Kirby Mass Attack

Kirby bezit een carrière van eenvoudige, doch kleurrijke platformavonturen, die zowel pieken als dalen kent. De klassieke Kirby-titels kenmerken zich door het kunnen zweven in de lucht en het opzuigen van tegenstanders om zo diens krachten over te kunnen nemen. In de nieuwste Kirby-game is dit niet het geval. Deze gooit het klassieke idee van de spellen helemaal om, waardoor we ditmaal een heel ander avontuur voor de kiezen krijgen. Een verhaal waarin we niet slechts met één Kirby aan de slag kunnen gaan, maar we platformavonturen beleven met een klein leger van de koddige blobjes.

Touchscreen platformer

In Kirby Mass Attack krijg je inderdaad meerdere Kirby’s onder de knoppen. Of beter gezegd, onder de stylus. Kirby was eens vrolijk aan het uitrusten op een mooie groene heuvel, wanneer plotseling een gemene tovenaar opdook, die het beestje zomaar in tien stukken spleet. Deze leider van de zogeheten Skull Gang doodt negen van de roze blobjes, maar de laatste weet te ontstappen door de ster in zijn hart. Dit alles kan natuurlijk, omdat ook Mass Attack een Kirby-game is.

Gewapend met je stylus zal het dus mogelijk zijn de Kirby’s te bewegen en dit werkt allemaal zeer strak en intuïtief. Door te drukken op het scherm verschijnt een ster, die een oneindige aantrekkingskracht voor de kleintjes vormt. Ze doen er dan ook alles aan om op de door jouw aangewezen plek te komen, waarbij ze dus automatisch springen om zo over obstakels te kunnen komen. Natuurlijk is het lang niet altijd zo dat ze hier kunnen komen en daarom zul je ze dan ook geregeld moeten helpen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een ster in de lucht laten verschijnen, waarna de roze beestjes deze vastpakken. Het is dan mogelijk die te verplaatsen door middel van het bewegen van de stylus, om zo de Kirby’s naar moeilijk bereikbare plekken te begeleiden.

Vanzelfsprekend zullen er ook geregeld tegenstanders opduiken. Om deze uit te schakelen kun je, door je stylus op een vijand te laten rusten, ervoor zorgen dat de Kirby’s deze op brute wijze proberen om te knuffelen. Tevens is het mogelijk om precieze aanvallen uit te voeren door je Kirby’s één voor één een sprong te laten maken. Dit is nodig, omdat tegenstanders niet overal geraakt kunnen worden. Al snel zul je namelijk vijanden tegenkomen met bijvoorbeeld stekels aan een bepaalde kant, waardoor je deze niet willekeurig kunt bespringen. Er zit dus tevens een bepaald aspect van tactiek in Mass Attack.

Meerdere Kirby’s

We moeten echter niet te hard van stapel lopen, want het spel begint met slechts één klein roze blobje. Door genoeg fruit te eten is het mogelijk er meer te krijgen om zo je kracht te vergroten. Niet alleen is het met een grote leger Kirby’s eenvoudiger tegenstanders te verslaan, ook kun je bepaalde puzzels oplossen. Zo kom je geregeld boomwortels of ringen tegen waarvoor een groot aantal Kirby’s nodig is om deze te activeren. Wel is het helaas zo dat de camera niet altijd alle blobjes even goed in beeld kan houden, wat soms voor enige frustratie kan zorgen, wanneer je Kirby’s komen te overlijden omdat je niet goed kunt zien wat ze doen. Toch is het niet de camera die het vaakst je Kirby’s het loodje zal laten leggen. Het grote nadeel van meerdere Kirby’s hebben is namelijk, niet geheel verrassend, dat het moeilijker is ze in leven te houden.

Dit houdt echter niet in dat Kirby Mass Attack per se moeilijk is. Sterker nog, de game is vrij eenvoudig uit te spelen. De crux zit hem hierbij in het behalen van alle in-game achievements en het verzamelen van de medailles. Vele zijn eenvoudigweg te behalen, maar hoe verder je komt, des te lastiger wordt het om alles uit het spel te halen. Je doet dit gelukkig niet voor niets: wat is een Kirby-game zonder een aantal mini-games? Door een voldoende aantal medailles is het mogelijk om bijvoorbeeld een unieke top down shooter of een aardig uitgebreid spelletje pinbal te spelen. De game bevat dus naast het avontuur ook nog genoeg content om je mee te vermaken.

Anders, maar hetzelfde

Kirby Mass Attack laat Kirby niet vliegen, dit moet je zoals gezegd doen met een vliegende ster. Die andere karakteristieke vaardigheid is inderdaad ook afwezig. Het zal niet mogelijk zijn eigenschappen van je tegenstanders te kopiëren en dat zorgt toch voor enige teleurstelling. Ondanks dat de gameplay vrij gevarieerd is, is het toch zonde dat je Kirby’s niet nèt iets meer vaardigheden kennen, iets wat Nintendo eenvoudigweg had kunnen regelen met behulp van enkele power-ups. Gelukkig blijft Mass Attack wel een echte Kirby. De omgevingen zijn heerlijk kleurrijk, de tegenstanders schattig en de muziek weer lekker hyper. De game is leuk en weet dat door diens aangename sfeer ook mooi uit te dragen.

Conclusie

Kirby Mass Attack is dan wel geen klassieke Kirby-titel geworden, maar behoort zeker tot één van de betere. Het heerlijke sfeertje, de sterke besturing en de hoeveelheid content creëert een zeer aangename game, waar het gebrek aan traditionele elementen weinig aan af weet te doen. Kirby Mass Attack is gewoon een zeer vrolijke game geworden en een waardige afsluiter voor de bijna overleden Nintendo DS.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Intuitieve
 • strakke besturing
 • Heerlijk kleurrijke
 • sfeervolle stijl
 • Eenvoudig en moeilijk

Wat is NOT

 • Af en toe cameraproblemen
 • Geen overname van krachten

8.2

 1.   
  rillake's avatar

  Kben zo blij dat deze voor de DS is en niet voor de 3DS 🙄 Kga hem zeker meenemen hoor!