Mystery Case Files: The Malgrave Incident

Al jaren is mijn lieftallige moeder verzot op het spelen van Mystery Case Files op haar trouwe laptop. Bij de binnenkomst van The Malgrave Incident leek het me dan ook verstandig om de game eerst door haar te laten beproeven. Zodoende heeft mijn Wii de afgelopen tijd overuren gedraaid, maar het geheel blijkt een bittere teleurstelling te zijn…

Hetzelfde concept, maar iets anders

De Mystery Case Files-serie staat natuurlijk bekend om het vinden van allerlei verborgen voorwerpen, het oplossen van diverse puzzels en het ontdekken van het achterliggende verhaal. The Malgrave Incident hanteert hetzelfde concept, maar slaat een iets andere richting in dan zijn voorganger. De game doet meer denken aan Myst en hoewel dit een compliment is, ben ik niet geheel te spreken over deze titel. Waar vorige delen nog een redelijk sterk verhaal over wisten te brengen, is dit in The Malgrave Incident allerminst het geval.

Magere besturing

Het is niet de eerste keer dat een Mystery Case Files-titel zich naar een platform van Nintendo begeeft, maar er is hier wel sprake van de eerste uiting op de Wii. Met behulp van de Wii-afstandsbediening puzzels oplossen klinkt natuurlijk erg veelbelovend, maar de besturing is helaas mager. Met de WiiMote kun je de aanwijzer over het scherm bewegen, voorwerpen vinden en de camera bewegen. Op een gegeven moment was ik niet in staat om een bepaald voorwerp in een hoek te selecteren, omdat vervolgens de camera bewoog.

Dit soort technische mankementen zijn volop aanwezig in de game en dat zorgt voor vele momenten van frustratie, mede dankzij het gebrek aan een uitgebreider hintsysteem, terwijl de voorgaande titels dit wel bezitten. Toegegeven, de game kent tevens puzzels die je op leuke wijze aan het denken zetten en het vinden van verborgen voorwerpen is zoals altijd nog een plezierige bezigheid, maar uiteindelijk kan de frustratie je teveel worden.

Niet meer te redden?

Mocht je The Malgrave Incident toch nog een kans willen geven, dan kun je zo’n acht tot ongeveer tien uur “zoet” zijn, afhankelijk van de snelheid waarmee je de puzzels voltooit. Net zoals zijn vele voorgangers kent de game een relatief hoge replay-waarde, want de voorwerpen zijn natuurlijk altijd willekeurig geplaatst in de omgevingen. Het frustratieniveau ligt bij sommige puzzels echter te hoog om gemotiveerd te blijven, waardoor de meesten het waarschijnlijk niet eens zullen overwegen om een tweede maal te spelen.

Uiteindelijk zijn er enkele reddende momenten, maar de ervaring is niet optimaal en het verhaal komt niet goed tot zijn recht. De serie is simpelweg in betere en veel goedkopere vorm te vinden op de PC, waar een game zoals The Malgrave Incident gewoonweg thuishoort. Mocht je dus op zoek zijn naar een leuke titel binnen het verborgen voorwerpen-genre, dan raad ik aan om Ravenhearst en Return to Ravenhearst een kans te geven.

Conclusie

Mystery Case Files: The Malgrave Incident is de eerste uiting binnen de serie op de Wii en wat mij betreft mag het ook de laatste zijn. Toegegeven, de game kent een aantal reddende momenten, het geheel is op zijn tijd lekker sfeervol en de puzzels kunnen soms leuk zijn. Jammer genoeg wordt het geheel alleen geplaagd door een magere besturing, terwijl het gebruik van de WiiMote juist veel potentie had. Vanwege het gebrek aan uitgebreid hintsysteem, en technische minpunten, kan het geheel bovendien frustrerend zijn. De serie hoort gewoon thuis op de PC en mag daar blijven.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Nog altijd wel sfeervol
  • Reddende momenten

Wat is NOT

  • Hoog frustratieniveau
  • Magere besturing
  • Technische tekortkomingen

5

  1.   
    -Arthur-'s avatar

    Die foto met die molen in de mist vind ik wel sfeervol….. 😉