Forza Motorsport 4

Forza Motorsport behoeft geen introductie meer. Het vierde deel in de race-simulatie reeks van Turn 10 Studios en Microsoft is duidelijk met veel liefde gemaakt door, maar ook voor echte auto-liefhebbers. En in die stijl mochten wij eerder deze week aan de slag met de game bij Spyker in Zeewolde. Een goede plek natuurlijk en dat is niet alleen omdat Spyker natuurlijk het mooiste en meest exclusieve automerk van Nederland is, maar ook omdat de Spyker C8 Laviolette aanwezig is in de game! Dan Greenwalt, Creative Director van Turn 10 Studios was dan ook speciaal aanwezig om dat aan ons te tonen.

Encyclopedie

En wat is Dan Greenwalt toch enthousiast over zijn game! Dat klinkt logisch, maar de liefde voor zijn project is uitzonderlijk. Begrijpelijk ook, want de beste man heeft zelf Forza bedacht en indertijd gepitcht aan Microsoft. Microsoft nam de gok en het resultaat is bekend. Forza Motorsport 4 ademt auto’s en Turn 10 heeft daarbij samenwerking gezocht met de allergrootste autoliefhebbers van dat andere medium, televisie. Jawel, Top Gear heeft zijn medewerking verleend aan de game en dat is te zien in verschillende gebieden. Zo kun je racen op het circuit van Top Gear, kun je Top Gear Bowling spelen en spreekt Jeremy Clarkson je toe bij het bekijken van de mooiste auto’s uit de game. En Jeremy het woord Spyker horen zeggen maakt elke Nederlander trots, zelfs als hij uitlegt dat nu ook Saab onder het bedrijf valt.

Forza Motorsport 4 is een encyclopedie van auto’s. Meer dan 500 verschillende karren zijn aanwezig in de game, allen natuurlijk inclusief een kek schademodel en een schitterend uiterlijk. Overigens zal het wagenpark nog worden uitgebreid met 10 nieuwe auto’s per maand via DLC. De 25 meest exclusieve auto’s (volgens de makers) kun je bekijken in de Auto Vista Mode. Dit is waar Jeremy Clarkson bij komt kijken en bij deze auto’s kun je alles selecteren, waarna je een diepe omschrijving krijgt van motor, uiterlijk, geschiedenis en andere specificaties. Alle deuren zijn te openen waardoor je ook in first person plaats kunt nemen achter het stuur. Zoals ik al zei, het is een levende encyclopedie, die ook via Kinect te besturen is.

Realisme

De singleplayer en de besturing zal voor fans van de reeks bekend aanvoelen. Nog steeds is niet absoluut niet de bedoeling om anderen te raken en ook kun je wederom stukjes terugspoelen als het misgaat (maar dan verlies je de perfecte score sowieso). De World Tour Mode is aangepast op kleinere vlakken. Zo zal je nu per gestegen level kunnen kiezen uit een aantal auto’s, waardoor je nog meer vrijheid krijgt om juist die auto’s te verzamelen waar je van houdt. Toernooien in de World Tour worden aangepast aan de auto die jij op dat moment bezit en zo zullen sommige merk en klasse specifieke races alleen maar verschijnen als jij toevallig die bepaalde auto hebt. Je autokeuze past dus de race-opties aan en dat is wel zo afwisselend.

Nog steeds bestuurt de game extreem realistisch, waarbij bandenfabrikant Pirelli zelf alle gegevens heeft aangeleverd, zodat elke auto ook reageert zoals het in het echt zou moeten. Ook qua gekkigheid zit het wel snor met Forza 4, want naast Top Gear Bowling (waar je, duhu, moet bowlen!, red.) is ook voetbal toegevoegd aan de game. Zelf dien je een opstelling te maken met autotypes en klassen om met een grote bal te scoren bij de tegenstander. Natuurlijk is het verstandig om de verdediging vol te zetten met dikke SUV’s en de spitsen lekker klein en snel te houden.

Community

Forza is veel op het gebied van auto’s, maar ook vooral op het gebied van de rijke community. Er zijn mensen die in-game credits verdienen door het tunen van auto’s, maar anderen zijn weer bezig met het pimpen van het uiterlijk van de wagens. Natuurlijk zijn er ook velen die alleen met racen bezig zijn, maar punt blijft dat het in-game geldsysteem mensen aanspoort hun best te doen. Wie wil immers niet die duur getunede auto? Forza 4 komt met een oplossing! Car Clubs geven mensen de gelegenheid om een groep te starten en als groep auto’s te kopen. Op deze manier kunnen groepen mensen hun in-game centjes oppotten om tezamen hun favoriete bak te kopen. Vervolgens kan iedereen in de Club gebruik maken van die auto.

Conclusie

Forza Motorsport 4 is een ode aan auto-liefhebbers. Dat Top Gear op verschillende manieren te vinden is in de game helpt daar enorm bij, maar ook Turn 10 zelf weet zijn grote community altijd weer nieuwe dingen te bieden. Multiplayer tot 16 spelers, een split screen multiplayer, meer dan 500 verschillende auto’s en dat allemaal in een schitterend mooi grafisch jasje. Natuurlijk gaan jullie nu vragen of Forza 4 is opgewassen tegen Gran Turismo 5, maar daar ga ik de reviewer straks lekker mee opzadelen. Wat duidelijk is, is dat Forza 4 nu al staat als een huis. Houd je van auto’s? Dan houd je van Forza Motorsport 4.

  1.   
    lassieman's avatar

    Yeah, splitscreen. Dat wordt ook gewoon zeldzaam.

  2.   
    DeAdSeYe's avatar

    Inderdaad, splitscreen word ook steeds minder!

    Verder ziet het er verdomds goed uit hoor, alhoewel 3 er al erg goed uit zag. Tjah Forza VS Gt, voor mij hebben ze allebei gewonen. Heb ze ook beide in huis, dus die vergelijking hoef ik niet echt, zijn 2 aparte console’s he.

  3.   
    sthij's avatar

    Ik heb mijn pre order van de limited editon al binnen :D.

  4.   
    FishHookz's avatar

    De game ziet er prachtig en veelbelovend uit 😉 Ben benieuwd !

  5.   
    MildBobbySauce's avatar

    jammer dat deze niet voor pc uitkomt 😥 het ziet er zo bruut uit 😥 😥 😥

  6.   
    Kilerden's avatar

    Forza 4 is de bom!

  7.   
    Hillianii's avatar

    Lijkt sprekend op GT5

  8.   
    -050- Critical's avatar

    klinkt heel erg goed, ook wel wat raakvlakken met gt5, maar dat is niet erg
    🙂

  9.   
    desxeon's avatar

    Moet zeggen dat het er nog best knap uit ziet.

  10.   
    I Juggy I's avatar

    ziet er cool uit 8)