GTA V moet terug naar zijn roots!

Met een gemiddelde score van 98 punten staat GTA IV bovenaan Metacritic’s lijst met beste games aller tijden. Als we de reviews dus mogen geloven, hebben we te maken met de beste game van deze generatie en zelfs de allerbeste game ooit gemaakt. Het idee alleen al doet mijn bloed koken, want ik heb iets te bekennen: ik heb een hekel aan GTA IV!

Jeugdherinneringen

Ik ben opgegroeid met de traditionele, top-down GTA 2 en ik kan me de nodige uurtjes plezier nog herinneren als de dag van gisteren. Het idee om helemaal uit je dak te gaan in een grote stad was natuurlijk verbluffend. Ik was echter niet zelf in het bezit van de game, dus mijn boevencarrière was van korte duur. Toen ik in 1999 ook nog eens m’n Nintendo 64 in handen kreeg, zou ik pas jaren later weer in contact komen met de serie.

Pas in 2003 kwam ik achter het bestaan van Vice City, toen mijn vriendenkring verbreedde en ik iemand leerde kennen met een PlayStation 2. Mijn geliefde GTA in een driedimensionaal jasje? Dat moest en zou ik ervaren! Zodoende kreeg ik een controller in handen gedouwd en mocht ik eindelijk aan de slag. Het gevolg was al gauw kaakkramp, want nog nooit in mijn leven moest ik zo hard lachen tijdens het spelen van een game!

Sindsdien werd het me duidelijk dat de GTA-games het moesten hebben van de humor en de enorme plezierfactor. Ook in San Andreas trainde ik met regelmaat de lachspieren! Bij de aankondiging van een nieuw deel binnen de serie klopte mijn hart met een groot verlangen, want stel je voor wat Rockstar allemaal kon doen met de nieuwe generatie consoles! Toen Koninginnedag 2008 aanbrak, was het moment dan eindelijk daar: GTA IV was gearriveerd!

Ik mis iets…

Ik nam de game mee naar een enthousiaste vriend, die het schijfje vol trots in zijn Xbox 360 stopte. Binnen enkele minuten na het arriveren in de grote stad was de glimlach op mijn gezicht verdwenen. De GTA die ik had leren kennen, had ineens een serieuze, grimmige toon en het beviel me allerminst. Ineens werd ik bij de hand genomen om één of ander verhaal te ontrafelen, maar dat zocht ik helemaal niet! Ik wilde lekker aankloten, plezier beleven en uit m’n dak gaan in een dwaze stad!

Toegegeven, GTA IV kent nog steeds een flink portie humor, maar op een andere manier dan ik had gewild. Het is nu via de dialogen en uitzonderlijke personages dat de komedie wordt overgebracht. Ik kan dan ook niet ontkennen dat GTA IV’s verhaal ijzersterk is en wederom weet Rockstar een fantastische parodie neer te zetten van het Amerikaanse leven. De vrijheid en blijheid die er gegeven is in voorgaande delen ontbreekt echter en dat is voor mij de reden dat ik een hekel heb aan de game.

Het valt niet te ontkennen

Toch kan ik niet ontkennen dat GTA IV een meesterwerk is van begin tot eind, met uitzondering van enkele designkeuzes gerelateerd aan een niet nader te noemen neef. De stad bruist van de sfeer en het detail, de omgeving lijkt soms wel tot leven te komen en de gehele game is een technisch hoogstandje. GTA IV durf ik dan ook zeker niet slecht te noemen, integendeel, ik heb ontzettend veel respect voor het werk dat Rockstar heeft afgeleverd. Maar dan is er een zekere game genaamd Saints Row 2…

Mijn perfecte sandbox-game

Door de stad denderen met een stroomstootwapen, automobilisten voorzien van een choquerende ervaring en krom liggen van het lachen. Kort samengevat is dat mijn eerste speelsessie met Saints Row 2 en ik was spontaan verliefd op de game! In tegenstelling tot GTA IV word je volledige vrijheid gegund en dat is nou precies waar ik naar op zoek was in een sandbox-game. In Saints Row 2 word je constant beloond, zelfs tijdens het aankloten en naar die beloning was ik al jaren op zoek.

Ook Just Cause 2 wist mij op exact dezelfde wijze te verrassen, want in die titel draait het zelfs alleen maar om aankloten! Onheil veroorzaken, lokale vijanden een kopje kleiner maken of een gigantische militaire basis uitwonen; je wordt te allen tijde beloond. Saints Row: The Third kan Just Cause 2 zelfs overtreffen op dit gebied en ik weet nu al dat ik die game honderden uren ga spelen. Waarom? Puur vanwege de fantastische humor en de hoge plezierfactor die er geboden zal gaan worden.

De trailer…

Al met al betekent dit echter niet dat ik niet benieuwd naar GTA V, want ik ben oprecht verrast door de eerste trailer! Rockstar lijkt terug te keren naar haar roots en dat kan ik alleen maar applaudisseren. De game lijkt Vice City te gaan combineren met San Andreas en als het humorgehalte iets hoger ligt, dan wordt GTA V voor mij de perfecte uiting. Of dit het geval zal zijn, zullen we binnenkort ontdekken. Tot die tijd vermaak ik me met de andere, lachwekkende titels binnen het genre.

  1.   
    darkclown's avatar

    Ik zie liever een serieuze GTA met een diepgaand verhaal. Keihard lachen om een game doe ik nooit, dat doe ik bij goede komedies zoals “The big Lebowski”. De wat simpele humor in games, zoals het doodslaan van personen met een dildo vond ik leuk toen ik 12 was. Ik verwacht dan ook dat simpele humor door het ouder worden zal vergaan. 8)

  2.   
    bender's avatar

    GTA IV is zeker niet slecht, maar als je hem vergelijkt met SA dan mis ik toch wel iets zoals vliegtuigen en zeker en vast de humor van CJ zo dik mogelijk te maken bv. Maar volgens mij komen al die dingen terug in GTA V, zoals je in de trailer kon zien waren er meerdere fitnesstoestellen (1x bij zijn huis en 1x aan het strand). En de humor die vind ik persoonlijk niet nodig, daarvoor hebben we nu saint row. Anders zou het zijn zoals CoD met bf te vergelijken, niet omdat ze op elkaar lijken dat zo ook hetzelfde zijn. Al moet ik wel zeggen dat ik bij the ballad of gay tony wel meer een glimlach op mijn gezicht had gekregen dan bij the lost and damned of gewoon GTA IV.

  3.   
    GamerJaime's avatar

    darkclown schreef, "Ik zie liever een serieuze GTA met een diepgaand verhaal. Keihard lachen om een game doe ik nooit, dat doe ik bij goede komedies zoals “The big Lebowski”. De wat simpele humor in games, zoals het doodslaan van personen met een dildo vond ik leuk toen ik 12 was. Ik verwacht dan ook dat simpele humor door het ouder worden zal vergaan. 8) "

    Dat ben ik met je eens. Je hebt nu inderdaad games als Just Cause en Saints Row die dat oude GTA jasje hebben aangetrokken en ik hoop ook wel weer dat GTA5 een serieuze toon heeft dat was namelijk best goed in GTA4 wat ik alleen ruk vind en vond is dat personage Nico en zijn hele verhaal, zijn roots en zijn irritante neefje. Verder vind ik die gast echt onwijs lelijk dus zelfs dat stond mij niet aan, buiten dat baalde ik er ook nogmaals ontzettend van dat je nog maar zo weinig kon doen in die game hij draaide eigenlijk maar inderdaad om 1 ding en dat was het verhaal. Wat ik het allerliefste zie is dat ze het gegeven van GTA:San Andreas weer terughalen en met San Andreas al bestemming lijkt dat al te gaan gebeuren. Die game was namelijk ideaal en precies wat GTA moet zijn, er zat genoeg humor in,je kon onwijs veel in die stad maar het verhaal had ook een serieuze toon. Kortom als ze die serieuze toon van deel 4 nou eens doorvoeren in deel 5 en dat mixen met de vrijheid ,de mogenlijkheden en het speelse van GTA:San Andreas ben ik helemaal blij! 🙂

  4.   
    GamerJaime's avatar

    bender schreef, "GTA IV is zeker niet slecht, maar als je hem vergelijkt met SA dan mis ik toch wel iets zoals vliegtuigen en zeker en vast de humor van CJ zo dik mogelijk te maken bv. Maar volgens mij komen al die dingen terug in GTA V, zoals je in de trailer kon zien waren er meerdere fitnesstoestellen (1x bij zijn huis en 1x aan het strand). En de humor die vind ik persoonlijk niet nodig, daarvoor hebben we nu saint row. Anders zou het zijn zoals CoD met bf te vergelijken, niet omdat ze op elkaar lijken dat zo ook hetzelfde zijn. Al moet ik wel zeggen dat ik bij the ballad of gay tony wel meer een glimlach op mijn gezicht had gekregen dan bij the lost and damned of gewoon GTA IV."

    Je bent me net voor 😛 . Wat The Ballad of Gay Tony en The Lost and Damned betreft daar ben ik het ook met jou volledig mee eens. TBOGT was precies wat GTA4 eigenlijk moest zijn qua verhaal alleen had die qua speeltuin zeg maar en qua vrijheid en mogenlijkheden nog minder te bieden dan GTA4 maar das ook wel logisch het was namelijk een downloadable Content oftwel een uitbreiding op deel 4 en niet een volledig nieuwe game. The Lost And Damned vond ik qua verhaal ook niet echt boeiend en misschien ook wat te eentonig. Daarbij vond ik de personages ook hierin wederom niet boeiend en veeel te serieus en zat daar echt vrijwel geen humor in kortom ook dat deed mij niet veel.

  5.   
    WoKingNL's avatar

    Jonah, Ik ben het volledig met je eens, ik kocht ook GTAIV op release en vond er geen bal aan, ik miste hetzelfde, de feel uit SA en Vice city. Ik ben nu ik het zo lees toch wel weer een beetje benieuwd.

  6.   
    Tha Destiny's avatar

    Sterke column dit, kan me er erg in vinden. GTA IV verdiend het niet om “de beste game ooit te zijn”

  7.   
    darkclown's avatar

    Tha Destiny schreef, "Sterke column dit, kan me er erg in vinden. GTA IV verdiend het niet om “de beste game ooit te zijn” "

    Dat sowieso niet. Dan vond ik MW1 de beste game aller tijden (graphics,vernieuwde multiplayer,voice-actors,soundtracks)

  8.   
    toeter83's avatar

    Toch vreemd dat cod er weer bij gehaald word, dan komt er zo weer 1met bf en dan………………… Ontopic. Gta4 heb me erg mee vermaakt maar het heeft weinig te maken met de ouwere gta’s. Miste dan vooral De drogehumor.

  9.   
    Johnnie_NL's avatar

    GTA 4 was ook iets “donkerder” van sfeer en omgeving, dat stond sommigen ook niet aan, ik vind het nog steeds een erg mooie game, ondanks dat ie wat serieuzer is, waar ik me wel bij aansluit is dat er veeel te weinig te doen was i.v.m. San andreas, die heb ik gewoon kapot gespeeld, bij GTA 4 was ik nogal redelijk snel uitgepist op het gebied van “screwing around”.

  10.   
    -050- Critical's avatar

    Ik vind zelf dat screwing around geen fuck aan! leuk voor een minuutje of 5 maar dan is het wel genoeg, Ik vond het heerlijk om in gta IV gewoon wat door te stad te racen en af en toe een helikopter tourtje te volgen, een meisje te bellen of wat te gaan poolen met packie. Ik ben het daardoor ook totaal niet eens met je column. Ik denk dat het goed is dat gta een andere weg kiest dan Saints row en just cause, anders zie ik mijn favoriete serie de vernieling ingaan. 😳

    ik vind gta namelijk een perfect voorbeeld van een fantastisch geevolueerde serie met als hoogtepunt de 2 episodes, en het totale verhaal van de episodes en 4.

    om die reden vind ik gta 4 de beste game ooit, aangezien geen enkel verhaal zo goed en grappig, en toch verassend is neergezet!

  11.   
    Alfa Warrior's avatar

    We hebben nodig: Meer taart-in-het-gezicht grappen, Clowns, dildo’s als wapen, Funcheat, easter eggs, grappige teksten, ironische missies en als laatst de mogelijkheid om een SM kelder binnen te dringen in een bepaalde missie, dan is het spel compleet.

  12.   
    TimD167's avatar

    hm…iedereen zo zijn smaak he? Ik heb me juist heel erg vermaakt met GTA IV! Het verhaal is inderdaad serieus, maar er zijn zulke leuke karaktertjes die je tegenkomt dat de zijmissies vooral zeer grappig zijn. In een singleplayer zoek ik dan ook het serieuze verhaal.
    Voor de humor speel ik (nog steeds) de multiplayer met vrienden. Niets is zo lachen als met een helikopter op een van je vrienden crashen terwijl hij eindelijk die auto heeft gezien die hij wil hebben!
    Nu ben ik vooral blij met GTA V omdat het zich weer in San Andreas afspeelt en je niet alleen maar in de stad zit, maar ook in de natuur.

  13.   
    Helios929's avatar

    Gelukkig is je COLUMN je eigen ervaring een hoop zullen hem delen een hoop niet, ik ben blij dat er verschil zit tussen GTA en Saint Row, zou wat wezen zeg allemaal dezelfde games nou nou wat een fun zal dat geven.

    Ik heb me vermaakt met bijna alle GTA games behalve San Andreas daar moet ik nog steeds aan beginnen maar dat komt dat ten tijde van GTA SA een andere game uit was die helaas mij teveel online verslaving opleverde.

    GTA 4 was super vet en dan met name Gay Tony 😀

  14.   
    ps3 gek's avatar

    Ik vind saints row 2 echt slecht. Heb het gespeeld, maar die game was voor mij te onserieus! 😳 GTA IV viel bij mij ook een beetje tegen, maar het is bij mij wel een van de meest gespeelde spellen tot nu toe. Rockstar games is voor de next-gen consoles weer vooraan moeten beginnen. Met de engine die ze nu hebben bouwen ze GTA V met de nodige extra’s. Ik heb GTA 2 wel ooit gespeeld, maar de eerste GTA die ik in bezit had, was GTA Vice City. Daarna volgde San Andreas. San Andreas was nog beter dan GTA IV. Vanwege de gave cheats en de vele mogelijkheden. Ik ben erg blij dat de vliegtuigen weer beschikbaar zijn in GTA V, en ik ben er zeker van dat deze GTA beter wordt dan de andere. Laten we het in ieder geval hopen! 😉

    EDIT: Het grootste probleem in GTA IV was voor mij toch echt de stad! Na San Andreas waar je bergen, de grand canyons, Los Angeles, San Francisco en Las Vegas kon bezoeken per auto, vliegtuig, boot, fiets, motor, etc. In GTA IV bleef het allemaal tot één en de zelfde stad waar niet erg veel te beleven was. (Ook al heb ik er heel wat uren in zitten online ook!)

  15.   
    Koen's avatar

    Ik vind de serieuze richting van GTA IV juist een goede keuze. Dat maakt ruimte voor een noemenswaardig verhaal. De lust om te rotzooien kan mooi worden opgevangen door het ‘simpele’ Saints Row of natuurlijk in de multiplayermodus waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds van geniet. GTA IV blijft voor mij een klasse apart en misschien ook wel een van de beste games ooit.

  16.   
    brend5's avatar

    Bij GTA V moeten ze het kloten van San Andreas mixen met de serieuze ondertoon van GTA IV. Dan zou het weer Awesome worden, en voor iedereen die zegt mensen met een dildo doodslaan is niet leuk meer, zodra je in GTA V zo een ding in je handen krijgt is iemand dood meppen. en jezelf dood lachen, gewoon omdat het kan.

  17.   
    doodlefay's avatar

    -050- Critical schreef, "Ik vind zelf dat screwing around geen fuck aan! leuk voor een minuutje of 5 maar dan is het wel genoeg, Ik vond het heerlijk om in gta IV gewoon wat door te stad te racen en af en toe een helikopter tourtje te volgen, een meisje te bellen of wat te gaan poolen met packie. Ik ben het daardoor ook totaal niet eens met je column. Ik denk dat het goed is dat gta een andere weg kiest dan Saints row en just cause, anders zie ik mijn favoriete serie de vernieling ingaan. 😳
    ik vind gta namelijk een perfect voorbeeld van een fantastisch geevolueerde serie met als hoogtepunt de 2 episodes, en het totale verhaal van de episodes en 4.
    om die reden vind ik gta 4 de beste game ooit, aangezien geen enkel verhaal zo goed en grappig, en toch verassend is neergezet!"

    Exactly.

  18.   
    Gajes859's avatar

    Niet eens.
    Ik vind GTA IV briljant. Heb er ondertussen al 1000 uur in zitten. De eerdere delen heb ik niet uitgespeeld omdat ik de graphics toch iets te min vond (ik kocht ze pas later). Het niveau van humor van GTA IV vind ik best goed, het moet zeker niet de kant op gaan van Saints Row. Die bevat toch wel een hoop flauwe puberhumor. Helemaal eens DarkClown, als je dat wilt koop je Saint Row maar.
    Wat ik nog wel miste in GTA IV is:
    – destructable objects: laat me eens een winkel binnenrijden.
    – Ook (meer) gebouwen om te betreden
    – iets meer te doen als je niet in een missie zat
    – Nog meer (betaalde) DLC’s voor de SP. TBOGT was super.
    – Meer “geheugen”. Als mijn auto in de fik staat en ik de hoek om loop en terugkom is alles weg.
    – Als ik midden in de actie zat werd het beeld steeds schokkeriger.

  19.   
    xHouse's avatar

    Ja jammer, als je het niet meer leuk vind speel het dan ook niet. GTA IV was top, de voorgangers stuk voor stuk. GTA is misschien wel de grootste sandbox game, maar er zijn er ook andere die aardig dicht in de buurt beginnen te komen.

  20.   
    ps3 gek's avatar

    Meningen verschillen sterk zie ik al. Ik ben zelf ook meer van een goed verhaal en gta bieft de mogelijkheid en vrijheid om naast de verhaalmissies lekker te klooien. Een kruispunt blokkeren met bussen, de bussen opblazen en toekijken hoe alles afloopt. 😛

  21.   
    cool ice's avatar

    ja als je mij vraagt wat vind je de beste GTA zeg ik San Andreas. puur om de grote map, met afwisselend dorpjes, grote bossen, steden en uitgestrekte woestijnen. wat ik ook erg miste in GTA4 zijn dingen zoals, vliegtuigen, mogelijkheid om naar de kapper, tattoowinkel te gaan, wapens zoals ze vlammenwerper, minigun, kettingzaag. en zo kan ik nog wel door gaan. tuurlijk is GTA4 een prachtige game, maar mijn voorkeur zou uitgaan naar de stijl van San Andreas. en dat is precies wat Rockstar met GTA5 lijkt te gaan doen! Awesome! 😀

  22.   
    Hillianii's avatar

    Als het gewoon in San Andreas is, dan is het genoeg voor mij!

  23.   
    Houserz's avatar

    Ik ben het hier echt totaal niet mee eens.

    GTA4 is echt de beste game aller tijden! De sfeer, De grimmige stad, ik wil juist een volwassen verhaal met volwassen humor waar je moet opletten om de grap te snappen.
    Dat vind ik leuk, ze zijn voor mij de perfecte weg ingeslagen.

    Met een dildo van een meter over straat of mensen uit een circus kanon schieten is leuk voor even, niet het hele spel lang.

    Ik vond TBoGT ook super tof , met een beetje meer humor en kleur.
    Dat zag ik in de trailer van GTA5 ook wel terug, maar LA is denk ik wel wat zonniger dan de stad uit GTA4.

  24.   
    Rijstekorrel's avatar

    Ik vind ze allebei leuk gta hoort gewoon wat serieuser dat maakt het zo goed, Verder is saint rows gewoon goed zoals die is het past er ook bij.

    Ik ga met allebei veel plezier hebben 😀

  25.   
    locoferry's avatar

    het probleem van GTA IV vond ik dat het 1tonig was, en ik heb niks met liberty city