Rayman: Origins

Zeg je Rayman, dan zeggen veel mensen al snel Raving Rabbids. We zijn immers de afgelopen jaren overspoeld door games met die grappige, soms zelfs gruwelijk irritante konijnen. Je zou haast vergeten dat Rayman nog een eigen leven had, voor de avonturen met de hyperactieve Rabbids. Ubisoft achtte de tijd rijp om weer eens terug naar het begin te gaan met Rayman. Wij namen Rayman: Origins eens mee voor een vroege test.

Handgetekend

Rayman: Origins schotelt ons weer een lekkere side-scrolling platformer voor, waarbij direct de visuele pracht van de game opvalt. De handgetekende stijl van de werelden en de characters ziet er geweldig uit en het past perfect bij de game. 2D meets 3D, klassiek meets modern. Een ideale basis om eens wat meer te leren over de oorsprong van Rayman, zijn makker Globox en diverse absurde figuren en bijzondere verhaallijnen.

Toch is het niet allemaal retro, want qua gameplay doet Rayman: Origins bijzonder veel denken aan recente platformers, zoals New Super Mario Bros. Wii. Via een ‘hub-wereld’ kun je afzonderlijke levels selecteren, er is veel te springen en ontdekken in een level en je kunt in co-op samenwerken. En als iemand van de groep onverhoopt het loodje legt, komt het betreffende character in een herkenbare zeepbel omhoog gedwarreld en kun je weer met zijn allen door.

Hyperactief

Daar ligt dan ook de kracht van Rayman: Origins, want juist met vrienden of familie is het spel bij vlagen heerlijk hilarisch. Je kunt elkaar helpen om lastige plekken te bereiken, of ga gewoon iemand even lekker pesten als je daar zin in hebt. Wil je echt wat presteren, dan kan het behoorlijk irritant zijn als iedereen alleen maar hyperactief door het scherm stuitert. Bedenk dus goed met wie je de game echt zou willen spelen.

Toch is netjes samenwerken van groot belang als je alles uit de game wilt halen. Dit wordt prima ondersteund door het bekende principe van drop-in/drop-out co-op, waarbij een speler op elk gewenst moment kan aanhaken of stoppen. En aan vrienden heb je heel veel in de game! Diverse collectibles zijn er om te verzamelen, maar daarvoor dien je wel veel levels uitgebreid te verkennen en geheime locaties te ontdekken. Op het oog zou je denken dat je niet veel meer doet dan alleen maar rennen en op vijanden springen, á la Mario-stijl, maar er valt wel degelijk meer variatie en uitdaging te ontdekken voor de meer serieuze gamer.

Voorlopige conclusie

De preview-versie van Rayman: Origins wist al voor veel vermaak te zorgen, al moet uit de volledige versie straks nog blijken of al het gespring, gepuzzel en geram ook na wat meer speeluren leuk blijft. Voor de fanatieke Mario-fans voelt het af en toe wel erg herkenbaar aan en het gevaar van repetitieve gameplay ligt heel voorzichtig op de loer.

Toch lijkt Rayman: Origins in elk geval genoeg in huis te hebben om de ouderwetse Rayman weer eens goed op de kaart te zetten. Visueel is Rayman: Origins een pareltje en het voelt ook wel weer fijn om eens zonder die Rabbids los te kunnen gaan. Eind deze maand kunnen we een echt oordeel gaan vellen als de game in de winkels ligt.

 1.   
  Zeeha's avatar

  wat kijk ik uit naar deze kleurrijke game 😉

 2.   
  RemcoBluB's avatar

  Ik vind dit, persoonlijk, een beetje kinder game.
  Alleen die jeugd van tegenwoordig zitten allemaal op CoD enzo -__-
  Dus ben ik bang dat zulke games niet veel zullen worden.

  Netzoals dat je kinderen van 8 met bb’s ziet, da vind ik persoonlijk te ver gaan!

 3.   
  See4urSelf's avatar

  Zo verschrikkelijk jammer dat deze game niet naar de PC komt (ook echt Origins haha). Maarja.. wie weet. Dan maar de ps3 weer onder het stofvandaan halen

 4.   
  alighttrunks's avatar

  De demo was al heel leuk. Ik ga hem zeker halen 😀 😀

 5.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Ik wil deze game ontzettend graag hebben vanwege de humoristische stijl, maar ik vind ‘m toch nog iets wat aan de dure kant. Maar ‘mark my words’, hij komt sowieso in m’n collectie. 😉

 6.   
  mell-94's avatar

  Deze ziet er echt heeeel gaaf uit, ga de demo er straks is van opzoeken 😀

 7.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  Rayman 2 was serieus Great!. maar dit word egt flop 🙁