Dragon Quest Monsters: Joker 2

In 2008 mochten de fans onder ons verblijd worden met Dragon Quest Monsters: Joker, een gloednieuw deel binnen de Monsters-reeks. Deze spin-offs focussen zich op het verzamelen en trainen van monsters, om ze vervolgens te gebruik in gevechten. Dit doet akelig veel denken aan het welbekende Pokémon, maar we hebben hier niet te maken met een simpele kloon. Het vervolg, Joker 2, weet dit wederom te bevestigen.

Een mager verhaal

Joker 2 biedt een nieuw, losstaand verhaal en plaatst je in de schoenen van een verstekeling, die dolgraag naar ’s werelds grootste Monster Scout Challenge wilt. Hij wordt, niet geheel verrassend overigens, al gauw ontdekt door een passagier, met als gevolg dat hij voor zijn reis moet gaan werken. Onderweg breekt echter de hel los en het luchtschip waarin hij zich bevindt, moet helaas een crashlanding maken.

Het merendeel van de bemanning is nergens meer te vinden en het is nu aan jou om de lieden te redden. Dit betekent dat je de omringende gebieden zult moeten verkennen, monsters moet vangen en ze moet trainen. Voor een RPG wordt er erg veel vrijheid geboden en dat is iets wat ik verwelkom. Een stevig verhaal is dan weer niet te vinden, maar het draait natuurlijk eerder om de gameplay en die staat als een huis.

Vangen, trainen en fuseren

Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat het vangen en zorgvuldig trainen van veel monsters van uiterst belang is om voortgang te boeken. De manier waarop je ze verkrijgt, verschilt echter van de soortgenoten binnen het genre. Om een variant te vangen, dien je het beestje te overtuigen, door de kracht van je eigen monster te tonen. Er verschijnt vervolgens een meter, die aangeeft tot hoeverre het monster “veroverd” is.

Het is logischerwijs de bedoeling om het metertje volledig te vullen, maar dit kan en zal veelal mislukken. Na een niet-succesvolle poging kan het monster zich beledigd voelen en is het niet langer mogelijk om het wezen te vangen. Je kunt dan alleen nog vluchten of het beest in kwestie doden. Dit kan op den duur erg vervelend worden, vooral wanneer je een specifiek monster probeert te vangen en dit simpelweg niet wilt lukken.

Verrassende diepgang

Toch kan Joker 2 immens belonend zijn wanneer je eindelijk een perfect monster hebt gevangen. Daarnaast is de gameplay ook nog eens verrassend diepgaand, want je bent ook in staat om twee varianten te laten fuseren. Uiteindelijk kan een Slime gefuseerd worden naar een gigantisch beest, mits je gaandeweg de juiste fusies ondergaan hebt. Dit maakt Joker 2 niet alleen verslavend, maar ook verrassend diepgaand.

Veel content

Al met al ben je tientallen uren bezig om de reis in Joker 2 te voltooien, waarbij je na het uitspelen alsnog door kunt zetten. Er is de mogelijkheid om speciale monsters uit Dragon Quest IX en Dragon Quest VI over te zetten, een feature die met name bedoeld is voor de echte fans. De multiplayer-modi van Dragon Quest IX keren terug in Joker 2, waaronder dus de Tag Mode. Via WiFi kun je strijden tegen andere spelers met jouw monsters, iets wat inmiddels zeer verslavend is gebleken.

Conclusie

Dragon Quest Monsters: Joker 2 is een vermakelijke RPG, die iets verfrissends biedt binnen het genre. Het vangen en trainen van monsters kan vrij belonend zijn, maar de nodige hoeveelheid frustratie is tevens aanwezig. De gameplay is en blijft hoe dan ook diepgaand en er is meer dan genoeg content te vinden voor de liefhebbers onder ons. De multiplayer houdt mij in elk al enige tijd bezig en dat zegt meer dan genoeg over de ervaring.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Audiovisueel erg sterk
  • Verrassend diepgaande gameplay…
  • Erg veel content voor de liefhebbers

Wat is NOT

  • Mager verhaal
  • …maar het kan erg repetitief worden
  • Slecht gebruik van touch-screen

7.5

  1.   
    rillake's avatar

    Weer een RPG erbij voor de DS. Deze neem ik mee 🙂

  2.   
    toqeer's avatar

    ik moest door deze game gelijk denken aan pokemon monsters vangen 😛

  3.   
    -050- Critical's avatar

    vet eindelijk weer eens een spelletje voor de gewone ds, deze pak ik mee

  4.   
    Xemus's avatar

    Als ik de review lees, denk ik echt gelijk aan Pokémon.
    Of dit is een wanna-be, of het is gewoon een veranderde versie.