Beste Peter, de sociale gamer versus stereotypes

Na de series tussen Michiel en Peter en Matthijs en Richard, is het deze derde serie van Beste, in handen van Tom en Peter. Wekelijks schrijven zij elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Deze week reageert Tom op Peter’s laatste brief waarin hij de essentie van gamen behandelde en uitlegde waarom militaire shooters hem niet aanstaan.

Beste Peter,

Wat jij zegt over de essentie van games, daar kan ik me helemaal in vinden! Het liefst duik ik ook in een andere, vreemde wereld om daar iets te kunnen doen wat ik hier op aarde nooit zou kunnen. Magie, tijdreizen of halsbrekende toeren uithalen zonder schrammen op te lopen: dat is het mooie aan games. Vrijwel alles kan, niks moet. Ontwikkelaars weten wat we willen en proberen ons hun werelden zo mooi mogelijk aan te bieden. Een mooie industrie, is het niet? Wij gamers bepalen lekker zelf wie we zijn en wat we doen in onze games. Vrijheidje blijheidje!

Maar wie ik bedoel met ‘wij gamers’ wordt er de laatste tijd niet duidelijker op. Wat is er met de term ‘gamers’ toch in hemelsnaam gebeurd? Zeg ik tegen de één dat ik wel houd van een potje gamen zo nu en dan, dan krijg ik meteen kleinerende, cliché scenario’s naar mijn hoofd geslingerd als “Jij zit vast elke dag tot diep in de nacht achter je computertje World of Warcraft te spelen”. Zeg ik hetzelfde tegen een ander, dan vragen ze me vrolijk of ik ook hun tuintje op Farmville eens zou willen bemesten.

Flikker toch op met je mest man! Om nog maar niet te spreken over die hyperbolische stereotypes van bepuiste dikzakken in een donker hol. Dat zijn wij niet! Ik in ieder geval niet en de vele bezoekers van GamersNET ook niet!

Sinds de opkomst van social games merk ik soort schuiving in de term ‘gamers’. Als je games speelt, hoef je niet langer direct die ‘nerd’ te zijn. Sinds social games als Farmville, Angry Birds en The Sims er zijn, zien we dat er in de mainstream wereld ook steeds meer echte games geaccepteerd worden. Kijk maar naar shooters als Call of Duty, dat kan bijna iedereen spelen en waarschijnlijk heeft zelfs je oma er ooit van gehoord. Deze games zijn dan ook geschikt voor de populaire kids op school en er zal ook zeker niet op neergekeken worden als je zegt dat je Call of Duty speelt. Heb je het echter over een Gears of War, Skyrim of Killzone, dan wordt je toch alweer vrij snel aan dat andere uiterste gezet: dan ben je weer meteen zo’n freak die leeft op een infuus Red Bull en koude pizza van afgelopen vrijdag.

Die grens is flinterdun tegenwoordig. En toch pleit ik er graag voor dat wij gamers het liefst óp die grens zitten. Ik ben in ieder geval een gamer van dat kaliber en ik ken ook maar al te veel mensen die games als hobby hebben, niet als levensstijl of verslaving. Niks koude pizza en ook niet dat belabberde mest zaaien of tuintjes verzorgen: wij zijn gewoon mensen met een prima leven en een voorliefde voor bepaalde videogames. Wij zijn de sociale gamers, zoals ik het bij deze maar even noem. De singleplayer spelen we voor het verhaal, de multiplayer spelen voor de gezelligheid en het teamwork. Mensen die denken dat ieder persoon die af en toe een ‘echte game’ speelt een of andere sociaal gestoorde randdebiel is, mag van mij part dat clichématige blikje energie-drank in zijn eigen donkere hol stouwen.

Wat jij, Peet? Heb jij ook wel eens rare blikken gehad als je iemand vertelde over je hobby of je werk? En denk je dat social games onze naam juist goed doen of dat het wellicht nog moeilijker wordt onszelf te profileren?

Peace!

Tom

P.S. Dat Jägertje wil ik graag even uitstellen, ik heb van het weekend al iets te veel wilde avonturen beleefd met een halve fles van die magische hoestdrank.

 1.   
  Alfa Warrior's avatar

  Ik warm men diepvriespizza’s op in de combie-magnetron-oven geval… dus ik neem aan dat ik niet stereotype-gamer ben?

 2.   
  Oldsk00ll's avatar

  Ik snap het probleem niet helemaal en dan ben je iemand die ontzettend graag gamed mooi doen toch lekker niks van anderen aantrekken 😀

 3.   
  Hoepkoen's avatar

  Haha de P.S. is fantastisch!:D Ook prima brief, je hebt helemaal gelijk!

 4.   
  superdedupe's avatar

  Tom ben je niet een beetje terughoudend met “af en toe een game”. geef maar gerust toe hoor, het liefste speel je elke dag minstens een paar uur. het komt alleen maar door de attitude van zogenaamde normale of zelfs “coole” mensen dat wij ons moeten terughouden… Ik wordt ziek van die bullshit. vooral als deze “coole” mensen hun dag doorbrengen achter msn en facebook en hyves, en als ze dan mensen tegenkomen in het echt hebben ze niks meer om over te praten…

  noemen ze ons nolifers… pff

 5.   
  Dude…'s avatar

  superdedupe schreef, "Tom ben je niet een beetje terughoudend met “af en toe een game”. geef maar gerust toe hoor, het liefste speel je elke dag minstens een paar uur. het komt alleen maar door de attitude van zogenaamde normale of zelfs “coole” mensen dat wij ons moeten terughouden… Ik wordt ziek van die bullshit. vooral als deze “coole” mensen hun dag doorbrengen achter msn en facebook en hyves, en als ze dan mensen tegenkomen in het echt hebben ze niks meer om over te praten…
  noemen ze ons nolifers… pff"

  mee eens!

 6.   
  Extremegamer's avatar

  ^^nolife

  wist niet dat je gamer moest zijn voor een redbull infuus? 😛

 7.   
  Hitman047's avatar

  Flikker toch op met je mest man!

  😆

  Goed verhaal weer, Tom.

 8.   
  -Arthur-'s avatar

  Haha…tof verhaal! Zo is het maar net…smaken verschillen. Het boeit me niet wat mensen van me denken, of dat ze me in een hokje plaatsen omdat ik van bepaalde games hou.;)

 9.   
  FishHookz's avatar

  Kingpin schreef, "Ik snap het probleem niet helemaal en dan ben je iemand die ontzettend graag gamed mooi doen toch lekker niks van anderen aantrekken 😀 "

  +1

 10.   
  -050- Critical's avatar

  nou ik ben toch wel een beetje beledigt. Ik als pizza vretend gedrocht 😀

  hahah grappige column, maar iets waar we ons niet mee bezig zouden moeten houden!

 11.   
  PRO Uzumyo's avatar

  Ik ben het hier helemaal mee eens.
  Al die zogenaamde “coole mensen” met hun Call Of Duty. Terwijl ze mij eerst een “Nerd” vonden omdat ik COD 2 deed.
  Daar niet van, maar als ik dan tegen zoon zelfbenoemde “gamer” vraag wat ze van GoW vinden kijken ze me raar aan.

 12.   
  Battlefield Devil's avatar

  ik game tegenwoordig ook niet meer zoveel… maar vind het nogsteeds wel heerlijk om het erover te hebben of een keer nachtje door te gamen zo nu en dan. en al helemaal met battlefield 3 binnekort!
  de grafische en technische hoogstandjes doen mijn intresse best wel wekken omdat ik(en jullie) tenminste snappen wat een werk die ontwerpers in een game steken.

  als je het dan daarover hebt tegen een mindere vaak tot geen gamende persoon hebt, wordt je verklaart voor; gamenerd of no lifer idd.

  maarja, so be it!

  i like to shoot.(that’s why i’m in a real army to) 😳

 13.   
  Zeeha's avatar

  Haha, weer heerlijk om te lezen :).