Forza Motorsport 4

Wij zijn een stervend ras… Een stervend ras van coureurs. Zo luidt de game de speler in op het fenomeen dat Forza Motorsport 4 heet. Forza 4 is een moeilijk spel om te reviewen; het is immens en scheurt zo over je heen dat je niet door de massa mogelijkheden kunt kijken. Toch stap ik de felrode Ferrari in en trap het gaspedaal door de vloer van de auto heen. Gaan met die banaan!

Ongelooflijk snel

Forza Motorsport 4 is een Xbox 360-exclusive titel en zal fans van racegames flink behagen. De auto’s die de game te bieden heeft, en dit zijn er echt heel veel, zijn stuk voor stuk verwerkt tot 3D-modellen, elk op schaal nagemaakt. Maar ook de prestaties van de auto’s zijn zeer nauwkeurig in vergelijking met de grote broertjes in de echte wereld. Zo is het mogelijk om met een Buggati Veyron rond te scheuren over het circuit met 400 kilometer per uur!

Maar dit is niet een over-the-top titel die alleen maar een vulkaanuitbarsting van Ferrarri’s met zich meebrengt, na de eerste race zul jij de weg naar professionele coureur moeten vinden, te beginnen in een F-klasse auto. Juist om deze reden blijft het spel leuk, als speler weet je dat jij in de snelle bak wilt zitten, maar om dit voor elkaar te krijgen moet je eerst jezelf bewijzen aan de absolute top. En hier begint de uitdaging; ben jij een groentje of weet jij hoe je een stalen monster onder controle moet houden?

Forza 4 begint op dit punt met het verwennen van de speler met een overdosis aan opties en keuzes. Je kunt als speler volledig een race naar je hand zetten, of jezelf een flinke uitdaging voorschotelen door opties zoals ABS, stuur-/remhulp en dergelijke opties aan of uit te zetten. Mede hierdoor is dit spel geschikt voor jong en oud, iedereen kan het, maar niet iedereen weet deze kolos van een game onder controle te houden. Een waar festijn voor de adrenaline junkies dus.

Detail, detail en nog eens detail!

Racegames zijn nooit echt mijn ding geweest. Toch was er iets aan deze game wat mij gekluisterd hield aan mijn Xbox 360; de snelheid en de mogelijkheden. Als er één ding is aan Forza Motorsport 4 wat je bezig zult houden is het enorme scala aan mogelijkheden dat deze game te bieden heeft voor zowel casual- als hardcore-gamers.

Er is ontzettend veel oog voor detail verwerkt in deze game; van de circuits tot de kleine details in dingen zoals de grill van je auto, maar ook de beschadigingen die je kunt oplopen tijdens de races zijn zeer realistisch. Zo realistisch dat het mogelijk is om je motor op te blazen als jij te veel vraagt van je machine. Mede door deze kleine details oogt de game prachtig en zeer realistisch. Zo’n 250 auto’s om mee te beginnen, elk volledig naar wens aan te passen, en nog eens 250 op de optionele disk; het moge duidelijk zijn dat deze game groots is.

Ook een leger van bekende en minder bekende merken zal menig autoliefhebber laten kwijlen; van een Jaguar tot de befaamde Lamborghini’s en zelfs auto’s van bedrijven die helaas niet meer onder ons zijn zoals Hummer en General Motors. Het lijkt op het eerste gezicht een eindeloze lijst aan keuzes; iets wat ik alleen maar kan aanmoedigen aangezien dit de speelduur aanzienlijk verlengt.

Daarnaast bevat de game een “autovista” optie. Hiermee stelt de game je in staat om een auto volledig te bekijken; zowel buiten als in de auto. Je leest het goed, dankzij deze game kan de gewone mens ook eens een kijkje in de nieuwste auto’s nemen, zowel in de auto zelf als onder de motorkap. De autovista modus is zeer uitgebreid en zelfs informatief; klik jij een onderdeel aan van de auto? Dan zal niemand minder dan Top Gear legende Jeremy Clarkson hier toelichting over geven.

Maar dit is niet alles. Mocht jij een episch moment in een race tegen komen? Dan kun je deze pauzeren en vastleggen met de fotofunctie van de game. Hiermee kun je een fantastische foto van het gepauzeerde moment maken en tot in de puntjes perfectioneren met een arsenaal aan bewerkingsopties. Vervolgens kun je deze tijdens de game doorsturen naar vrienden, of zelfs veilen op de marktplaats waarover de game beschikt.

De verschillende modi

Naast de carrière modus bevat Forza 4 ook lekker veel multiplayer fun; van een splitscreen modus tot een heus online kampioenschap, het zit er allemaal in. Het maakt niet uit hoe klein of groot, het loopt allemaal lekker soepel en speelt minstens net zo goed als de hoofdmodus van de game. Wat het helemaal afmaakt is dat het mogelijk is om met je eigen custom bak de online weg op te gaan, om zo niet alleen je vaardigheden te bewijzen, maar ook om te pronken met je wagen. Ook van races met 16 man tegelijk is Forza 4 niet vies!

De eerder genoemde marktplaats functie van Forza 4 maakt het online-gedeelte helemaal af; van het verkopen en kopen van auto’s tot het online gooien van jouw mooiste tijden of het uploaden van jouw mooie kiekjes.

En om het af te ronden heeft Turn 10 het Top Gear circuit nagemaakt, iets waar een hoop mensen altijd al op hebben willen scheuren. Maar ook speciaal voor deze baan is een aparte mini-game ontwikkelt die keer op keer vermakelijk blijft; bowling! Hier is het de bedoeling dat zoveel mogelijk bowlingpins omver gereden worden in één ronde. Het is in ontelbaar veel games al gedaan, maar om dit te doen met een enorme Hummer blijft geweldig.

Kijk ma, zonder handen!

De meeste games worden nu nog gespeeld met een traditionele controller, maar Forza Motorsport 4 probeert hier als grote titel verandering in te brengen en voegt een optionele Kinect-functie toe aan de game. Mocht je over een dergelijk systeem beschikken kun je de autovista-modus die ik eerder beschreef helemaal zelf besturen; zonder controller! Hiermee bewijst ontwikkelaar Turn 10 dat volledige virtual-reality niet ver meer in de toekomst ligt. Je kunt nu zonder enige moeite in een auto naar keuze stappen, of deze tot in de puntjes inspecteren.

Als Turn 10 het hier bij gelaten had was deze optie wel leuk geweest, maar had het niet gehoeven. Gelukkig is dit niet het geval en is het ook mogelijk om een daadwerkelijke race te spelen met je Kinect-systeem. Overigens is dit wel voor casual spelers, want je hoeft alleen maar te sturen in deze modus.

Conclusie

Met Forza Motorsport 4 heeft Turn 10 in samenwerking met Top Gear een fantastische racetitel neergezet die toegankelijk is voor zowel onervaren als ervaren gamers. De visuele stijl van de game zal veel mensen toch wel aanspreken; alles ziet er ongelofelijk goed uit en er is zoveel detail en keus dat deze game je flink wat uren bezig zal houden. Nooit eerder heb ik een dergelijke game mee mogen maken die tot in de puntjes perfect gemaakt is, duidelijk met zo veel liefde voor auto’s en de details die hierbij komen kijken. En mocht je klaar zijn met de carrière modus kun je nog altijd jezelf bewijzen aan de wereld door je bak mee te nemen op het online circuit

Kortom, als het op racegames aankomt is dit voor mij de game of the year binnen het genre. Er is werkelijk geen enkel punt waar jij je als gamer echt aan zult ergeren. Beter is er simpelweg (nog) niet. Helaas geef ik geen tien aan deze game, want dat zou betekenen dat er in geen mogelijkheid iets beters kan komen.

Tot slot wil ik de aloude vraag beantwoorden die Peter aan mij doorspeelde in zijn preview van deze game; is deze game opgewassen tegen Gran Turismo 5? Ja, dat is deze game, zonder enige twijfel, mede omdat Forza 4 de functies en toevoegingen biedt die Gran Turismo 5 niet heeft. Hou je van auto’s en van snelheden die je weg zullen blazen? Dan hou je van deze game!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Ongelofelijk veel opties
  • Jeremy Clarkson
  • Autovista
  • Kinect-ondersteuning
  • Uitdagend voor jong en oud

Wat is NOT

  • Aan al het goede komt uiteindelijk een einde

9.5

  1.   
    FishHookz's avatar

    Oeh goed review Glenn 😉 Ik ga deze game zeker halen 🙄

  2.   
    Glennus's avatar

    Senzanome schreef, "Oeh goed review Glenn 😉 Ik ga deze game zeker halen 🙄 "

    Dat vind ik nou mooi om te horen 🙂 Het is echt een hele toffe game!

  3.   
    MildBobbySauce's avatar

    soms baal ik dat ik geen XBOX heb(Forza,Gears)… 😥 maar soms ook weer niet(Uncharted, InFamous) 🙂

  4.   
    ps3 gek's avatar

    Als ie op ps3 zou releasen, zou ik m kopen. De aangekondigde DLC van Gran Turismo is erg teleurstellend. Deze game ziet er erg goed uit! 😉

  5.   
    Wouter's avatar

    Man, wat klinkt dit goed. Eigenlijk moet ik hem gewoon kopen.

  6.   
    Teunb's avatar

    Jammer dat deze niet voor de pc is.

  7.   
    Houserz's avatar

    Ik heb de demo gister gespeeld en ik was gigantisch onder de indruk , het detail de auto’s de omgeving, iets wat GT5 echt liet liggen, want bomen in de verte waren blokjes :S.

    Deze game is echt voor races de snelheden voelen realistisch, het tovert een glimlach op mn gezicht om een bocht goed af te ronden.

  8.   
    Eddy64's avatar

    Zeker terecht dit positieve review, heb de demo nu al meer uren gespeeld dan sommige andere complete spellen 😆

  9.   
    Cirdan's avatar

    Op zulke momenten heb ik een beetje spijt dat ik een PS3 heb. Maarja, gelukkig heb ik een maat die een 360 heeft 🙂 Goeie review 😉

  10.   
    DutchFreeze's avatar

    Gelukig komt bij ons de pakketdienst altijd tussen half 9 en 9.
    Of zal de special edition gewoon per post verzonden worden? 🙁
    iig ik zal er morgen achter komen of het waar is wat hier beweerd wordt. Al twijfel ik daar niet echt aan natuurlijk.

  11.   
    DutchFreeze's avatar

    Ik ben zeer blij met Forza, geweldige gfx, geweldige reactie van de auto’s. Elke auto is echt anders. De enige 2 minpunten vind ik dat je in Career mode perse die ene bepaalde track moet spelen. Je kan zelf niet kiezen.
    En wat het andere punt is vind ik eigenlijk gewoon een beetje triest. Voor een achievement moet een race rijden met een “luchtstuur” met Kinect. Tja en wat als ik nou geen kinect heb, wat hier dus het geval is. En wat trouwens wel in meer huizen het geval zal zijn neem ik aan.

  12.   
    N360Gamer's avatar

    Cabooter schreef, "Man, wat klinkt dit goed. Eigenlijk moet ik hem gewoon kopen. "

    Zodra je er genoeg geld voor hebt of ga je hem gewoon downloaden? 😛