Steve Jobs – Ook voor ons belangrijk

Het is voor velen niet onbekend dat ik een fanatieke Apple-gebruiker ben. Thuis werk ik op Mac, onderweg heb ik een iPad en iPhone en ook de software wordt fanatiek gebruikt in huize Bouwman. En hoewel ik geen aanbidder was van Steve Jobs, hij heeft ongelooflijk veel betekend voor iedereen die houdt van technologie. Niet alleen heeft hij aan de basis gestaan voor gemakkelijke interfaces die nu heel normaal zijn, hij heeft met de app store ook heel veel betekend voor vooral de kleinere ontwikkelaars van games. Toch is het zo dat ik naast mijn Mac altijd nog een PC gebruik voor het gamen. De vraag is dan ook hoe belangrijk Steve Jobs is geweest voor onze grootste hobby?

De kleine dingen in het leven

Wist je dat het kleine clipje, dat de twee draadjes van oordopjes met elkaar verbindt, maar die ook los te trekken zijn door middel van een inkeping, een uitvinding is van Jobs? Het is een klein, maar zeer logisch voorbeeld van een uitvinding die het leven net even wat gemakkelijker maakt. Hoe begrijpelijk vind ik het dan ook dat Apple rechtszaken wint over technische uitvindingen. Te makkelijk zeggen mensen dat “iedereen” dat had kunnen bedenken. Om een iPad te ontgrendelen dien je een virtueel schuifje van links naar rechts te schuiven. “Ja”, zegt Samsung, “hoe moet dat anders?!”. En dat is precies de kracht van Apple en daarmee Steve Jobs. Dingen bedenken die zo logisch zijn dat niemand zich voor kan stellen hoe het anders kan.

App Store

Zo ook de app store, een principe waar elk ander bedrijf nu zijn eigen versie van heeft. Applicaties kopen op een directe en bovenal goedkope manier. Voor veel beginnende en kleine game-ontwikkelaars heeft dit heel veel betekend. Want een eenduidig platform, waar iedereen samenkomt om nieuwe apps te ontdekken, was er simpelweg niet. Voor de app store moesten ontwikkelaars beginnen in verschillende winkels van nog meer verschillende telefoonboeren. En dat op telefoons die zeer game-onvriendelijk waren. De iPod, iPhone en later ook de iPad hebben dat volledig veranderd. Games als Doodle Jump, Angry Birds, Peggle, FlightControl en Game Dev Story (pro tip!) waren nooit succesvol geworden zonder Apple. Zij hebben beginnende ontwikkelaars het perfecte, laagdrempelige platform geboden, waardoor deze ontwikkelaars nu geld verdienen en gaan werken aan nieuwe toppers, hopelijk ook voor grotere platformen.

Ik juich van harte toe dat andere telefoons nu ook soortgelijke platformen bieden. Hoe meer ziel, hoe meer vreugd en ik gun ook andere mensen het gekopieerde succes van Apple en natuurlijk gun ik ook gebruikers van andere telefoons die vette games.

Stijlvol gemak

Dit hele verhaal geldt overigens ook voor gebruiksvriendelijkheid. De iPhone en iPad hebben een browser geïntroduceerd die binnen een seconde opstart. We kunnen ons bijna niet meer anders voorstellen. Grote, aantrekkelijke virtuele knoppen, één knop op het apparaat, alle andere fabrikanten gebruiken nu precies dezelfde trucjes. Zelfs de verhoudingen in afmetingen zijn gestandaardiseerde elementen geworden die hun oorsprong vinden bij Apple. Zij hebben immers altijd muzikanten, kunstenaars en artiesten laten beslissen over dit soort zaken, in plaats van IT’ers die denken vanuit code in plaats van gemak.

Bijna alles

Hoe leuk de games ook zijn op de draagbare platformen van Apple, op de Mac is dat nog steeds niet het geval. De games die ik kan spelen op mijn Mac zijn op één hand te tellen. Dat is natuurlijk jammer, want Left 4 Dead 2kan ik spelen op mijn Mac-resolutie van 2560×1600! Toch zullen we niet heel snel veel meer games krijgen op de iMacs. Uitzonderingen als Batman: Arkham City zullen blijven bestaan, maar de apparaten zijn simpelweg te duur om een hele grote groep gebruikers te krijgen die vergelijkbaar is met Windows-gebruikers.

Hoe dan ook heeft Steve Jobs heel veel betekend voor de technologie van nu, en of je nu een voorstander bent van Apple, of die gebruikers maar pretentieuze, arrogante, artistieke mannetjes en vrouwtjes vindt (vond ik vroeger ook ;)), dat Jobs klein dingen in ons leven gemakkelijker heeft gemaakt, kunnen we niet ontkennen. Ook qua toegankelijkheid van games. En ondanks dat het leven gewoon doorgaat en ik de beste man nooit gekend heb, mogen we daar best even bij stilstaan. Bij deze.

 1.   
  tijn80's avatar

  Ben het helemaal eens met Peter. Ik heb zelf een iPhone en ben er eerlijk gezegd niet al te dol op, maar ik kan niet ontkennen wat Steve Jobs voor de huidige technologie heeft gedaan. Hij heeft talloze “simpele” ideeën/gemakken uitgewerkt, die wij als “normaal” zien. De reden dat dit normaal is, is omdat anderen dit klakkeloos hebben gekopieerd.

  Ik ben (nog) geen fan van zijn producten, maar zeker wel van zijn ideeën.

 2.   
  Boxer's avatar

  Ik moet toegeven dat ik het met je eens ben, Peter. Zelf ben ik een beetje anti-apple, maar Steve Jobs heeft inderdaad veel betekend voor techniek en mensen geïnspireerd om dingen te ontwerpen die we nu normaal vinden.

  Requiem in pace, Steve.

 3.   
  darkclown's avatar

  Mooi column. Respectvol dat er bij stil word gestaan. RIP

 4.   
  -050- Critical's avatar

  ik heb zelf de pest aan apple omdat ze dingen voor een veel te hoge prijs verkopen, maar steve was niet alleen een goede uitvinder, nee ook een marketing en salesman in hart en nieren. Heel erg veel respect voor die man

  Rust in vrede meneer Jobs

 5.   
  Peter Stout's avatar

  Amen.

 6.   
  painkillers's avatar

  ikzelf zie eigenlijk het nut niet van een ipad Iphone of enige andere smartphone of tablet.
  ik heb er geen behoefte aan om altijd en overal bereikbaar te zijn. of een veel te dure telefoon.

 7.   
  nickykolkie's avatar

  Hele mooie column 🙂

 8.   
  FishHookz's avatar

  Apple heeft voor mij zn nadelen en voordelen. Ik zit op een grafische school en werk altijd op een iMac omdat die de programma’s beter ondersteunen en moet zeggen dat als je eenmaal om kan gaan met Apple producten ze erg fijn zijn 😉 Heb trouwens ook een iPod waar ik elke dag spelletjes op speel 😆

 9.   
  UberProSure's avatar

  Respect voor deze column! 😉

 10.   
  HashtagMcSwag's avatar

  painkillers schreef, "ikzelf zie eigenlijk het nut niet van een ipad Iphone of enige andere smartphone of tablet.
  ik heb er geen behoefte aan om altijd en overal bereikbaar te zijn. of een veel te dure telefoon.
  "

  Dacht ik eerst ook tot ik de ipad2 kocht……. 😆

 11.   
  cool ice's avatar

  -050- Critical schreef, "ik heb zelf de pest aan apple omdat ze dingen voor een veel te hoge prijs verkopen, maar steve was niet alleen een goede uitvinder, nee ook een marketing en salesman in hart en nieren. Heel erg veel respect voor die man
  Rust in vrede meneer Jobs"

  die hoge prijs ligt natuurlijk ook deels aan het feit dat apple gewoon de beste technologie in de producten stopt. kijk bijvoorbeeld naar die Imac. kost ongeveer 1500 tot 2000 euro, maar dan heb je ook het beste van het beste.

 12.   
  ckerigon's avatar

  Vergeet niet dat hij CEO was bij Pixar 😉

 13.   
  Deadstriker's avatar

  ”Black13″ schreef, "Die hoge prijs ligt natuurlijk ook deels aan het feit dat apple gewoon de beste technologie in de producten stopt. kijk bijvoorbeeld naar die Imac. kost ongeveer 1500 tot 2000 euro, maar dan heb je ook het beste van het beste."

  Wie heeft jou die onzin laten geloven, de lokale Apple Premium Boer ?
  Voor ongeveer €2000,- kan je beter zelf een PC samenstellen waar jij meer waarde uithaalt. Qua design zijn iProducten wel erg mooi, maar verder houdt et ook wel op.

  Anyway, jammer dat Steve Jobs van ons vandaan is, hij kon altijd leuk presenteren.

 14.   
  Beacon's avatar

  Goedeavond,

  respect.

  Met vriendelijke groet,
  Beacon

 15.   
  Rijstekorrel's avatar

  darkclown schreef, "Mooi column. Respectvol dat er bij stil word gestaan. RIP"

  Idd vind ik ook 🙂 R.I.P

 16.   
  sander123456789's avatar

  Over belangrijk voor games gesproken:
  Uivinder van de muis!

 17.   
  Nn3m3s1sS's avatar

  Vooral de marketing van was geniaal. Niemand kan een product zo goed hypen als Steve. Natuurlijk was hij ook een echte visionair. Hierbij moeten we ook Pixar niet vergeten. Zelf ben ik alleen niet zo dol op het gesloten karakter van Apple. Ik denk dat ik één van de eerste Apple gebruikers in NL was maar eigenlijk ben ik daar steeds meer vanaf gestapt. Nu heb ik alleen nog een iPod omdat daar nu eenmaal mooiere docks voor zijn.

 18.   
  Ika Q's avatar

  Je moet het wel goed gedaan hebben om iedereen te laten hypen voor een Apple product dat weinig voorstelt en vervolgens nog eens veel geld te laten betalen. Ik heb zeker respect dat die zover is gekomen.

 19.   
  TheUltimateZerg's avatar

  nooit een apple product gehad,
  maar wel zeer veel respect voor Steve.
  RIP

 20.   
  Luuky's avatar

  Respect voor Jobs. Voor alles dat je hebt gegeven in deze wereld! Requiescat in pace Steve