The Darkness II Hands-On

Het is dit weekend Halloween en hoe vet is het dan ook dat ik deze week in de duistere huid mocht kruipen van Jackie Estacado, om samen met mijn demonische tentakels een bordeel onveilig te maken, lichamen in tweeën te rijten, armen af te trekken, mensen door hun kop te knallen en, voor het eerst in mijn leven, te quad wielden. The Darkness II is het vervolg op de culthit uit 2007, waarbij strategische gameplay met licht en donker, gecombineerd wordt met keiharde, brute 18+ actie. Digital Extremes heeft zich ontfermd over The Darkness II en zij pakken het verhaal weer op twee jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel. En dat er veel te vertellen is over een man met demonische krachten én twee nog demonischere tentakels is een understatement.

Doctor Octopussy!

Kennen jullie Spider-man 2 nog, waarin Doctor Otto Octavius (Doc Ock!) de strijd aangaat met Spidey om New York te veroveren, geld te stelen en wraak te nemen op de wereld vanwege de dood van zijn vrouw? Als mislukt experiment kreeg hij vier mechanische tentakels op zijn rug die ook nog een eigen leven gingen leiden. Geloof me, Doctor Octopus is een pussy in vergelijking met Jack, want hoewel hij de helft van het aantal tentakels heeft, kunnen ze mensen letterlijk in tweeën scheuren of en zelfs hoofden afhakken. In de speelbare demo die ik te spelen kreeg werd dat maar al te duidelijk in een bordeel van The Brotherhood, de gemene organisatie waartegen je strijdt in de game.

Al snel werd duidelijk dat The Darkness II een game is waarbij je moet nadenken over je bewegingen. Run & Gun acties hebben bijna altijd de dood tot gevolg en het strategisch uitmoorden van de tegenstand is daarom veel verstandiger. De eerste barrière is vaak te vinden in aanwezigheid van licht. Demonische tentakels kunnen slecht tegen licht en bovendien zullen ze je niet genezen als er licht schijnt. Kortom, alle lichten moeten uit alvorens je verder kunt en dan heb je ook nog te maken met vele tegenstanders. Deze zijn uit te schakelen door middel van de tentakels, het grote scala aan vuurwapens, maar ook door speciale krachten, die te ontgrendelen zijn middels een heuse skill tree. Jawel, ook The Darkness II gaat verdiepen met RPG-elementjes. Door Dark Essence te verzamelen kun je nieuwe krachten ontgrendelen op het gebied van aanvallen, genezing en vuurwapens. Een mooi voorbeeld is de Swarm, dat een groep insecten op vijanden afstuurt om ze tijdelijk te verdoven. Ook je demonische tentakels kunnen natuurlijk geüpgraded worden.

Schattig Brits huisdier

Dat de gevechten niet gemakkelijk zijn is wat mij betreft een goede keuze en gelukkig kreeg ik ook hulp uit onverwachte hoek. De zogenaamde Darkling was er om mij te begeleiden in mijn avonturen, inclusief een schandalig Brits accent en een kek Brits t-shirt. Niet alleen is hij blijkbaar Brits, maar ook hilarisch om naar te luisteren. Ook kregen we in de missie de kans om even in zijn huid te kruipen en aangezien hij vele malen zwakker is en geen seconde tegen licht kan, was dat een leuke afwisseling in de brute actie van Jack. Het kruipen door luchtschachten was niet heel spannend , maar de aanvallen die de Darkling van achteren doet zijn zeer bruut te noemen. Bijtend in de nek van een tegenstander bloed die een pijnlijke dood waarna de schattige Darkling weer verder gaat. Het is een leuke afwisseling in een voor de rest al diepe game.

Voorlopige conclusie

The Darkness II lijkt een mooie stap voorwaarts te maken ten opzichte van het eerste deel. De gameplay is niet alleen uitdagend, maar ook diep, mede dankzij de nieuwe krachten in de skilltree, maar ook dankzij de tentakels, die bijvoorbeeld autodeuren kunnen gebruiken als schild. De afwisseling met de Darkling is leuk, maar op dit moment weet ik nog niet hoe vaak dat zal voorkomen in het spel. Mijn grootste tevredenheid gaat echter uit naar de absolute ongegeneerde bruutheid van de game. Het maakt The Darkness II luguber, macaber, maar bovenal ook heerlijk voer voor elke volwassen gamer.

  1.   
    coolsharpei's avatar

    Geweldig spel, trok mij vooral door het verhaal, maar hoe zijn de graphics ervan? niks over gelezen namelijk.

  2.   
    RinusReetRidder's avatar

    In de vorige preview stond dat het wel een hele mooie stijl heeft. Echt comic book graphics. Dat spreekt mij wel aan 🙂

  3.   
    Oldsk00ll's avatar

    Ik vond het eerste deel wel tof toen ben ik de comics gaan lezen en vond ik het nog toffer 😛
    Dus heb zeker zin in deel2 😀

  4.   
    toqeer's avatar

    deel een was al vet en deze word alleen maar vetter door het verhaal 😛

  5.   
    mmx's avatar

    Deel 1 was super maar deze ziet er goed uit dus gepre orderd !

  6.   
    Tadao's avatar

    Maar hoe zit het met de graphics in vergelijking met deel 1? en de sfeer op bruut na?