Jurassic Park Ultimate Trilogy

Het is het jaar 1993 en een nog jonge, toekomstige hoofdredacteur begeeft zich met wat volwassenen voor het eerst naar de bioscoop. Aangezien de groeispurt al vroeg was ingezet kon de jonge knul met gemak voor 12 jaar of ouder door, dus het was geen probleem om de wereld van ‘het witte doek’ voor het eerst mee te maken met een indrukwekkend, episch avontuur: Jurassic Park. Het bleek de start van een heerlijke verslaving…

Shoot her! Shoot her!

Je raadt het al, die bewuste hoofdredacteur in wording was ondergetekende. Hoewel ik destijds nog weinig oog had voor de techniek achter de film, maakte Jurassic Park een ongekende indruk op me. De dinosaurussen waren zo realistisch, er waren volop memorabele scènes en John Williams wist mijn muzikale hart sneller te laten kloppen met geweldige filmmuziek. Inmiddels zijn we ongeveer 18 jaar verder, heeft Jurassic Park vrij snel na het origineel nog twee vervolgen gehad en zijn er alweer stevige geruchten omtrent een volgend avontuur. Dat vierde deel laat nog wel een tijd op zich wachten en des te toffer is het om met de huidige mogelijkheden nog eens in optimale vorm terug te keren naar Isla Nublar en Isla Sorna met de Jurassic Park Ultimate Trilogy op blu-ray.

Because we are being hunted…

Natuurlijk is niet iedereen opgegroeid met de dino-trilogie, dus voor het gemak volgt eerst even een introductie van de drie verhalen. Op een afgelegen eiland in de buurt van Costa Rica heeft de steenrijke John Hammond het samen met wetenschappers voor elkaar gekregen om uit prehistorische muggen bloed van dinosaurussen te halen en nieuwe dino’s te kweken. Hammond wil de wereld kennis laten maken met de echte dinosaurussen in zijn thema-park en hij schakelt de hulp in van enkele experts, een investeerder en zelfs zijn eigen kleinkinderen om als eerste bezoekers kennis te maken met Jurassic Park. Een bezoek dat ze niet snel zullen vergeten…

Bovenstaande omschrijving vormt de basis voor de verhaallijnen van de trilogie. Na het eerste deel gaan enkele jagers in deel twee, The Lost World, terug naar één van de dino-eilanden om daar diverse soorten te vangen. De locatie is deze keer niet Isla Nublar van de eerste film, maar Isla Sorna, ook wel bekend als Site B. Hier kweekten de wetenschappers van John Hammonds bedrijf InGen ooit nieuwe dinosaurussen en groeiden de beesten op, totdat ze ontwikkeld genoeg waren voor een verblijf op Isla Nublar. Rijke zakenmensen zien deze keer nog altijd geld in een groot pretpark met dinosaurussen en die moet in San Diego gaan komen. Het gevolg is zowel actie op een eiland als in de bewoonde wereld!

Jurassic Park III draait om de zakenman Paul Kirby en zijn vrouw, die expert Dr. Grant met een grote zak geld kunnen overtuigen om hen te begeleiden bij een rondvlucht over Isla Sorna. De ware reden van de vlucht over Isla Sorna blijkt echter al snel anders te zijn dan Dr. Grant dacht en voor ze het weten ontstaat weer een barre tocht om te overleven door een eiland vol diverse dinosaurussen.

He’s gonna eat the goat?

De blu-ray boxset bevat uiteraard de drie films in sublieme kwaliteit. Er is wel wat ‘gepoetst’ om de beelden goed tot hun recht te laten komen in 1080p, maar het moge duidelijk zijn dat het een enorme stap vooruit is ten opzichte van de dvd’s. Toch zijn het vooral de vele extra’s die deze ‘Ultimate Trilogy’ zo ultiem maken. Jurassic Park kende zoveel bijzondere technieken, revolutionaire manieren van werken en vooral ook visies van Steven Spielberg en zijn crew. De blu-rays bieden je volop Making Of video’s, specials over bijzondere scènes, verwijderde scènes, een tour door de studio en een gloednieuwe Return to Jurassic Park documentaire met veel interviews, achtergrondinformatie en nog allerlei ander beeldmateriaal. Het is de natte droom van iedere liefhebber en zeker een must voor fans van het werk van Steven Spielberg, of de echte liefhebbers van Jurassic Park.

Dat het verhaal wat ver gezocht is ben je eigenlijk al snel vergeten als de eerste stappen op het avontuurlijke eiland worden gezet. Helemaal als je getrakteerd wordt op de verbluffende muziek van John Williams. De theme song van Jurassic Park is legendarisch en zo herkenbaar, dat je zonder moeite meteen in de stemming komt. De lossless DTS-HD Master Audio die de blu-rays je bieden is werkelijk geweldig en een genot voor iedereen die over een goede geluidsvoorziening beschikt.

It’s a UNIX system! I know this!

Jurassic Park Ultimate Trilogy is zonder twijfel een ultieme trilogie. Hoewel volgens sommigen deel drie niet zo heel sterk is, allicht doordat Steven Spielberg slechts als producer betrokken was, zijn de films weer een heerlijk weerzien met de moderne prehistorie en alle dodelijke en soms zelfs aandoenlijke dieren. Het beeld is heel netjes opgeschaald naar de huidige HD-standaard, terwijl vooral de ijzersterke audio en de vele, vele extra’s de show stelen.

Dit is één van die collecties die zowel voor fans als liefhebbers van boxsets zeker de moeite waard is. De films blijven tof en het bonusmateriaal houdt je nog gemakkelijk uren lang voor de buis gekluisterd. Welcome… to Jurassic Park!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Eerste film is top
  • goed vervolg
  • Prima beeld
  • sublieme audio
  • Heel veel toffe extra's

Wat is NOT

  • Derde deel is niet zo heel sterk

8.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren