Ratchet & Clank: All 4 One

Ontwikkelaars lijken zich tegenwoordig steeds minder te realiseren dat er veel gamers rondlopen die een sociaal leven hebben. Waar pakweg acht jaar geleden de winkels vol lagen met offline multiplayer-titels, zijn mensen die tegenwoordig een game samen met een vriend op de bank willen spelen aangewezen op een zeer kleine groep spellen. Gelukkig kwam Insomniac onlangs met Ratchet & Clank: All 4 One, een game die zowel online als offline met drie kameraden kan worden gespeeld. Maar is dit spel ook leuk voor de hardcore gamer, of enkel gericht op vaders, moeders en kleine kinderen?

Een voor allen…

De subtitel All 4 One is zeer toepasselijk. Niet alleen omdat spelers die samenwerken onder dit motto een stuk verder zullen komen dan mensen die ieder hun eigen weg kiezen, maar ook omdat het spel maar liefst vier speelbare personages bevat. Gamers kunnen kiezen uit de bekende lombax Ratchet, het pientere robotje Clank, de immer hilarische Captain Qwark en de kwaadaardige Dr. Nefarious. Mensen die één of meer delen uit de Future-trilogie hebben gespeeld zullen ongetwijfeld verrast zijn dat Dr. Nefarious zich deze keer aan de kant van de helden heeft geschaard. Insomniac heeft dit echter op een logische wijze in de verhaallijn verweven.

Dr. Nefarious heeft namelijk een plan bedacht om zijn drie aartsvijanden voor eens en voor altijd om zeep te helpen. De boel loopt echter, zoals gebruikelijk, al snel in het honderd wanneer het bloeddorstige monster Light-Eating Z’Grute per ongeluk los wordt gelaten in Luminopolis. Als Nefarious zijn avontuur na wil kunnen vertellen is hij genoodzaakt samen te werken met het heldhaftige duo (en Captain Qwark). Aanvankelijk resulteert dit in slaande ruzies, maar gaandeweg bouwen de vier een opmerkelijke en hilarische vriendschap op.

Samen, maar ook alleen

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat samenwerken een zeer grote rol speelt in Ratchet & Clank: All 4 One. Het leukste is dan ook om het spel met één of meer vrienden te spelen (dit kan zowel online als offline), maar desgewenst kun je de verhaallijn ook in je eentje doorploegen. Je wordt dan altijd vergezeld door een computergestuurde teammaat en belangrijk in zo’n geval is dat de AI van dit personage vlekkeloos werkt. Gelukkig zit dit meestal wel snor: je kompaan staat zijn mannetje in zowel kleine als grote gevechten (al wil hij tijdens het springen van platform naar platform nog wel eens de weg kwijtraken) en begrijpt vrijwel altijd wat jij van plan bent. Mocht hij onverhoopt toch een andere kant opgaan dan jij, dan kun je hem met een druk op de L2-knop eenvoudig terugfluiten.

Ook voor je kleine neefje

De elementen die centraal stonden in de vorige Ratchet & Clank-games zijn opnieuw aanwezig. Zo bevat All 4 One een flinke dosis humor: de dialogen tussen Captain Qwark en Dr. Nefarious deden mij meermaals hardop lachen en de grappen zijn gelukkig niet kinderachtiger gemaakt om een groter publiek aan te spreken. Helaas valt dit van de gameplay niet altijd te zeggen: de meeste puzzels zijn wel erg simpel en het eerste deel van het spel biedt voor doorgewinterde gamers te weinig uitdaging. Ook het stijltje is iets kleurrijker dan voorheen en de nieuwe personages zijn duidelijk geïntroduceerd om jongere spelers aan te spreken. Zo bevat All 4 One nog wel meer opvallende designkeuzes, waarbij het ontbreken van de mogelijkheid om de camera handmatig bij te sturen, nog wel de opvallendste is. Op zich geen probleem, ware het niet dat de camera regelmatig in onhandige hoeken draait waardoor je niet kunt zien waar je naartoe loopt. Gelukkig maken het fraaie leveldesign en de prachtige graphics veel goed: het spel ziet er zeer strak uit (al zijn de graphics minder mooi dan in A Crack in Time) en de cutscenes zijn om je vingers bij af te likken.

Wilde zwijnen

Geen Ratchet & Clank-game zonder een flink arsenaal aan wapens. All 4 One bevat dan ook een uitgebreid scala aan schietijzers met enkele oude bekenden zoals de Combuster en Mr. Zurkon, maar gelukkig doen ook nieuwe geweren hun intrede. Wat te denken van de Thundersmack, een krachtig wapen waarmee je onweerwolken op kunt roepen? Ook de Critter Strike, die je vijanden op Elite-niveau in wilde zwijnen verandert, mag er zijn en zorgt regelmatig voor komische taferelen.

Conclusie

Ik ben aangenaam verrast door Ratchet & Clank: All 4 One. Het mag dan misschien niet het vervolg zijn waar de hardcore fans op hoopten, tegelijkertijd is wel aan alles merkbaar dat dit een Ratchet & Clank-game in hart en nieren is. De exotische wapens, geweldige humor en heerlijke platform-actie weten zeer te bekoren, maar helaas gooien de eenvoudige puzzels en irritante camera soms roet in het eten. Dat neemt echter niet weg dat Ratchet & Clank: All 4 One een van de leukste co-op games is voor de PlayStation 3 en, vooral samen met vrienden van vlees en bloed, garant staat voor flink wat uurtjes speelplezier.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Co-op
 • Zeer solide platform-actie
 • Heerlijke humor en dito voice acting
 • Fraai leveldesign

Wat is NOT

 • Soms te eenvoudig
 • Bij vlagen kinderachtig
 • Irritante camera

7.5

 1.   
  RinusReetRidder's avatar

  Ziet er toch wel weer vermakelijk uit. Misschien niet nu meteen kopen maar begin volgend jaar ofzo 🙂

 2.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  ‘Bij vlagen kinderachtig’
  Was dit spel niet gemaakt voor kinderen Leon? 😆

 3.   
  Leon's avatar

  HardcoreGamer™ schreef, "’Bij vlagen kinderachtig’
  Was dit spel niet gemaakt voor kinderen Leon? :lol:"

  Lol xD Maar lees de review en je begrijpt mijn punt 😛

 4.   
  Superwasbeer's avatar

  Is het een beetje de moeilijkheidsgraad zoals in Crack in Time?

 5.   
  Leon's avatar

  Superwasbeer schreef, "Is het een beetje de moeilijkheidsgraad zoals in Crack in Time?"

  Nope, makkelijker. Maar op de hoogste moeilijkheidsgraad is het tweede deel van het spel nog best lastig!

 6.   
  rillake's avatar

  Ik geef het een 6,5. Puur omdat het niet zo goed is als de andere Ratchet & Clank games, Quest for Booty was trouwens ook al een tegenvaller.