Beste Tom, het beste game-jaar ooit?

Na de series tussen Michiel en Peter en Matthijs en Richard, is het deze derde serie van Beste, in handen van Tom en Peter. Wekelijks schrijven zij elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week gaf Tom zijn visie over de hype rond games, deze week bespreekt Peter dit fantastische game-jaar.

Beste Tom,

Mag ik jou allereerst van harte feliciteren met je 19e verjaardag vandaag! Binnenkort kom ik je wangenkijpend wel even vertellen dat je groot bent geworden. Dan vraag ik je direct wat je nou eigenlijk doet tegenwoordig, om je vervolgens vijf euro te geven voor je laatste rapport. Ja ja, ome Peter weet wel hoe hij met zijn jarige redacteuren om moet gaan! Overigens kan ik er niet bij zijn, want op het moment dat je dit leest ben ik aan het genieten van een welverdiende vakantie. De meeste grote titels van het jaar liggen inmiddels in de winkel en de overige games zijn ondergebracht bij redacteuren, dus voor mij is het even klaar. Want ook als je de leukste baan op aarde hebt, is het af en toe lekker om even niks in je hoofd te hebben.

Het blijft me altijd verbazen dat ik nooit gek word van die games, want elke vakantie pak ik mijn handhelds er weer bij om ook dan lekker te gamen. Deze weken staat naast duiken, eten, drinken, Star Wars: The Old Republic-boeken lezen, ook The Legend of Zelda: Ocarina of Time op het programma. Sinds ik het 25 jarig bestaan van de franchise heb mogen vieren met het Zelda-concert in Londen en al die fans hun liefde zag uiten, heb ik namelijk weer zin in die game. De laatste keer dat ik de game speelde was dan ook ten tijden van de Nintendo 64 en het herbeleven van zo’n avontuur is nooit vervelend.

Toch ga ik mijn consoles en PC absoluut missen deze periode, want wat is de kwaliteit van de games toch ongelooflijk hoog dit jaar en waar haal ik de tijd vandaan-! Deus Ex: Human Revolution, Batman: Arkham City, Gears of War 3, Uncharted 3, Battlefield 3, The Elder Scrolls V: Skyrim, Saint’s Row: The Third, God of War 3, Zelda: Skyward Sword, Assassin’s Creed: Revelations, het zijn stuk voor stuk toppers! Als we nog iets meer nieuwe franchises hadden gekregen, was dit wellicht het beste game-jaar ooit! Helaas is het qua nieuwe IP’s niet veel verder gekomen dan L.A. Noire en RAGE. Ik heb daarom ook wel weer eens zin in een jaar als 2007, met nieuwe franchises als Assassin’s Creed, Bioshock, Uncharted, Crysis en Mass Effect, was dat voor mij het beste gamejaar ooit!

Ik zie daarin nog wel wat problemen ontstaan de komende jaren voor verschillende uitgevers. De risico’s voor nieuwe franchises wordt steeds groter en de ontwikkeling van games wordt steeds duurder, waardoor men eerder kiest voor een vervolg dan voor een nieuwe franchise. Maar elke goede franchise is ooit begonnen met een eerste deel en “eerste delen” worden steeds schaarser! Ik vraag me af hoever het kan gaan met de vervolgen van tegenwoordig. Bij Call of Duty gaat het bij deeltje 8 beter dan ooit, maar hoe ver kun je een franchise brengen voordat gamers gaan zeggen dat het te ver gaat en ze niet meer zullen kopen? Helaas ben ik bang voor het antwoord. Ikzelf koop namelijk ook alle games van mijn favoriete franchises en daarbij neem ik gebrek aan vernieuwing ook voor lief.

Hoe kijk jij daar tegenaan? En wat was je favoriete game-jaar tot nu toe? Ik hoor het graag van je volgende week. Helaas moet ik het nu wel afronden, want Ruto verlangt van me dat ik haar door een hele frikkin Water Temple sjouw! Arrogant wijf! Maar ja, tot over twee weken!

Groetjes,

Peter

P.S. Ik drink dit keer geen Jagertje ter ere van je verjaardag. Een Banana Daiquiri past me beter op dit moment. Cheers, Cheerio, Ad Fundum!

 1.   
  MaxDamage_NL's avatar

  Gefeliciteerd Tom!

 2.   
  xHouse's avatar

  Diti s zeker niet het beste game jaar in mijn ogen, het heeft wel wat leuke games maar er is eigenlijk niets vernieuwend uitgekomen dan RAGE. BF3 en MW3 zijn ook grote titels, maar dat hebben we al wel langer gehad en mensen willen nu eenmaal vernieuwing. Eigenlijk niets anders dan opvolgers, AC Revelations, BF3, MW3 …. Maar spreken me helaas niet zo hard aan. 🙁

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  Gefeliciteerd Tom! Eigenlijk vind ik ieder gamejaar weer beter dan het voorgaande. Simpelweg omdat er steeds meer vette games bijkomen, terwijl ik oudere games uiteraard kan blijven spelen. Qua releases zit er ieder jaar genoeg interessants tussen, ook al vind ik dit jaar bijv. wel beter dan vorig jaar. Nu speel ik voornamelijk Red Orchestra 2, Battlefield 3, Football Manager 2012 en Skyrim. Vorig jaar speelde ik toch minder recente games. 🙂

 4.   
  Wouter's avatar

  Tommmieee! Aaiaiaiiaiaiiiighghhht! Gefeliciteerd. 😆

 5.   
  Dagger_of_Time's avatar

  zelf vind ik dit wel een erg goed gamejaar. Nieuwe franchises zijn er idd niet heel veel, misschien komen die er weer met de volgende generatie consoles.

 6.   
  Oldsk00ll's avatar

  Ik weet niet of het het beste game-jaar ooit is maar zeker een hele goede,veel toptitels zoals Peter al zegt helaas weinig vernieuwde games, maar ik hoorde wel iets over een nieuwe game van EA FPS-shooter meets Mirrors Edge ofzo?

 7.   
  Batavier's avatar

  Ben het wel eens met de stelling dat er wel erg veel vervolg games zijn. Maar ja, zoals je al zei spelen uitgevers op safe. Maar als ze dan een keer iets nieuws uitbrengen dat goed is, is het vaak ook meteen erg goed.

  Benieuwd wat 2012 nog meer gaat brengen.

 8.   
  ShadyXL's avatar

  Gefeliciteerd 😀

 9.   
  yapo's avatar

  Batavier schreef, "Benieuwd wat 2012 nog meer gaat brengen."

  Fifa (& PES) 13 😉

 10.   
  THE-DUTCH-GUY's avatar

  Batavier schreef, "Ben het wel eens met de stelling dat er wel erg veel vervolg games zijn. Maar ja, zoals je al zei spelen uitgevers op safe. Maar als ze dan een keer iets nieuws uitbrengen dat goed is, is het vaak ook meteen erg goed.
  Benieuwd wat 2012 nog meer gaat brengen."

  Mass effect 3, het is maar goed dat die game zo laat uit komt anders dank ik niet dat ik dit jaat over ga. 😥