Warrior

De meest inspirerende film die ik in mijn leven zag is en blijft Rocky. De film over de bokser die één kans krijgt en deze met volle handen aangrijpt, is er één die sindsdien vaak gekopieerd is maar nooit geëvenaard. De eerste beelden van Warrior lieten het al duidelijk zien; Rocky’s inspiratie komt naar de UFC.

Gonna fly now

Schrijver en regisseur Gavin O’Connor toont ons het verhaal van de gebroken familie Conlon. Tommy (een rol van aankomende Bane-speler Tom Hardy) keert na jaren van afwezigheid terug naar Pittsburgh. Hij heeft zijn leven gedeeld met zijn moeder sinds die vroeger bij zijn vader is weggegaan. Helaas heeft Tommy haar moeten begraven. Hij keert terug naar zijn vader (Nick Nolte) welke vroeger bekend stond door zijn alcoholprobleem en het feit dat hij zijn vrouw sloeg. Ook was hij de perfecte coach voor Tommy tijdens zijn worsteldagen van vroeger. Nu, gevuld moet woede en het feit dat hij een marinier is die terugkeert uit Irak, vecht Tommy zijn innerlijke strijd door een combinatie van drank, pillen en de populaire vechtsport; Mixed Martial Arts, MMA.

Al snel valt het oog van Tommy op Sparta, een groots MMA toernooi met als hoofdprijs de flinke prijzenpot van vijf miljoen dollar. Tegen zijn wil in vraagt hij opnieuw of vader Paddy hem wil trainen. Paddy heeft sinds het voorval van vroeger zijn leven echter flink weten te verbeteren. Hij is bijna drie jaar sober en heeft zich bekeerd tot het christendom. Hij neemt het aanbod aan in de hoop op een verzoening met Tommy en zijn andere zoon Brendan (Joel Edgerton). Tommy sluit echter elke emotionele band uit.

Vechten tegen emoties

Brendan, de oudere broer van Tommy heeft het contact met zijn vader jaren geleden ook verbroken en werkt inmiddels als docent. Wanneer de geldproblemen hun kop op steken in het gezin en ze zelfs het huis kwijt gaan raken, besluit hij te doen wat hij moet doen. Hij pakt zijn training van vroeger weer op, spijkert zijn kennis rondom de vechtsport bij en schrijft zich ook in voor Sparta. De strijd die hij daar gaat leveren is fysiek en emotioneel wanneer hij zijn broertje en vader tegen het lijf loopt. Natuurlijk komen de broers in de finale tegenover elkaar te staan, dat mag geen geheim zijn. De weg naar die finale toe is er echter één gevuld vol met vette gevechten en veel drama.

Het verhaal van Warrior is nergens origineel en vernieuwend, maar de cast weet het zo te brengen dat je er in gelooft. We zien de twee broers afzonderlijk van elkaar steeds sterker worden en vaak besluipt die ene vraag je; komt er een verzoening tegen het einde? De gevechten in de ring lijken echt. Elke klap die zijn doel vind lijk je te voelen. De acteurs gaan volledig op in hun rol en je krijgt het idee dat ze deze sport al jaren beoefenen. Vooral het optreden van Tom Hardy wist me goed bij te blijven. De enorm brede man weet zijn actiescènes tot in perfectie uit te werken terwijl hij ook erg overtuigend is in de emotionele scènes er omheen. Hardy zegt meer met zijn lichaamshouding en uitdrukkingen dan met zijn dialoog.

Conclusie

De eerste trailer wist al duidelijk te maken dat de broers in de finale tegen elkaar zouden vechten, maar toch wist Warrior me steeds geboeid te houden. De twee parallelle verhalen die langs elkaar lopen van de twee verschillende broers, zijn onderhoudend en interessant. Een karakterstudie van wat een oorlog, misshandeling en een verlating met je kan doen. Binnen en buiten de ring…

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Gevechten zeer overtuigend
  • Tom Hardy in topvorm
  • Broer tegen broer

Wat is NOT

  • Nergens origineel
  • Af en toe iets te veel drama

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren