FIFA Street 4

Onder de vele games die ik heb mogen spelen op de EA Showcase in Londen was ook de nieuwe FIFA Street aanwezig. Electronic Arts is zijn oudere franchises aan het herontdekken en met het grote succes van de FIFA-serie is het logisch dat ook FIFA Street een revamp krijgt. Kleinere velden, minder teamgenoten, meer actie en dollen tot je een ons weegt. Hoe mooier, hoe beter en dat de game een glimlach op je gezicht tovert heb ik uit eerste hand mogen ervaren.

Dissen door Dollen

Op het eerste gezicht doet FIFA Street gelijk denken aan FIFA 12, de game is immers ontwikkeld door dezelfde studio en alle grafische en technische opties zullen ook aanwezig zijn in FIFA Street. Toch zijn er legio verschillen, onder andere te vinden in de verschillende velden, die variëren van vijf tegen vijf tot drie tegen drie, waarbij sommige velden omgeven zijn door muren en anderen niet. Uiteraard kan een bal niet uit als het veld muren heeft en dat maakt die wedstrijden nog chaotischer dan als de bal wel uit kan. Omdat de game geen bekende stadions heeft, heeft EA ervoor gekozen om bekende steden te gebruiken als omgevingen. Naast Parijs, Tokio, Barcelona, München, New York en nog veel meer steden, is ook Amsterdam te vinden in de game, al heb ik onze eigen hoofdstad nog niet gezien in onze speelsessie.

Elke minuut dat ik de game gespeeld heb was er een glimlach op mijn gezicht te vinden. De reden hiervoor zijn de vele dolbewegingen die te vinden zijn in de game. Spelend tegen een vriend (of in mijn geval collega) zal je het heerlijk vinden om hem te dissen met schijnbewegingen en panna’s en natuurlijk goals. Alle dolbewegingen zijn te vinden onder de rechterstick en deze biedt natuurlijk vele malen meer opties dan de rechterstick in de grote FIFA-franchise. Snel combineren met het geringe aantal medespelers is van groot belang en dat in combinatie met de dolacties maakt de game erg snel, chaotisch en fun. Overigens bleek ik behoorlijk goed te zijn, al wist ik tijdens mijn speelsessie nog geen onderscheid te maken tussen de verschillende bewegingen. Intuïtief gebruikte ik beide sticks om richtingen te bepalen en was er ook nog de mogelijkheid om hoog te houden met de rechterbumper (R2). Dit hooghouden is in combinatie met het dollen geweldig om te doen.

World Tour

Natuurlijk zal FIFA Street het leukste zijn met vrienden op de bank, maar ook een carrière-modus is aanwezig in de game. Deze World Tour laat je zelf een team samenstellen en stijgen in rang van lokaal, landelijk, continentaal en wereldwijd. Bekende teams en voetballers zijn ook aanwezig en te gebruiken voor je eigen team. Op het Nederlandse vlak heb ik in ieder geval van Persie en Robben in actie gezien, maar natuurlijk zijn dit soort namen van minder belang in FIFA Street dan in FIFA 12. Hoe de singleplayer er verder uit komt te zien is nog niet bekend, aangezien ik alleen de vs. modus gespeeld heb.

Wat ik wel weet is dat ook het nieuwe EA Football Club, het online systeem dat geïntroduceerd is met FIFA 12, aanwezig zal zijn in FIFA Street. Met dit systeem kun je de voortgang van je vrienden in de gaten houden, statistieken verzamelen en wedstrijden in je eigen regio organiseren. Net als Battlelog en Autolog zal EA Football Club vanaf nu gebruikt worden voor elke FIFA-game en de verwachting is dat de service over de jaren alleen maar groter gaat worden. Wellicht binnenkort statistieken per plaats? Het zou vet zijn.

Voorlopige conclusie

Wat heb ik ongelooflijk veel plezier beleefd aan FIFA Street. De snelheid van het spel is verfrissend en de chaos op het veld wist constant een glimlach op mijn gezicht te toveren. Wel hoop ik dat ik bij release precies weet wat ik doe met mijn rechterstick, want dat was nu vaak een grote gok. Uren gaan we ons vermaken met het dissen van vrienden en deze funfactor laat mij verlangen naar nog meer uren FIFA Street. To be continued.

 1.   
  nickkok14's avatar

  heb deel 1+2 kapot gespeeld, deel 3 had ik teruggebracht naar de winkel omdat die in mijn ogen iets onder deed aan deel 1 en 2, hopelijk word met deel 4 alles goed gemaakt, instant buy 😆

 2.   
  Fawaka-W's avatar

  Altijd leuk met vrienden! Hopen dat ze het “effect” van een dol wat erger maken. Dat je dus echt word afgestraft/vernederd als iemand met een truckje langs je komt.

 3.   
  Flumi's avatar

  Fawaka-W schreef, "Altijd leuk met vrienden! Hopen dat ze het “effect” van een dol wat erger maken. Dat je dus echt word afgestraft/vernederd als iemand met een truckje langs je komt."

  Dat hoeft niet in het spel denk ik. Als ik speelde met vrienden en iemand werd compleet ziek gedold dan werd door ons wel vernederd 😛

 4.   
  Hillianii's avatar

  3 vond ik niks.
  Eerst wil ik de demo spelen dan ff kijken als ik de volledig spel koop.

 5.   
  lassieman's avatar

  Heb FIFA street nooit heel leuk gevonden.

 6.   
  DutchmanDevil's avatar

  fifa street 1 was de mooiste, en deel 3 zoog echt kei hard. Hopelijk geeft deel 4 mij weer plezier met het kei harde dollen 😳

 7.   
  brend5's avatar

  deze fifa ga ik denk wel kopen, fifa street vond ik altijd wel leuk.

 8.   
  DutchGamer X's avatar

  lijk op deel 1 en 2 (alleen mooier) maar dat is niet slecht want deel 3 heb ik niet gekocht van wegen hoe het er uit zag. en dat doe ik niet snel deze ga ik denk ik wel halen 😉

 9.   
  -B9D7L-'s avatar

  Kan niet wachten gelukkig kun je nu nog meer combineren met skills 😳

 10.   
  -050- Critical's avatar

  Flumi schreef, "

  ”Fawaka-W” schreef, "Altijd leuk met vrienden! Hopen dat ze het “effect” van een dol wat erger maken. Dat je dus echt word afgestraft/vernederd als iemand met een truckje langs je komt."

  Dat hoeft niet in het spel denk ik. Als ik speelde met vrienden en iemand werd compleet ziek gedold dan werd door ons wel vernederd :P"

  ik deel die mening flumi, zo doe je dat ook in fifa, als je iemand dolt of ownt maak je hem gewoon kapot! mentaal breken zo iemand , heerlijk wat houd ik van fifa street 😆

 11.   
  JulesJanssen16's avatar

  Mooie game!