Dragon Age II: Mark of the Assassin DLC

In de eerste grote DLC voor Dragon Age II stond hoofdpersonage Hawke en zijn of haar familie centraal. In de tweede grote DLC speelt Hawke uiteraard weer een grote rol, maar deze uitbreiding draait toch vooral om Tallis, een vrouwelijke elf die een is met geweten en ook nog eens een aanhanger is van de Qun, het geloof van de Qunari. Klinkt gecompliceerd? Wacht maar tot je de DLC hebt gespeeld, want het levert namelijk ook nog eens een hoop problemen op…

Tallis wil namelijk The Heart Of Many te pakken krijgen dat zich, hoe kan het ook anders, in een kluis op het landgoed van een Orlesiaanse edelman bevindt. Dankzij Hawke’s status is het makkelijk om op het landgoed te komen, maar het kasteel in zien te komen is uiteraard weer een heel ander verhaal.

Geluisterd naar de fans

Ook met deze DLC laat BioWare weer zien goed geluisterd te hebben naar de fans. Dit was in Legacy al goed zichtbaar door het aantal puzzels en de pittigere gevechten, waarbij de omgevingen een grotere rol speelden. Ook in Mark of the Assassin zijn weer meer puzzels te vinden, die dit keer ook nog eens een flink stuk moeilijk lijken te zijn dan puzzels die we eerder in Dragon Age II hebben gezien.

Persoonlijk vind ik dit absoluut niet erg, omdat het een goede afwisseling is van al het vechten. Ik kan me echter wel voorstellen dat het lijkt alsof BioWare in deze DLC iets te ver gaat met het compenseren van de hoeveelheid puzzels, want in Mark of the Assassin hoef je, als je de juiste keuzes maakt, misschien maar de helft van de tijd te vechten.

Sluipen door de schaduwen

Als je eenmaal samen met Tallis in het kasteel bent en bij de kluis moet zien te komen, geeft de roodharige elf je een keuze. Je kunt je natuurlijk een weg naar de kluis vechten en iedereen neerhalen die je tegenkomt, maar deze aanpak heeft niet de voorkeur van Tallis. Zoals bij de meeste huurmoordenaars het geval is, valt ze het liefst zo min mogelijk op en bovendien lijkt ze niemand te willen doden indien dit niet nodig is. Ben je het met Tallis eens, dan zul je via de schaduwen door het kasteel moeten sluipen terwijl je bewakers afleidt en soms ook van achteren bewusteloos moet slaan.

Op zich is dit gedeelte een erg leuke afwisseling, omdat het je echt het gevoel geeft dat je het kasteel insluipt. Het is weer eens wat anders en het is niet iets dat je zou verwachten in een Dragon Age-game. Aan de andere kant had dit gedeelte ook wel iets beter uitgevoerd mogen worden. Er zitten hier en daar namelijk wat bugs in en doordat er net te weinig checkpoints zijn, is deze aanpak ietwat frustrerend. Achteraf gezien had ik toch liever een horde bewakers op mijn nek gekregen dan me schuil te moeten houden in de schaduwen.

Dat neemt echter niet weg dat ook Mark of the Assassin weer een erg leuke DLC is, die een heel nieuw stuk verhaal toevoegt aan de reeds bestaande game. De dialogen en teksten van je party members zijn ook weer heel tof en je merkt dat er echt aandacht is besteed aan deze extra content. Na de DLC verdwijnt Tallis helaas en kun je haar niet inzetten tijdens het normale spel, maar gezien het einde van akte twee is dit wellicht maar goed ook.

Conclusie

Met Mark of the Assassin zet BioWare opnieuw een erg leuke DLC neer, die een goede afwisseling en aanvulling is op het ‘basisspel’. Hier en daar zijn er wat schoonheidsfoutjes en punten waar meer aandacht aan besteed had moeten worden, maar dat neemt niet weg dat voor de fans deze extra content weer heel wat uurtjes speelplezier toevoegt.

Dragon Age II: Mark of the Assassin is voor 800 BioWare Points te verkrijgen voor de PC, voor 800 Microsoft Points voor de Xbox 360 en voor tien euro op het PlayStation Network.

 1.   
  limsma's avatar

  heb hem zelf gespeeld moet zeggen dat ik hem echt erg leuk vind. ๐Ÿ˜†

 2.   
  Tadao's avatar

  Geen cijfer?

 3.   
  Majo's avatar

  Tadao schreef, "Geen cijfer? "

  Omdat het een DLC is, staat er inderdaad geen cijfer bij dit artikel ๐Ÿ™‚

 4.   
  Tadao's avatar

  Majo schreef, "

  ”Tadao” schreef, "Geen cijfer? "

  Omdat het een DLC is, staat er inderdaad geen cijfer bij dit artikel :)"

  Ach, ik snap het niet meer, tijdje terug zag ik ook nog dragon age DLC, met cijfer xP

 5.   
  Majo's avatar

  Tadao schreef, "

  ”Majo” schreef, "[quote=”Tadao”].."

  Omdat het een DLC is, staat er inderdaad geen cijfer bij dit artikel :)"

  Ach, ik snap het niet meer, tijdje terug zag ik ook nog dragon age DLC, met cijfer xP[/quote]

  Ik neem aan dat je de Legacy DLC bedoelt? Daar stond ook geen cijfer bij, net zoals bij deze. Maar als ik zou moeten kiezen, dan zou Legacy het hoogste cijfer krijgen van de twee. ๐Ÿ™‚

 6.   
  Tadao's avatar

  Majo schreef, "

  ”Tadao” schreef, "[quote=”Majo”].."

  Ach, ik snap het niet meer, tijdje terug zag ik ook nog dragon age DLC, met cijfer xP"

  Ik neem aan dat je de Legacy DLC bedoelt? Daar stond ook geen cijfer bij, net zoals bij deze. Maar als ik zou moeten kiezen, dan zou Legacy het hoogste cijfer krijgen van de twee. ๐Ÿ™‚
  [/quote]
  Ah, ik zat dan wss een beetje mindf**** te denken ^^” Excuses