NBA 2K12

In de preview-versie van NBA 2K12 kwam al naar voren dat de reeks in de loop der jaren flinke sprongen heeft gemaakt. De gameplay voelt goed, nieuwe modi zijn indrukwekkend, het publiek wordt erbij betrokken en we gaan de geschiedenis in door in zwart-wit te spelen. De oude sterren herrijzen inderdaad en NBA doet het hem nog steeds. Ja, NBA 2K12 is cool.

In de basket

Deze game is al indrukwekkend door de nieuw geïntroduceerde modus NBA’s Greatest Players. In de preview beschreven we al dat het een modus is waarbij je de geschiedenis induikt van het basketbal in Amerika. Oude namen keren terug en nemen, bij wijze van, de game over. Namen als Michael Jordan, Scottie Pippen, Larry Bird, Kareem Abdul Jabbar en elf anderen bestoken NBA 2K12 en doen dit op een authentieke manier. Nu de Greatest Players volledig is uitgetest, kunnen we alleen maar meer tot de conclusie komen dat het allemaal klopt. De liefde voor de franchise is echt heel groot, want de details in de stadions, het spelen in zwart-wit, het commentaar – samen met een stukje historie, de tenues en de speelwijzen uit die tijden. Wedstrijden uit de jaren ’70, ’80 en recenter voelen allen daadwerkelijk anders aan en geven het basketbal van 2K nog meer diepte.

Ook de hedendaagse seizoenen zijn weer van hoog niveau. Je kunt voor Association kiezen waarbij je met een NBA-team een heel seizoen speelt. Het is mogelijk met het hele team te spelen, maar tevens op het gebied van coachen en managen kun je aan de slag. In My Player creëer jij je eigen karakter om vervolgens ingeloot te worden binnen de NBA. Daar moet je natuurlijk nog wel wat voor doen. Jij als rookie moet je in een showcase laten zien, waarna je door drie teams wordt geïnterviewd met uiteenlopende vragen. Uiteindelijk zul je in een Draft-sessie kunnen worden ingeloot voor een NBA-team.

De meester worden over de controls

Nee, NBA 2K12 is geen makkelijk spelletje. Het duurt even voordat je daadwerkelijke controle krijgt over de spelers en het spel. Winnen van een wedstrijd is in het begin dan ook niet de prioriteit; het winnen van de controls is de eerste wedstrijden het échte doel zo lijkt het. Het ligt dan ook volledig aan jezelf dat dit spelletje basketbal niet altijd doet wat jij wilt. NBA 2K12 is niet simpel het balletje in handen krijgen en deze zo snel mogelijk in de basket zien te krijgen. Er is aardig wat tactiek voor nodig door de bal rond te spelen en te plannen wanneer je richting basket kunt speuren, of dat je de bal toch beter van een afstandje met een boog kunt gooien. Pas na uren gameplay merk je redelijke vordering en kunt je wat meer spelen met het andere team. Je kunt je steeds meer gaan focussen op verdedigen, blocken en overwinningen grijpen. Dan nog is te merken dat de controls gewoonweg complex zijn wat de game diepgaand en realistisch maakt. NBA 2K12 is geen snelle basketballer, maar voert de gedetailleerde bewegingen uit de echte basketbalwereld in de virtuele wereld uit. Wel zijn er enkele controlebugs te vinden, waardoor het spel niet altijd soepel speelt.

Heb je toch wat meer hulp nodig, dan zijn de trainingssessies de perfecte momenten om strategieën uit te dokteren. Met icoontjes wordt aangegeven welke spelers vrij staan en je leert zo de juiste man te vinden die de basket onveilig kan maken. Het is gaaf om te zien dat je deze tactieken prima kunt gebruiken tegen verscheidene teams, als je weer terugkeert naar je gebruikelijke seizoen of wedstrijden in de Greatest Players.

Connectie

De puntjes zijn op de i gezet en NBA 2K12 is gewoonweg keurig. De lichteffecten verschillen per wedstrijd, per jaar en elke wedstrijd uit het verleden toont zijn eigen karakter. Er is aandacht geschonken aan filters, aan het geluid en natuurlijk de graphics. Over het algemeen ziet het spel er goed uit, al zijn niet alle spelers even gedetailleerd. De grotere namen zijn tot in de puntjes verzorgd en we mogen hopen dat het team van 2K Sports volgend jaar aan alle spelers de grafische aandacht geven. Wat tevens steeds meer dynamisch wordt, is het publiek bij de basketbalwedstrijden. De eerste paar rijen fans reageren en anticiperen echt per actie tijdens zo’n wedstrijd. Bij schitterende acties juicht iedereen mee en je ziet ze vol aandacht en overtuiging de wedstrijd meemaken. Kom je aan het einde van een game en sta je qua punten erg dicht bij elkaar, dan wordt het publiek gek en dat geeft het gevoel dat je helemaal in het spel zit. Ook als een speler uit het veld vliegt of de bal gaat uit, zie je het publiek daarop reageren. Het zijn die kleine details die zo’n game realistisch en authentiek maken. Een schepje daar bovenop is dat de commentatoren weer heerlijk commentaar geven. Tijdens potjes komen er statistieken uit vorige seizoenen tevoorschijn, halftime reports van andere wedstrijden die gespeeld worden en Sprite Slam Cam feature.

Conclusie

Natuurlijk is NBA 2K12 voor de fans, gezien het hoge gehalte van realisme, maar dat betekent absoluut niet dat het een slechte basketballer is. 2K flikt het weer een zeer kwalitatieve sportgame neer te zetten waar je uren uit kunt putten. Je zult even wat moeten oefenen met de controls, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je mooie moves en punten maken. Er zitten af en toe wel wat bugs in de controls, die hopelijk kunnen worden gefikst met een patch. De Greatest Players-modus is een erg leuke toevoeging doordat jij je in de authentieke geschiedenis van basketbal waant en speelt met oude sterspelers. Audiovisueel is de game prima in orde. Er is meer aandacht gegeven aan de spelers, hoewel lang niet iedereen er even gedetailleerd uitziet. Het is daarnaast erg leuk te zien dat het publiek dynamisch is en reageert op acties die op het veld gebeuren. Het geluid in NBA is weer van niveau; de muziek komt uit de boxen zetten en het commentaar geeft een vertrouwd gevoel. Ofwel, basketballiefhebbers kunnen hun lol op met NBA 2K12.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Greatest Players mode
 • Realistisch en uitdagend
 • Veel aandacht naar gameplay
 • Dynamisch publiek

Wat is NOT

 • Niet elke gezichtsanimatie is even sterk
 • Kleine bugs in controls

8.5

 1.   
  toeter83's avatar

  Bruut spel maaar wel erg moeilijk, het is gewoon een simulatie in plaats van zon arcade waar het er alleen maar om gaar wie die mooiste dunk maakt.

 2.   
  Zeeha's avatar

  goed spel, goede review, maar niet aan mij besteed 😀

 3.   
  -050- Critical's avatar

  het is lastig omdat ik een aantal tactiesche dingen niet goed onder de knie heb. Desalniettemin is het wel een geweldige game

 4.   
  toeter83's avatar

  -050- Critical schreef, "het is lastig omdat ik een aantal tactiesche dingen niet goed onder de knie heb. Desalniettemin is het wel een geweldige game"

  Der zit in optie in waarmee je de playcalls op de vloer worden gezet zo leer je de tactieken.

 5.   
  Ramon94's avatar

  maar het is dus een 8.5 omdat er 2 kleine minpuntjes zijn?