The Three Musketeers

De drie musketiers zijn terug van weg geweest. Niemand minder dan Paul W.S. Anderson geeft zijn eigen draai aan het wereldberoemde verhaal van Alexandre Dumas. Verwacht veel actie, special effects in 3D en de nodige excentrieke personages. In 1993 kregen we al een populaire Disney remake met Charlie Sheen en Kiefer Sutherland. De versie van Anderson is meer volwassen, maar ook rommelig.

Typisch Anderson

De regisseur is vooral bekend van sci-fi films als Aliens versus Predator, Death Race en Resident Evil. Het is opmerkelijk te noemen dat hij kiest voor het mantel- en degengenre, zoals het vroeger zo mooi heette. In de jaren ’20 en ’30 had je de romantische films van Robin Hood, Zorro en the Three Musketeers. Deze stijl is ver te zoeken in de nieuwe versie. Na de mooie geanimeerde openingsscène raken we meteen bij de actie betrokken. De touch van Anderson is duidelijk aanwezig: vernuftige wapens, flitsende actie en snel camerawerk. De drie Musketiers worden aan ons voorgesteld: Athos, Aramis en Porthos. Samen met de mooie Milady proberen ze iets te stelen in Venetië.

Sluwe schurken

Terug in Parijs blijkt Milady niet te vertrouwen en begint het complot tegen de Franse koning Lodewijk de 13de, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot een oorlog met Engeland. De persoon mede verantwoordelijk hiervoor is niemand minder dan Kardinaal Richelieu. Hij wil dolgraag koning worden en zegt zelfs op een gegeven moment: ‘I am France’. Hij en de andere slechteriken stelen de show in The Three Musketeers. Richelieu wordt gespeeld door Cristoph Waltz, de akelige nazi kolonel in Inglourious Basterds. Zijn rechterhand is de grimmige Mads Mikelsen, de badguy in Casino Royale. Orlando Bloom gaat echter met de eer lopen als de valse Duke of Buckingham en kan zo terecht in een Parijse travestieshow. Bovendien heeft hij een stoer Airship tot zijn beschikking.

Kostuumfilm

Buckingham is niet de enige die over the top gekleed rond loopt. Koning Lodewijk de 13de probeert de laatste mode te volgen maar faalt hopeloos. Hij is sowieso een apart figuur als de heerser van Frankrijk en is een leuke bijrol. Smaak of geen smaak, de kostuums zien er prachtig uit. Net als de decors waarin de rijkdommen van de Franse kroon zichtbaar zijn. De aanwezigheid van de vele slechteriken en de prachtige decors overschaduwt helaas onze helden.

Gelukkig is er natuurlijk nog de wanabe Musketier D’Artagnan die zijn voorbeelden al vrij snel tegen zich gekeerd ziet. Gelukkig laten zijn zwaardvecht technieken hem niet in de steek. De rol wordt sterk neergezet door Logan Lerman die eerder stoere rollen speelde als Percy Jackson in de gelijknamige film en de zoon van Christian Bale in 3:10 to Yuma. Porthos, Athos en Aramis worden, hoe verder het verhaal zich ontwikkeld, meer en meer naar de achtergrond gedrukt. Dit komt ook door de verschillende, niet altijd even boeiende verhaallijnen die elkaar te vaak afwisselen. De actie komt nogal overdonderend over in 3D. Vooral omdat het einde van de film alles behalve bevredigend is, de finale wordt blijkbaar bewaard voor een sequel.

Conclusie

The Three Musketeers is een lekker tussendoortje. Het is precies wat je kan verwachten van Paul W.S. Anderson, zij het in een ander, mooier jasje. We zien veel kleurrijke personages, maar de slechteriken stelen de show. Het gebruik van 3D geeft de actie een mooie extra dimensie alleen draaft de regisseur soms te ver door. Vooral tijdens de activiteiten van vrouwlief Milla Jovovich lijken de effecten niet op hun plaats. Iets wat niet echt storend hoeft te zijn, de actie vindt immers plaats in zeer mooie omgevingen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Sluwe slechterikken
  • Prachtige decors
  • Actie in 3D

Wat is NOT

  • De drie Musketeers in bijrollen
  • Rommelig

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren