The Elder Scrolls V: Skyrim Londen Hands On

Vorige week reisde ik als een echte pelgrim af naar Engeland om daar een dagje in Londen door te brengen. Niet voor some tea and marmelade en ook niet voor een stevige pint of lager, nee, ik was uitgenodigd om eens langs te komen op het kantoor van Bethesda. Aldaar zou mij namelijk een flinke speelsessie met The Elder Scrolls V: Skyrim te wachten staan. Jawel hoor, drie uur lang mocht ik aan de slag in de ruige omgeving van Skyrim. Hoe mijn pelgrimstocht zich voortzette in het bar-koude thuisland van de Nords, dat lees je in deze preview!

Escape the dungeon

Dertig minuten, het waren circa dertig minuten die we niet te zien kregen van Skyrim. Het was de tutorial en de anekdote voor het epische verhaal van de vijfde Elder Scrolls game die voor ons overgeslagen was. Enerzijds zodat we niet teveel spoilers te zien zouden krijgen, anderzijds om onze kostbare speeltijd niet te verspillen aan de simpele tutorial. Waar de speelsessie begon, was de tweede kans om je karakter te customizen. We kennen zoiets natuurlijk al van de voorganger, Oblivion: je maakt je personage, je speelt de tutorial en nét voordat je de vrije wereld in kan, krijg je nog één keer de kans je personage aan te passen. Precies op dat moment mochten wij beginnen aan ons drie uur durende avontuur. Zelf maakte ik snel een snuggere Khajiit, die ik voornamelijk zou laten vechten met pijl en boog, alvorens de grotten te verlaten en de wijde wereld in te trekken.

Kabbelend riviertje, dynamisch wolkendek

En plots sta je daar dan, buiten, voor het eerst echt in Skyrim. Hoewel de lucht dik bedekt is met een pak wolken, oogt de omgeving bijzonder licht in vergelijking met de donkere grotten waar ik me zojuist nog in begaf. Ik zou bijna zweren dat ik de gure wind die tussen de Skyrimse bergen suist tegen mijn eigen huid voel slaan: zo ontzettend overweldigend voelt het. In tegenstelling tot het vlakke Cyrodiil oogt de wereld van Skyrim namelijk ontzettend ‘af’. Van de torenhoge bergen en de besneeuwde vlaktes tot aan de kabbelende riviertjes en de nauwe paadjes, de omgeving ‘ademt’ echt. Volgens art director Matt Carofano is dit alles voornamelijk te danken aan de gloednieuwe Creation Engine, die niet alleen veel gedetailleerdere bergen op je beeldscherm tovert, maar ook zwaartekracht, stroom-physics voor water en zelfs een heel wolken-systeem voor de prachtige wereld levert. Op een aantal screenshots zag Skyrim er al magisch uit, maar pas als je echt de wereld betreedt in de game zul je pas voelen hoe heerlijk het is rond te lopen in het ruige thuisland van de Nords.

Toegegeven, hier en daar ziet niet alles er even gelikt uit. We speelde deze vroege versie van Skyrim namelijk op de Xbox 360 en hoewel de game natuurlijk ontzettend mooi in elkaar steekt, kan de Xbox 360 niet alles even geweldig renderen. Een kartelige texture of een frame-rate dipje (ook bekend van Oblivion) zo nu en dan zullen niet ontbreken in de uiteindelijke versie, maar het doet gelukkig totaal niet af aan de ervaring die het spel biedt. Voor diegenen die beschikken over een fatsoenlijke computer voor games, raad ik sowieso de PC-versie boven de console varianten van Skyrim aan.

Romantische avances

Maar goed, een kleine wandeling, twee wolven en een eland later kom ik aan in het gezellige Riverwood, het dorpje waar voor velen de epische queeste zal beginnen. Hier ontdek je wat er allemaal mogelijk is in de wereld van Skyrim. Niet alleen kun je hier een goed begin maken met de rode draad van het spel, vanuit hier kun je ook tal van kleine sidequests op je nemen of een flink zakcentje verdienen door een baantje te nemen. Hout zagen, leer maken, je strijdbuit verkopen: het levert je allemaal wat op én het heeft een zichtbaar effect op dit kleine, nietszeggende dorpje. Besluit je de winkelier te helpen met een gestolen artefact of ga je lekker aan de slag met het maken van magische drankjes in de lokale taverne, wat je ook doet, het kan je speelwereld veranderen. Je kan vrienden en vijanden maken, je kunt huizen kopen of ze beroven en het is zelfs mogelijk om te trouwen met een willekeurige NPC in de game! Ik besloot mijn romantische avances maar even voor me te houden en de vacht van de geslachte wolven om te zetten tot leer, waarna ik toch die pint of lager kon scoren in de Riverwood pub, voordat ik verder ging met mijn queeste.

Diversere combat

Niet veel later tref ik mezelf al vechtend tegen ‘draughts’ aan. Deze ondode krijgers bleken iets minder vatbaar voor mijn pijlen dan de eerdergenoemde dieren, waardoor ik genoodzaakt was over te gaan op magie. Erg tof aan Skyrim is dat je niet langer één wapen vast kan houden. Nu is het mogelijk om naast je vuurbal ook een zwaard in de hand te hebben, een combinatie die vaak zal voorkomen bij ‘battlemages’. Dit resulteert in vele malen agressievere en diversere combat dan in bijvoorbeeld Oblivion. De gevechten zijn dynamischer en er is veel meer keuze in vechtstijl en skills. Liefhebbers van magie kunnen bijvoorbeeld in de ene hand een vuurbal equippen en de andere hand uitrusten met een healing spell of in allebei de handen een destructieve spreuk oproepen, voor twee keer zo veel schade en chaos. Afgezien van het feit dat dit natuurlijk ontzettend tof oogt, is het ook erg effectief. Ergens had ik toch spijt dat ik dan rondliep met mijn schrale pijl en boog.

Twee missies verder was ik toch ineens weer bijzonder blij met mijn keuze voor een boogschutter-klasse. Ik stond namelijk oog in oog met vuurdraak die al een paar inwoners van het stadje Whiterun had verorberd. Hier komt de combat van Skyrim pas echt op gang. Draken kunnen namelijk op willekeurige plekken landen, vuur spuwen en wegvliegen. Om deze giganten op te jagen en ze een kopje kleiner te maken zul je goed gebruik moeten maken van je professies. Allerlei tactieken zijn mogelijk, maar het is alsnog ontzettend pittig om deze beesten te overwinnen, al helemaal als ze beslissen gewoon weg te vliegen. Ze zijn echt een nieuwe telg eindbazen.

Uiteindelijk weet ik de geschubde gigant uit de lucht te laten storten, waarna ik naar hem toeloop en zijn kracht in me opneem. Ik heb een speciale shout geleerd, ik ben een Dovahkiin!

Doemscenario’s en burgeroorlogen

Wat een Dovahkiin is en doet, is ons inmiddels duidelijk: een Dovahkiin, of Dragonborn, is iemand die door de goden verheven is om niet alleen met draken te kunnen praten, maar ze dus ook op te kunnen jagen en te kunnen doden. In The Elder Scrolls V: Skyrim speel je de laatste Dovahkiin die nog (levend) rondloopt in heel Tamriel. Dat komt je als speler bijzonder goed van pas, aangezien de game je plaatst te midden van grote onrust in Skyrim: de koning van het land is vermoord en de Elder Scrolls voorzien de dag dat de god van destructie Alduin terugkeert als draak om Skyrim en Tamriel te vernietigen. En dat terwijl er in het land al een fikse burgeroorlog gaande is. Al vroeg in het spel zul je merken dat bepaalde steden niet alleen voorbereidingen voor de burgeroorlog treffen, maar zich ook schrap zetten voor de vaker voorkomende draken. Het verhaal komt dan ook pas echt op gang als hoger geplaatste mensen en koningen er lucht van krijgen dat jij een Dragonborn bent, want vanaf dat moment ben jij natuurlijk de aangewezen persoon iedereen te redden. Pittig om aan al die verwachtingen te voldoen als je ondertussen bestookt wordt met draken van her en der!

Ik kan jammer genoeg niet al te veel over het plot van het verhaal vertellen, maar het moge je duidelijk zijn dat je weer tientallen epische queesten door heel het land zal moeten voltooien om Skyrim en Tamriel van de ondergang te kunnen redden. Succes!

Voorlopige conclusie

Skyrim is dé RPG van dit jaar en velen weten dat uiteraard al. Voor diegene die het toch voor elkaar hebben gekregen onder die spreekwoordelijke steen te belanden wil ik toch graag duidelijk maken dat The Elder Scrolls V: Skyrim je niet alleen een overweldigende wereld met een epische storyline biedt, maar je hoogstwaarschijnlijk voorziet van een nieuw leven. Een leven als krijger, magiër, handelaar, dief, huurmoordenaar, houthakker of drakenjager in het altijd immersieve Skyrim. Deze wereld heeft ongetwijfeld honderden uren avontuur, puzzelen, vechten en handelen te bieden voor vrijwel alle soorten gamers en RPG-liefhebbers. Geloof je dat niet? Vertrouw me maar, ik ben Tom, ik ben een Dragonborn.

 1.   
  blackname's avatar

  Geloof je dat niet? Vertrouw me maar, ik ben Tom, ik ben een Dragonborn.

  haha die opmerking is sowieso +1 😆

 2.   
  daan147's avatar

  Nog 25 dagen geduld… 😳

 3.   
  Cirdan's avatar

  Leuke hands-on! Ik ben erg benieuwd naar dit spel.

 4.   
  Steen's avatar

  ”daan147″ schreef, "Nog 25 dagen geduld… 😳 "

  24 my friend 😀

 5.   
  infamous's avatar

  Zin in 😀

 6.   
  WoKingNL's avatar

  Zo verschrikkelijk veel zin in! Tom, ik denk niet dat je de enige ben die zich een dragonborn voelt binnenkort 😛

 7.   
  Tadao's avatar

  Screen 3 ziet er al erg epic uit voor de archers onder ons

 8.   
  sesame street's avatar

  oo man kan nie w8ten tot de release 😀

 9.   
  Ika Q's avatar

  Fus Roh Dah !! 😆 Heb er zeker zin in.

 10.   
  Dude…'s avatar

  Mooie preview Tom! ik heb zo´n zin om deze te spelen! Met kerst kopen en mezelf opsluiten

 11.   
  superdedupe's avatar

  Ika Q schreef, "Fus Roh Dah !! 😆 Heb er zeker zin in. "

  lol, is dat klingon ofzo?

 12.   
  Tom's avatar

  Hebben jullie ook al een goede blik genomen op deze prachtige screenshots? Speciaal voor deze preview (en jullie!) meegenomen uit het verre Engeland! 😉

 13.   
  daan147's avatar

  Tom schreef, "Hebben jullie ook al een goede blik genomen op deze prachtige screenshots? Speciaal voor deze preview (en jullie!) meegenomen uit het verre Engeland! 😉 "

  Ja, bedankt daarvoor. Het ziet er allemaal zo fucking realistisch uit! 😀

 14.   
  Ika Q's avatar

  superdedupe schreef, "

  ”Ika Q” schreef, "Fus Roh Dah !! 😆 Heb er zeker zin in. "

  lol, is dat klingon ofzo?"

  Nee xD, dat is die strijdkreet tegen die draak, wat je in die gameplay trailer ziet. 😆

 15.   
  nuclearnemo's avatar

  Haaaa….vette game…en inderdaad de RPG van het jaar…misschien ook wel gewoon de game van het jaar:P

 16.   
  B Veld's avatar

  Dit word sowieso een must have van 2011. Ik vermaak me nog steeds met Oblivion: elder scrols IV dusja dan moet deze allicht geweldig zijn 😀 Tom Dragonborn for life! haha