Hobo with a Shotgun blu-ray

Rutger Hauer is momenteel te zien in De Heineken Ontvoering, waar hij de getraumatiseerde Alfred Heineken neerzet. Aan het gezicht te zien van zijn personage in Hobo with a Shotgun heeft ook hij vreselijke dingen meegmaakt. De zwerver is op zoek naar rust en neemt de trein naar Hopetown. Hoop is het laatste wat in dit dorp te vinden is…

Prachtige pulp

Hobo with a Shotgun begint zeer kleurrijk met de reis van onze hoofdrolspeler naar zijn volgende bestemming. Door het gebruik van het ouderwetse Technicolor zien we de omgeving mooi in beeld. Tot we aankomen bij de eindhalte Hometown, het dorp is een ravage. Zwervers vermoorden elkaar op straat, hoeren doen hun zaakjes en een vent wordt op zeer brute wijze gemarteld. Welkom bij een overheerlijke pulpfilm!

Wie niet zit te wachten op het in brand steken van onschuldige kinderen met behulp van een vlammenwerper, een menselijke piñata kapotgeslagen door drie naakte vrouwen of onze Hobo, die op de meest originele manieren omgaat met zijn shotgun, kan deze film best links laten liggen. Wie heeft genoten van films als Machete en Planet Terror, zal zich ook met deze film enorm vermaken. Net als de eerder genoemde films was Hobo with a Shotgun al te zien in trailervorm tijdens Grindhouse. De twee films, Death Proof van Quentin Tarantino en Planet Terror van Robert Rodriguez, werden als een grindhouse double feature gepresenteerd en aangevuld met passende neptrailers. Zo nep zijn de trailers niet meer, Rodriguez maakte zelf een film van Machete en Jason Eisener deed onlangs hetzelfde met zijn Hobo. Waar de Mexicaan kon beschikken over een sterrencast en een aanzienlijk budget, moest Eisener het doen met zijn creativeit en passie voor het exploitation genre.

Rutger Hauer

Gelukkig heeft de film Rutger Hauer, de man is in bloedvorm. Hauer speelde in zijn Amerikaanse carrière al diverse rollen (Blade Runner, Blind Fury, Sin City, Batman Begins) en heeft op 67-jarige leeftijd inmiddels een getekend gezicht, perfect voor de hoofdrol. De hobo heeft een zware tijd achter de rug en bij zijn aankomst in het krankzinnige dorp laat het geweld hem noch warm noch koud. Hij ziet hoe een meisje wordt ontvoerd door een kerstman en pooiers die hardhandig omgaan met hun hoertjes. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Uiteindelijk verliest de hobo zijn kalmte als in een discotheek een vrouw wordt aangerand. Hij mag dan misschien minder mobiel zijn, je kan beter geen problemen zoeken met deze zwerver.

De dader heet Slick en is een van de twee zonen van Drake, de baas van het gehucht. De jonge knul ziet eruit als een jonge versie van Tom Cruise on acid en wordt meegenomen naar het politiebureau door Hauer. Daar ondervindt hij hardhandig dat ook de politie in de macht is van Drake en zijn jongens. Buiten het bureau strompelt onze held door de donkere straten en ziet hij het mishandelde meisje. Abby is haar naam en ze neemt hem mee naar huis. Eindelijk die welverdiende rust en met de nodige alcohol komt de hobo er weer bovenop. Een mooie relatie ontstaat met ruimte voor karakterontwikkelingen. De volgende morgen zien we hoe Hauer wat geld verdient zodat hij eindelijk zijn grasmaaier kan kopen en eindelijk een eigen zaakje kan beginnen.

Grasmaaier of Shotgun

In de winkel is het niet veiliger dan buiten wanneer enkele gemaskerde gasten de zaak willen beroven. Onze dakloze heeft er genoeg van, naast de grasmaaier hangt een shotgun, tijd om zoals Steven Seagal Above the Law te staan. De drie kerels krijgen op creatieve wijze hun verdiende loon. Later volgen de pedofiele kerstman en de handtastelijke pimp dezelfde weg als de overvallers. De hobo vervangt het gras maaien door het neermaaien van gespuis met behulp van zijn shotgun. Wat volgt is het gevecht van één man tegen een heel dorp onder leiding van Drake en zijn twee zoons. Drake is zelf niet onder de indruk van zijn kroost en hoopt dat ze van hem een trotse vader kunnen maken.

Slick en zijn broer Ivan gebruiken de zoektocht naar de hobo om duidelijk te maken dat zij de princes of Fuck Town zijn. Het tempo van de film ligt al vrij hoog maar wordt nog harder aangeschroefd. We krijgen de leukste camerastandpunten te zien tijdens de overwegend bloederige scènes en de goede soundtrack zorgt voor extra sfeer. De nu al beruchte flamethrower scene met ondersteuning van de discoknaller Disco Inferno is een briljante vondst. Het getuigt nogmaals van de creatieve drive van de film. Hobo with a Shotgun is zwaar over the top maar met zo veel passie gemaakt dat het een genot is om, als liefhebber van het genre, naar deze film te kijken.

In de jaren ’70 en ’80 was er een overvloed aan dit soort films dankzij de Italiaanse pulpfilms en de Amerikaanse Troma studio. Creatieve low-budgetfilms zoals Evil Dead, the Toxic Avenger, Ilsa She-Wolf of the SS en Django met B-acteurs die over the top acteerprestaties neer zetten en waar het bloed vergieten tot kunst wordt verheven. Rodriguez en Tarantino, momenteel bezig met een eigen versie van Django, zijn zwaar beïnvloed door deze films. Regisseur Eisener heeft met Hobo geen ode gemaakt aan het grindhouse genre maar het ademt het genre. Helaas zaten er bij deze blu-ray uitgave geen extra’s, er bestaat een documentaire over de film die na het zien van de film de moeite waard lijkt om te bekijken.

Conclusie

Hobo with a Shotgun vertelt in de fake trailer al het hele verhaal, maar daar draait het bij dit soort films niet om. Het gaat om het hoofdpersonage en die wordt uitstekend neergezet door Rutger Hauer. Op zijn oude dag mag hij zich uitleven als een zwerver die met zijn shotgun de straten van Hopetown schoonveegt. De film is niet geschikt voor mensen met een zwakke maag. De liefhebbers krijgen smakelijke porties met gruwelijke actie geserveerd door onze Nederlandse trots en prachtig in beeld gebracht dankzij regisseur Eisener. Het gebruik van Technicolor zorgt voor mooie contrasterende beelden, terwijl de typische muziek op de achtergrond speelt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Rutger Hauer in bloedvorm
  • Sterk camerawerk
  • Creatief schietwerk
  • Muzikale ondersteuning

Wat is NOT

  • Zeker niet voor iedereen

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren