run poogt ontwikkelaar Black Box ons een filmisch avontuur voor te schotelen, maar hier zitten een aantal haken en ogen aan. Het verhaal is niet alleen van een zeer laag niveau; de makers dachten dat het een goed idee was om ook scènes buiten de auto te behandelen. Op zich is dit niet erg, maar het enige wat je aan het doen bent, is gebruik maken van de welbekende quick time events. Hoewel de actie in beeld wel te pruimen is, is wat je aan het doen bent niet buitengewoon interessant. Ook de races, hoe spectaculair ook, kampen met het filmische aspect van de game, want sommige zijn simpelweg opgebouwd uit een reeks scripted gebeurtenissen die op een rijtje zijn geplaatst. Wel is het mooi dat de game, die voelt alsof hij graag een film had willen zijn, gepaard gaat met opzwepende, filmische muziek, waardoor ook de minder interessante racescènes toch net even wat spannender aanvoelen.

Opties

Vanzelfsprekend bezit ook deze Need for Speed over een multiplayer-modus, en is ook in The Run het zogeheten autolog weer aanwezig. Met laatstgenoemde is het zeer eenvoudig jouw racetijden te vergelijken met je vrienden, wat er voor zorgt dat je continu bezig zult zijn elkaars scores te overtreffen. Ook online racen is mogelijk, maar het splitscreen tegen elkaar opnemen is dan weer afwezig. Ook andere opties schitteren in hun afwezigheid. Zo is het na de campagne wel mogelijk om uitdagingen aan te gaan, maar kun je niet simpelweg racen. Je zult het dus altijd met voorgeprogrammeerde challenges moeten doen. Daarnaast is het ook onmogelijk om je auto’s aan te passen en zul je slechts in steeds dezelfde auto’s moeten racen.

En toch is Need for Speed: The Run best een aardige game geworden. Net zoals B-films soms erg vermakelijk zijn, is deze racegame dat ook. Hoe cliché de actie ook is, hoe slecht het plot ook wordt verteld, toch is het spel gewoon wel leuk om te spelen. Het zeer toegankelijke arcaderacen in combinatie met dat wat de gemiddelde actiefilm je probeert voor te schotelen, pakt dan wel niet altijd goed uit, het weet je zeker te vermaken. Dat is uiteindelijk toch wat een game ook moet doen.

Conclusie

Electronic Arts heeft met Need for Speed: The Run alles behalve goud in handen, maar toch is het best een aardig spel. De Frostbite 2-engine produceert mooie plaatjes en de omgevingen zijn zeer divers. Ondanks dat het plot van een abominabel laag niveau is en er toch echt weinig opties in de game te vinden zijn, weet de game, door diens arcadegevoel, toch zeer vermakelijk te zijn. Het is alleen jammer dat ontwikkelaar Blackbox drie jaar over The Run heeft gedaan, terwijl veel van de minpunten vrij eenvoudig weggepoetst hadden kunnen worden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Frostbite 2
  • Filmische
  • opzwepende muziek
  • Vette omgevingen...
  • Autolog

Wat is NOT

  • Te weinig om het lijf
  • Verhaal van niets
  • ... maar saaie tracks

6.3

  1.   
    I Juggy I's avatar

    ai dat was een pijnlijke review
    ik verwachte veel van deze game 😮

  2.   
    cool ice's avatar

    mijn ervaring met Hot Pursuit was, gewoon even lekker racen, dan maakt het spel het niet te ingewikkeld, gewoon gaan met die banaan. ziet ernaar uit dat dit net zoiets word. wat helemaal niet slecht hoeft te zijn, maar voor mij wel een reden om als ik hem koop, te wachten op een stevige aanbieding.

  3.   
    Kill Gamer 01's avatar

    best nog wel een hoog cijfer. ik had de game op de Gamescom gespeeld en vond het geweldig. ik was van plan om de game te pre-orderen. maar toen ik de demo op Xbox Live zag staan ging ik die spelen. het was dezelfde demo als dat ik op de Gamescom heb gespeeld. ik speelde dus dezelfde demo, alleen leek het alsof ze de game veel slechter hebben gemaakt. hebben ze in die paar weken na de Gamescom totdat de demo online kwam alleen maar de game slechter gemaakt. mijn cijfer: 5.5:evil:

  4.   
    fonsie2's avatar

    op papier een leuke game maar de uitvoering was niks

  5.   
    G-6's avatar

    Dit is dus wat ik ongeveer verwachte: EA heeft het heel mooi gepromoot en de verwachtingen hoog laten oplopen en ondertussen weinig tot geen moeite genomen om eraan te voldoen, waardoor het dus tegenvalt.

    Ik denk dat ik een half jaartje wacht tot dat NFS The Run in prijs gedaald is want wat ik tot nu toe aan reviews lees denk ik niet dat het spel het waart is om er €50/60 aan uittegeven

  6.   
    lassieman's avatar

    Had veel van dit spel verwacht. Jammer, ook geen splitcreen 😥

  7.   
    Leon's avatar

    Drie NFS-games in één jaar tijd is ook gewoon te veel.

  8.   
    Nn3m3s1sS's avatar

    Ik vond de demo wel leuk maar meer een XBLA game dan een game van 60 euro. Maybe uit de budgetbak. Wel erg laag cijfer zeg….wat is er toch gebeurd met deze serie?

  9.   
    H4RDSTYLE's avatar

    Een open wereld Need for Speed zoals Wanted zou weer eens leuk zijn.

  10.   
    toqeer's avatar

    vorige need for speed games waren 100 keer beter alles was eerst beter 🙂

  11.   
    Dagger_of_Time's avatar

    Speel toch gewoon nfs 2 of most wanted, nieuwe nfss zijn saai, zelfs hot persuit boeit me niet, maar vond die wel goed

  12.   
    Jonah's avatar

    L30N schreef, "Drie NFS-games in één jaar tijd is ook gewoon te veel."

    Ben ik het niet geheel mee eens, want de games zijn allemaal ontwikkeld door aparte bedrijven. Slightly Mad Studios is verantwoordelijk voor Shift 2, Criterion voor Hot Pursuit en EA Black Box voor The Run.

    Desondanks zijn het gewoonweg teveel games binnen één jaar. Het is haast uitmelkerij te noemen, ondanks de kwaliteit van Shift 2 en Hot Pursuit.

  13.   
    gerbenkees's avatar

    Als je die trailer ziet dan denk je OHHH VETTE GAME… maar zie je het eindcijfer…. 😮

  14.   
    desxeon's avatar

    Vroeger als een game een 7 had dan was het een goeie game, en als het nu een 7 krijgt dan is het gelijk een k*t game.

    Het zal wel aan mij liggen maar de tijden zijn echt verandert.

    Maar verder goeie review. 🙂

  15.   
    Helios929's avatar

    … maar saaie tracks

    LOL, jij houd zeker van die onderbroeken NFS games in de vorm van the fast and the furious.

  16.   
    Hillianii's avatar

    Sinds NFS Underground 2 hebben ze de weg kwijtgeraakt.

  17.   
    WesterW's avatar

    ”Helios929″ schreef, "… maar saaie tracks
    LOL, jij houd zeker van die onderbroeken NFS games in de vorm van the fast and the furious."

    Ik waardeer het zeer als je ook de tekst leest, waarop de plus- en minpunten gebaseerd zijn 😉

  18.   
    ShadyXL's avatar

    Playstation4Life schreef, "Sinds NFS Underground 2 hebben ze de weg kwijtgeraakt.
    "

    Ik vond Most Wanted de laatste echt hele leuke NFS game.

    The Run was goed, maar te kort. Je speelt het uit in 2-3 uurtjes.

  19.   
    basie22's avatar

    als je de game koopt om het verhaal kom je idd bedrogen uit, maar je moet het ook zien als een game waarbij je een competitie aangaat en tijden probeert te verbeteren. dus niet zo van ik heb het uitgespeeld dus ben ik klaar. als je zo denkt moet je first person shooters gaan kopen en geen racegames. dus niet zijken van je hebt het in 2 uur uitgespeeld. 👿

  20.   
    Rijstekorrel's avatar

    H4RDSTYLE schreef, "Een open wereld Need for Speed zoals Wanted zou weer eens leuk zijn."

    Nee ik vond die hele open wereld juist helemaal niks, Ik moet hem nog halen maar ik heb de demo gespeeld ik vond hem voor het eerst weer eens vet sinds underground 1 daarna vond ik nfs helemaal niks meer.

  21.   
    DeAdSeYe's avatar

    Dit spel geeft me nog niet eens het Need For Speed gevoel, en daarbij zal ik deze niet aanschaffen. Tenzij het voor een laag prijsje van €9,99 euro word afgeprijst!

  22.   
    -050- Critical's avatar

    hmmm ik vind het wel een heel erg laag cijfer een 7, nogwat laag. zou ik eerlijker hebben gevonden. Ik heb namelijk gelezen wat je zegt en ik vind cod ook een b-film, maar ook een b-film die een 8,5 waard is. Hetzelfde heb ik met nfs. Die 2 A 3 uur die in de carreer zitten heb ik echt op het puntje van mn stoel gezeten, en de carlist is by far de vetste in race games de laatste jaren @ www.speedhunters.com voor inspiratie.

    Daarnaast heb ik in de multiplayer ontzettend veel lol met de challenge serie, wel degelijk iets wat voor de racers onder ons genieten is. (saaie tracks ben ik het met je oneens, maar dat is een verschil in mening!) de cutscenes en de scripted events geef ik je gelijk in dat is frustrerend (het is sws iets wat mij de laatste jaren steeds meer irriteerd aan “triple A-titles”)

    Je review is keurig, maar het cijfer vind ik persoonlijk iets te laag.! 😉

  23.   
    steef1983's avatar

    Na underground ook afgehaakt idd,
    Besturing is echt minder…