LEGO Harry Potter: Jaren 5-7

De eerste LEGO Harry Potter-game besloeg de eerste vier schooljaren van de bebrilde tovenaarsleerling, de jaren waarin het gevecht tegen Voldemort nog vrij kleinschalig was. Vanaf het vijfde jaar wordt de strijd echter een stuk heviger, met grotere gevechten en duisterdere magie. De algehele sfeer is dus ook een stuk duisterder en overal liggen gevaar en de vijand op de loer. Voordat ik LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 had gespeeld, maakte ik me wel enigszins zorgen hierover, want hoe kan iets relatief onschuldigs zoals LEGO goed worden gecombineerd met de duistere sfeer uit de laatste drie schooljaren van de Harry Potter-boeken?

Het antwoord is heel simpel en ligt bij de LEGO-kant van de game, namelijk de welbekende humor. Tijdens mijn speelsessie kreeg ik een stuk te spelen uit het zevende boek, waarbij je op bezoek gaat bij Xenofilius Leeflang, de vader van Loena. Hij vertelt vervolgens het verhaal van de drie broers die probeerden de Dood voor de gek te houden. Ook dit verhaal, wat ook in de film een behoorlijk donkere sfeer heeft, was te spelen. Ondanks dat dit verhaal vrij duister is, deed de humor van de LEGO-franchise hier zijn ding en pakte de combinatie van het duistere van Harry Potter en het vrolijke van LEGO heel goed uit.

Pittige puzzels

Erg opvallend is dat de game niet alleen bedoeld is voor volwassenen, maar ook voor kinderen vanaf zeven jaar. De puzzels zijn af en toe namelijk behoorlijk pittig en tijdens de speelsessie was ik dan ook niet de enige die er af en toe niet helemaal uitkwam. Dat is echter niet erg, want het moedigt je aan om het level verder te ontdekken met verschillende personages, om zo tot de juiste oplossing te komen. De verschillende personages hebben namelijk allemaal hun eigen krachten, waardoor Hagrid bijvoorbeeld zware dingen kan verschuiven en de Wemel-kinderen gebruik kunnen maken van de Tovertweelings Topfopshopdozen.

De puzzels zijn zeker de grote kracht van LEGO Harry Potter: Jaren 5-7, net zoals bij het vorige deel. De puzzelelementen komen niet alleen terug in de levels zelf, maar ook tijdens bijvoorbeeld het duelleren. Als tovenaar heb je namelijk een klein arsenaal aan toverspreuken tot je beschikking en elke toverspreuk heeft een kleur toegewezen gekregen. Tijdens het duelleren verschijnt achter je tegenstander een lijn van een bepaalde kleur en om hem je tegenstander te verslaan, zullen de spreuken die jij ter aanval gebruikt dezelfde kleur moeten hebben als de lijn achter hem. Het is wellicht een heel eenvoudig systeem, maar het past perfect bij de game, omdat het aansluit op het puzzelen in de rest van de game.

Voorlopige conclusie

LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 belooft net zoals zijn voorganger weer een erg vermakelijke en verslavende game te worden. De puzzels zijn erg leuk, maar wellicht aan de pittige kant voor jonge kinderen, maar iedereen zal genieten van de humor en de sfeer. De ontwikkelaar gaf tijdens de speelsessie aan dat er geluisterd is naar de feedback op het vorige deel en dat was al bij de korte speelsessie te merken. De game speelt net iets lekkerder en er zijn tweaks aangebracht om de game nog leuker te maken. Als je een fan bent van Harry Potter of van de LEGO-games, dan is dit een game die je niet mag missen dit najaar.

LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 verschijnt op 18 november voor de PC, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii, Nintendo DS, Nintendo 3DS en de PlayStation Portable. Op 22 november 2012 zal de game ook verschijnen voor de PlayStation Vita. Er is ook een iOS-verie in ontwikkeling, maar hiervan is de releasedatum nog niet bekend.

 1.   
  lassieman's avatar

  Altijd leuk die LEGO games, hopelijk werkt de camera nu ook een keertje mee.

 2.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Deze game lijkt me zo leuk.
  Maar ik wacht liever voor de complete bundel met alle delen. ๐Ÿ˜›
  Screen 5 ziet er trouwens bijzonder mooi uit zeg!

 3.   
  Rijstekorrel's avatar

  Deze ga ik echt weer spelen en hier ga ik me wel mee vermaken, Deze is wel meerdere delen maar niet zo slecht als wat ea games net hp deel 7 heeft gedaan het hele spel verknald gewoon.

 4.   
  DGonlag2's avatar

  ”Carlos0_0″ schreef, "Deze ga ik echt weer spelen en hier ga ik me wel mee vermaken, Deze is wel meerdere delen maar niet zo slecht als wat ea games net hp deel 7 heeft gedaan het hele spel verknald gewoon."

  Klopt, ik heb zo’n beetje alle HP spellen gespeeld, maar damn, HP7 games voelen niet als HP. Je moet dat magische gevoel krijgen, maar dat krijg je niet.

  Ik heb echt veel zin in dit spel. Maarja, ik heb genoeg te spelen dit jaar, dus ik wacht hier nog even mee. Ik denk dat ik de Vita versie ga halen wanneer die uitkomt.

  Ook hoop ik dat er nog een deel 1-7 uitkomt, die zou ik sowieso halen. Lijkt me leuk om ze allemaal in รฉรฉn te hebben.

 5.   
  FishHookz's avatar

  Heb me alleen echt vermaakt met Lego Starwars en voor de rest vind ik het games die ik zou kopen als ze 5 euro zijn… Mijn mening ๐Ÿ˜‰

 6.   
  DutchFreeze's avatar

  Senzanome schreef, "Heb me alleen echt vermaakt met Lego Starwars en voor de rest vind ik het games die ik zou kopen als ze 5 euro zijn… Mijn mening ๐Ÿ˜‰ "

  Same here. Trouwens wel bijzonder dat dit spel vanaf 7 jaar is en de meeste films vanaf 12 ๐Ÿ˜›