Mijn grootste angst, Condemned 2

Halloween is weer gearriveerd in ons lieve landje en dankzij deze duistere feestdag kunnen wij jullie alsnog vermaken met een blik op enkele horror-games, die aan ons kritische oog voorbij zijn gegaan. Condemned 2: Bloodshot, een unieke survival-horror game met detective-elementen, is hier een voorbeeld van. Wat maakte deze horror-game nou zo bijzonder en wordt het eerste deel, Criminal Origins, overtroffen?

Hoe diep kun je zinken?

Condemned 2: Bloodshot speelt zich een aantal maanden af na het origineel. Serial Killer X heeft zichzelf neergeschoten en jij bent na alle traumatiserende gebeurtenissen in de goot beland, letterlijk. Onze grote vriend Ethan Thomas is een alcoholist en junk geworden, lijdt aan hallucinaties en heeft ontslag genomen bij het bureau waar hij voorheen forensisch inspecteur was. Direct wordt duidelijk dat Bloodshot een totaal ander verhaal met zich meebrengt, maar daarnaast ook het verhaal uit het vorige deel meeneemt, om zo een geheel te vormen.

De game sleurt de speler mee door de wereld van het laagste van het laagste; de stad waarin Bloodshot zich afspeelt, is door de gebeurtenissen uit het eerste deel nog verder heen. De omgevingen van de game zijn de locatie voor een horror-game; sloppenwijken, verlaten fabrieken en een oud containerschip. Zelfs de mensen waar je mee in contact komt, zien eruit alsof ze jaren geen douche gezien hebben. Ik werd in een ware hel meegesleurd…

Crime Scene Investigation

Condemned: Criminal Origins was voor zijn tijd een vernieuwende, innovatieve game binnen het genre, dankzij ongekende audio en gameplay. Bloodshot had dus de taak om deze formule mee te nemen en te verbeteren. Uiteraard, als horror-junkie was ik eerst kritisch, maar al snel vergat ik mijn vragen en gingen mijn emoties over in puur genot.

Vanaf het moment dat jij met een baksteen een “extreme makeover” krijgt, wordt hoofdrolspeler Ethan in een hel van waanideeën, marteling en angst geworpen. Vanaf dit moment begint de gameplay tot zijn recht te komen.

Als ex-forensisch inspecteur beschik jij nog over de nodige spulletjes om moorden op te lossen en bewijs te verzamelen. Van UV-licht tot het inspecteren van een afgerukte arm om te zien op welk tijdstip de moord is gepleegd; het is grimmig, ijskoud en keihard. Nooit eerder speelde ik een horror-game die de wereld van het spel zo in je gezicht forceerde.

Maar uiteraard moet er ook voor je leven geknokt worden!

Mano a Mano

Een van de core-aspecten van deze titel is het combat-systeem. Alle voorwerpen in een gebied kunnen als potentieel wapen gebruikt worden; van loden pijpen tot shotguns en zelfs WC-brillen. En dan komt het; de vijanden uit Bloodshot.

De stad is een regelrechte puinhoop en bijna iedereen is veranderd in een hersenloze moordenaar. Het idee is al redelijk gestoord, maar Monolith heeft de game getrakteerd op een aantal zieke junkies die Ethan in de val zullen proberen te lokken. Van mannen bekleed in teer tot junkies die aan anorexia lijden, wachtend op een slachtoffer, bewapend met een spuit.

Het mag duidelijk zijn dat Bloodshot een gestoorde titel is, maar toch blijft het tot moes slaan van de vele junkies (vreemd genoeg) erg plezierig.

Mocht het verhaal na verloop van tijd niet meer boeien, of wil je even de nodige agressie kwijt, dan kan dat natuurlijk! De titel kent namelijk ook een multiplayer-modus, waarin het simpelweg een spelletje kat-en-muis wordt; junkies tegen de politie! Dit alles gepaard met de meest zieke locaties die je je voor kunt stellen… Kortom, spelen die handel!

Engste game aller tijden…?

Condemned 2: Bloodshot is een survival-horror game die er eentje is naar mijn hart. Resident Evil, het origineel, blijft natuurlijk een favoriet, maar een game die op een zwaar psychologisch niveau doodsangsten veroorzaakt, is voor mij een absolute topper.

Een constant gevoel van paranoia komt met deze game mee, of er nou echt iets naar jou op jacht is of niet. De sfeer, het geluid en de gehele presentatie maken dit een must-have voor elke horror-fan.

Tot slot wil ik deze special concluderen met een aantal tips voor de personen die het aandurven deze horrortrip te maken. Als allereerst; hou je niet van extreme ‘’in your face’’-horror, dan is dit absoluut geen game voor jou. De meeste schrikeffecten en spanningsmomenten zijn zo in elkaar gezet dat je af en toe niet verder wilt spelen.

Mocht je echter niet vies zijn van wat keiharde angst en spanning, dan is dit de game voor jou tijdens Halloween!

 1.   
  ps3 gek's avatar

  Condemned 2 is echt een ziek spel! Heb het in het donker gespeeld samen met een maat van me. Damn. Loop je met een metalen pijp een ruimte binnen, beginnen de lichten in de ruimte uit te vallen. Zie je plots een rolstoel aan komen rollen en zie je iemand weg rennen. Ik er achteraan, achtervolg die zombie met mijn pijp als wapen haha, gaat ie achter een hoekje staan, is ie plots weg, draai ik me om, staat ie achter me! Echt wat een gruwelijk spel. 😆

 2.   
  ..:BlackPanther:..'s avatar

  Wil je egt griezelen?

  Speel Amnesia snachts met je koptelefoon in het donker!

  Niet in je broek gescheten? geld terug 😛

 3.   
  Codename_black's avatar

  Glenn wat een geweldige collum zeg!!!

 4.   
  Alfa Warrior's avatar

  Ff wat footage gezien, ben het met je eens – jezus.

 5.   
  ps3 gek's avatar

  ..:BlackPanther:.. schreef, "Wil je egt griezelen?
  Speel Amnesia snachts met je koptelefoon in het donker!
  Niet in je broek gescheten? geld terug :P"

  LOL! +1 😆

 6.   
  FishHookz's avatar

  ..:BlackPanther:.. schreef, "Wil je egt griezelen?
  Speel Amnesia snachts met je koptelefoon in het donker!
  Niet in je broek gescheten? geld terug :P"

  Tip van de dag: Ga eerst maar de WC voordat je Amnesia gaat spelen 😉

 7.   
  Tadao's avatar

  Senzanome schreef, "

  ”..:BlackPanther:..” schreef, "Wil je egt griezelen?
  Speel Amnesia snachts met je koptelefoon in het donker!
  Niet in je broek gescheten? geld terug :P"

  Tip van de dag: Ga eerst maar de WC voordat je Amnesia gaat spelen 😉 "

  Challenge accepted

 8.   
  ExtremeDotCom's avatar

  zeg net at filmpjes van het spel,echt ziek 😮

 9.   
  mmx's avatar

  Mooie revieuw ik heb deze ook uitgespeels en de games op zich zijn cool .complimenten voor de review ! 😀 🙂